Az osztrák sajtó úgy tudja, vége a Kurz-Strache koalíciónak

Szerző: Techet Péter
2019.05.18. 11:06

Kurz kancellár állítólag nem kíván Strachéval tovább dolgozni, miután korrupciógyanús megbeszélésről szóló felvételek kerültek elő az alkancellárról.

Az osztrák sajtó úgy tudja, vége a Kurz-Strache koalíciónak

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az ügy osztrák sajtóvisszhangjáról.

Amint arról az Azonnali is beszámolt több cikkben: péntek este nyilvánosságra került egy videó, amin Heinz-Christian Strache FPÖ-s alkancellár (a videó készülte idején még csak ellenzéki pártelnök) 2017 nyarán Ibizán magát orosz oligarcharokonnak kiadó ismeretlennel egyezkedik a legnagyobb osztrák napilap megszerzéséről és korrupciós ellenszolgáltatásokról.

A következmények nem maradhatnak el: az Azonnali már hozta nektek a reggeli osztrák lapok cikkeit, amelyek egyöntetűen Strache tarthatatlanságáról szólnak. Kora délután fog Sebastian Kurz kancellár is beszélni, de már kiszivárgott a fő mondanivalója:

Kurz befejezettnek tekinti az együttműködést Strachéval, erre az FPÖ is fel van készülve.

Azért, hogy ne a koalíció egésze szakadjék, csak Strache menjen, az FPÖ Norbert Hofer, egykori államfőjelöltet, jelenlegi közlekedési minisztert javasolná új kancellárnak az osztrák állami APA hírügynökség információi szerint.

Kérdéses azonban, hogy az ügy lezárható-e az egy szem Strache menesztésével. Főleg, hogy Johann Gudenus jelenlegi frakcióvezető és bécsi FPÖ-elnök személyében egy másik FPÖ-s politikus is ott volt az ibizai villában két éve.

Az osztrák Momentum, a Neos már pénteken azonnal előrehozott választásokat szorgalmazott. Egy ilyen voksolás akár Kurznak is érdeke lenne, aki jelenleg is vezeti a népszerűségi listákat, és a mostani botrány is valószínűleg kedvezni fog neki. De Kurz pártja ekkor is vagy a szocdemekre, vagy az FPÖ-re rászorulna a kormányalakításnál.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy Kurz nem az egész jelenlegi kormányt robbantaná.

A Kurz-Strache-koalíciónak így is minden valószínűség szerint vége van. Sebastian Kurz szombaton 11 órától fogadja Heinz-Christian Strachét az ügyben, Strache a megbeszélés után, délben fog bejelentést tenni, Kurz kancellár pedig kora délutánra ígért tájékoztatást.

Az Azonnalin követni fogjuk a fejleményeket!

FOTÓ: AFP

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek