Titkosszolgálatok állhatnak a Strache-videó hátterében?

Szerző: Bakó Bea
2019.05.18. 09:26

A Die Pressének nyilatkozó források titkosszolgálati szálra tippelnek az állítólagos orosz oligarchával alkudozó osztrák alkancellárról az EP-kampányfinisben kiszivárgott videó kapcsán. Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat délelőttre ígérte, hogy megszólal az ügyben, az FPÖ EP-listavezetője lemondta a találkozóját Salvinivel.

Titkosszolgálatok állhatnak a Strache-videó hátterében?

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a magyar szálról pedig itt tudhatsz meg dolgokat, itt meg az ügy osztrák sajtóvisszhangjáról.

Szombat délelőtt Sebastian Kurz osztrák kancellár is megnyilvánul az FPÖ-s alkancellárt érintő, péntek este kibukott ügyben: amint azt az Azonnali a magyar sajtóban elsőként megírta, Heinz-Christian Strache két éve Ibizán egy állítólagos orosz oligarchával arról tárgyalt, hogy a Népszabadság kicsinálásában is szerepet játszó Heinrich Pecina segítségével vegye meg neki a legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronét, és cserébe majd kap közbeszerzéseket, ha kormányra kerülnek.

Az FPÖ azóta be is került a kormányba, bár a Kronéban nem az oroszok, hanem egy osztrák vállalkozó, René Benko szerzett részesedést. A találkozóról készült titkos videófelvételek pedig kiszivárogtak, és kiderült, hogy kamu volt az orosz oligarchamese. 

De akkor kik állnak a videó mögött?

A Die Pressének nyilatkozó titkosszolgálati források szerint valamely nyugati titkosszolgálat akciójáról lehet szó.

Erre  utal az, hogy nagyon profin elő volt készítve az állítólagos orosz oligarchanő története, és az is, hogy a találkozóról készült titkos felvételek pont most, az EP-választás kampányhajrájában kerültek elő. A lap felidézi: az FPÖ orosz kötődése már a 2017 őszi parlamenti választás előtt is problémás téma volt. Aztán ráadásul pont a titkosszolgálatokért is felelős belügyi, és a külügyi tárca is FPÖ-s vagy FPÖ-közeli miniszterhez került – utóbbi még Vlagyimir Putyin orosz elnököt is elhívta az esküvőjére. Ausztria pedig az Angliában megmérgezett Skripal kapcsán kipattant botrány nyomán – sok más európai országgal ellentétben – egyetlen orosz diplomatát sem utasított ki. 

Mindez tehát szúrhatta a nyugati titkosszolgálatok szemét, idézi fel a lap. Tavaly augusztusban egy magasrangú, bár nevét nem vállaló német titkosszolga arról beszélt az osztrák Die Pressének, hogy nem bíznak osztrák partnereikben, és csak korlátozottan adnak információkat az osztrák szolgálatoknak, többek közt pont az FPÖ orosz kapcsolatai miatt. Emiatt az illetékes német parlamenti bizottságban nemrég ismét panaszkodott a német alkotmányvédelem vezetője, mondván, attól tartanak, hogy a Németországból érkező bizalmas adatokat az osztrákok visszaélnek, netán Oroszországba továbbítják őket.

Vesztegetés, pénzmosás és drog miatt is feljelentették Strachét

Az ellenzéki SPÖ feljelentést is tett a videó miatt: pénzmosás, hivatali visszaélés, vesztegetés gyanúja, legalábbis azok előkészülete merül fel a párt szerint. Az ügyészség egyelőre visszafogottan nyilatkozik. Azt mondták:

érkezett hozzájuk kérelem, hogy vizsgálják az ügyet, de először is a teljes képet kellene rekonstruálni, ugyanis csak részletek kerültek nyilvánosságra a beszélgetésből,

nem a teljes, csaknem hétórás találkozóról készült videó. Jogi szempontból az a kérdés, hogy mindez csak beszéd volt, vagy büntethető cselekmény is történt – tette hozzá az ügyészségi szóvivő. Ezzel kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy a videót nyilvánosságra hozó Süddeutsche Zeitung határozottan kijelentette, hogy nem fogják a teljes videót a hatóságoknak kiadni a forrásvédelem érdekében.

Strachét egyébként nem csak a beszélgetés tartalma, hanem drogozás miatt is feljelentette az SPÖ, a videón ugyanis „előkészített fehér por is” látható az asztalon, ami legalábbis a kábítószer birtoklására, másoknak való felkínálására utal a párt  igazságügyi szóvivője szerint.

Az FPÖ EP-listavezetője lemondta a találkozóját Salvinivel

Strache eddig nem tett hivatalos nyilatkozatot az ügyben, ezt szombat délre ígéri. Előzőleg, mikor a videók publikálása előtt megkeresték a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung újságírói, akkor csak annyit mondott, hogy valóban volt egy „kedélyes, nyári találkozó”. Az FPÖ egyik főtitkára, Christian Hafenecker annyit mondott péntek este, hogy jogi lépéseket tesznek, mivel nyilvánvalóan jogellenesen vették fel a rejtett kamerás videót.

A párt másik főtitkára, az FPÖ EP-listáját is vezető Harald Vilimsky viszont lemondta a szombat délutánra tervezett programját: a jobboldali populista pártok milánói nagyrendezvényén Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen vett volna részt.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek