Orbáni médiaviszonyokat hozott volna létre orosz pénzből a szélsőjobbos osztrák alkancellár

2019.05.17. 19:53

Két német újság egy 2017-es felvételt tett közzé, amelyen az osztrák FPÖ-s alkancellár, Heinz-Christian Strache magukat orosz oligarcháknak kiadó személyekkel egyeztet illegális üzletekről. Az állítólagos oroszok azt ígérték: megveszik az Ausztriában orbáni médiaviszonyokat ígérő Strachénak a legnagyobb osztrák napilapot, amire fel is csillant az akkor még ellenzéki politikus szeme, és odaígérte nekik a Strabag közbeszerzéseit. Részletek!

Orbáni médiaviszonyokat hozott volna létre orosz pénzből a szélsőjobbos osztrák alkancellár

Péntek este robbantotta a hírt két német balliberális lap, a Der Spiegel hetilap és a Süddeutsche Zeitung napilap:

olyan videó van a birtokukban, amelyen a szabadságpárti osztrák alkancellár két éve állítólagos orosz maffiózóknak ígér anyagi és politikai ellenszolgáltatást, ha megveszik neki a legolvasottabb osztrák napilapot.

2017 nyara van, Strache ellenzékből készül az őszi parlamenti választásokra. Ekkor keresi meg két állítólagos orosz üzletember.

A találkozóra Ibizán kerül sor, Strache és a két orosz mellett ott van még Johannes Gudenus bécsi FPÖ-s politikus és szerb felesége, Tatjana.

Az oroszok rögtön a tárgyra térnek: bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe készek megvenni a naponta majdnem hárommillió osztrák által olvasott Kronen Zeitungot. Ausztria kancellárjait közismerten a Kronen Zeitung adja: általában az nyer, aki mellé a hosszú ideig a szocdemek és a széljobb között ingadozó bulvárnapilap beáll. (Itt írtunk az Azonnalin a Krone szerepéről.)

A videón Strache szó szerint kimondja, olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak: mint mondta, a Krone mellé jól esne neki egy tévécsatorna is.

Strache egyébként ugrik az ajánlatra, gond nélkül rábólint, hogy egy vele szemben ülő, általa nem ismert orosz maffiózó pénzelné. Rögtön bele is éli magát abba, hogy ők irányítják a Kronen Zeitungot: mint mondja, három-négy újságírót ki kéne rúgni a laptól – ahogy Strache fogalmaz: „zack, zack, zack” – , és felvenni a helyükre öt olyat, akiket majd ők felépítenek. „Ha a választás előtt két-három héttel van esély arra, hogy a pálya felénk lejtsen, annak lesz egy hatása, és ezt mások nem kapják meg. Ha ez a médium két-három héttel a választás előtt elkezd minket tolni, akkor nem 27, hanem 34 százalékunk lesz” – fogalmazott Strache. Majd hozzáteszi: „Az újságírók eleve a bolygó legnagyobb prostituáltjai.” A politikus mondatait a Krone a lapot ért támadásként értékelte.

Strache egyébként a Népszabadságot megszüntető osztrák üzletember, Heinrich Pecina segítségével vásárolta volna meg az orosz nő számára a Kronét, erről az Azonnali bővebben itt írt.

BALRÓL JOBBRA: JOHANNES GUDENUS, AZ Ő SZERB FELESÉGE, MAJD A CIGIZŐ HC STRACHE. A FELVÉTEL KIVONATOS FORMÁBAN A CIKK ALATT MEGTEKINTHETŐ.

Persze az oroszok is akartak valamit, a több mint hét órás találkozón Strache és Gudenus a várható kormányzati szerep reményében ígéget:

például azt ajánlják, hogy majd a Strabagot kitúrják valahogy a közbeszerzésekből, és helyette orosz cégek kapják – Strache szavaival: felárral  az osztrák állami megrendeléseket.

De Strachéék kaszinókat is ígérnek az oroszoknak a Kronenért cserébe. Strachéék azt is megbeszélik, miként lehetne az FPÖ-t a létező szabályok megkerülésével illegálisan a megengedett 50 ezer euró helyett (addig ugyanis nincs bejelentési kötelezettség) akár be nem jelentett kétmillió euróval is megfinanszírozni. Konkrét megállapodásra nem kerül sor Ibizán, ráadásul hiába vesznek végig a felek illegális ellenszolgáltatási opciókat is, Strache azért mindig elmondja: nem akar törvénytelenül eljárni.

Kedélyes, nyári találkozó

A beszélgetés egésze azonban egy csapda volt:

a két orosz fél nem oligarcha, az ibizai villa pedig, ahol a találkozó zajlott, teljesen be volt kamerázva.

Sem a Süddeutsche Zeitung, sem a Der Spiegel nem tudja, ki és miért rendezte meg a csapdát. A forrásvédelem okán azt sem adják ki, kitől és hogyan jutottak a több mint hét órás videóhoz.

STRACHE (A KÉP KÖZEPÉN) CIGIZIK ORBÁN VIKTOR, GULYÁS GERGELY ÉS BALOG ZOLTÁN TÁRSASÁGÁBAN A FŐVÁROSI KARMELITA KOLOSTOR ERKÉLYÉN. FOTÓ: OV / FB

A Süddeutsche és a Spiegel megkereste már szerdán Strachét és Gudenust:

a két FPÖ-s politikus elismerte a „kedélyes, nyári találkozó” tényét,

és azt hangsúlyozták, hogy csak legális támogatási formákról beszélgettek. Ezzel azonban közvetve elismerték: önmagában azzal, hogy orosz pénz kerüljön az FPÖ-höz, semmi gondjuk nincs. (Az FPÖ ugyanis 2007 óta tudatosan építi az orosz kapcsolatait, hivatalosan is van együttműködési szerződése a putyini Egységes Oroszország párttal, ugyanúgy, mint a Matteo Salvini-féle Legának.)

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mint azt a két FPÖ-s politikus állítja. Strachéék ugyanis ígéreteket tettek illegális akciókra, például a közbeszerzések korrumpálására. Andreas Schieder, a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ EP-listavezetője már most a második köztársaság legsúlyosabb válságáról beszél, a liberális NEOS új választásokat írna ki.

Német szatirikus akciója az egész?

Sokan Jan Böhmermann német komikust sejtik az akció mögött.

Böhmermann idén áprilisban a Romy osztrák sajtódíjat kapta meg, az átadóra azonban nem ment el, mert mint mondta „egy ibiziai orosz oligarchavillában lógok éppen FPÖ-sökkel bekokózva”. Esetleg a német komikus már áprilisban tudott a videóról, és arra akart így utalni? Netán maga állította két éve az egész csapdát? Ez nem állna messze tőle. A német közszolgálati ZDF showmanje volt az, aki Erdoğan török elnököt kecskebaszóként írta le, ezzel óriási diplomáciai bonyodalmat okozva Németország és Törökország között, és ő zavarta össze a német közéletet annak kapcsán is, hogy mutatott-e végül középső ujjat a németeknek Janisz Varufakisz korábbi görög pénzügyminiszter.

A Süddeutsche Böhmermann szerepéről mindössze annyit ír, hogy akkor, amikor a humorista ezt a kijelentést tette, már több olyan ember is tudott a videó létezéséről, aki erről nem a Süddeutsche vagy a Spiegel újságíróitól – ők a felvételt ugyanis számos szakértői elemzésnek alávetették, hogy biztosak legyenek abban, nem vezetik meg őket – hallott. A lap információi szerint Böhmermann is ezen emberek közé tartozott – ám, hogy a fenti kijelentéssel csak magát akarja utólag is ingyen promotálni vagy tényleg köze van a felvételehez, rejtély.

Itt belenézhetsz te is a Strache-videókba (felirattal):

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek