Minden FPÖ-s miniszter távozik, csak a külügyminiszter nem

Szerző: Techet Péter
2019.05.21. 16:44

A szombaton még Heinz-Christian Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban, ő tehát nem távozik. A többi FPÖ-s miniszter és Strache felesége viszont igen.

Minden FPÖ-s miniszter távozik, csak a külügyminiszter nem

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat, itt meg az FPÖ-ÖVP-kormány végének osztrák sajtóvisszhangról.

A Strache-videó keltette politikai botrány közjogi része is megtörtént. Sebastian Kurz kancellár kérésére Alexander Van der Bellen államfő felmentette Herbert Kickl FPÖ-s belügyminisztert. De tudni lehetett: ha ez megtörténik, távozik minden más FPÖ-s miniszter is. Strache lemondásába még belementek, de Kickl menesztését már nem fogadták el. A felmentett belügyminiszter már hétfő óta szájkaratézik Kurz-cal, akit azzal vádol, hogy nem Ausztria, csak a saját hatalma számít neki.

Az FPÖ-s miniszterek szolidaritása azonban nem sikerült teljesre, egy kivétel ugyanis akadt:

Karin Kneissl, párton kívüli, de az FPÖ által jelölt külügyminiszter marad a kormányban.

A „független szakértő” marad

A döntés azért meglepő, mert szombaton, amikor Heinz-Christian Strache megtartotta sajtótájékoztatóját, az összes FPÖ-s miniszter, köztük Kneissl is demonstratívan még ott áll mögötte. Kneissl azonban valóban nem tagja a pártnak, bár a párt jelölte a posztra.

Kneissl, aki állítása szerint hét nyelven, köztük magyarul, arabul és héberül is kiválóan beszél, tavaly többek között  azzal került be a hírekbe, hogy esküvőjére Vlagyimir Putyin is benézett – a már nem is fiatal mennyasszony pedig nem is férjével, hanem az orosz elnökkel ropta az első táncot.

Kneissl jogot végzett, jogból doktorált, majd a közel-keleti konfliktusról írt ismeretterjesztő könyveket, egyetlen politikai ténykedése az volt, hogy egy Bécs melletti település önkormányzatába ÖVP-s (tehát nem FPÖ-s) színekben bekerült.

Jobboldalinak számított, de például a magyar miniszterelnökről nem volt jó véleménnyel:

egy 2013-as könyvében például Orbánt az arab diktátorok rendszereivel állította párhuzamba.

A bécsi külügyminisztérium hagyományosan – a nagykoalíciós időkben is – az ÖVP terrénuma volt, ezért volt meglepő, hogy Kurz átadta a tárcát az FPÖ-nek. A párt ugyan nem egy politikusát jelölte, de Kneissl nem is diplomatakörökből érkezett. A putyini esküvői látogatás mellett nem is tűnt ki sok mindennel – igaz, az európai ügyek nem nála vannak, Kurz a kancelláriára menekített mindent. Kurz jobbkeze, Gernot Blümel viszi a legtöbb EU-témát jelenleg.

Kneissl azzal indokolta mostani maradását a kormányban, hogy eleve nem FPÖ-s miniszter: „független szakértőként kötelességemnek érzem, hogy a megkezdett utat folytassam, országom számára különösen most rendelkezésre álljak“. Azaz Kneissl, aki még szombaton Strache mögött állt, mint FPÖ-s miniszter, keddre eltávolodott inkább a közvélemény-kutatásokban is zuhanó szélsőjobboldali párttól. 

Hogy az átmeneti kormány kitart-e a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig, az egyelőre nem biztos, ugyanis Kurz kancellár ellen készül egy bizalmatlansági szavazás, amit az FPÖ is támogat.

Egy másik nő viszont megy

Közben Heinz-Christian Strachét magánéletileg is óriási pofon érte:

az osztrák és német sajtó információi szerint elköltözött a volt FPÖ-elnöktől a közös gyerekkel a felesége,

akit „sokként” ért az ibiziai videó. A videón ugyanis nem csak egy oroszokkal a sajtószabadságról és közbeszerzésekről üzletelő, de egy macsó módjára az orosz ál-oligarchanőnek részegen tetszelgő Strache látható. Noha a volt alkancellár a feleségétől is elnézést kért szombaton, az – hasonlóan Kurzhoz – nem látszik megbocsátani a bukott politikusnak jelenleg.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek