Minden FPÖ-s miniszter lemond Ausztriában

Szerző: Pintér Bence
2019.05.20. 19:51

Miután Sebastian Kurz osztrák kancellár a szabadságpárti belügyminiszter menesztését kérte az államfőtöl, minden FPÖ-s kivonul az osztrák kormányból.

Minden FPÖ-s miniszter lemond Ausztriában

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat, itt meg az FPÖ-ÖVP-kormány végének osztrák sajtóvisszhangról.

Minden FPÖ-s miniszter kivonul az osztrák kormányból, miután Sebastian Kurz néppárti kancellár Herbert Kickl belügyminiszter menesztését kérte Alexander van der Bellen államfőtől – írja a Der Standard.

Ausztriában felfordult az élet, miután múlt pénteken kompromittáló videó került elő Heinz-Christian Strachéról, a kormányzó konzervatív-szélsőjobboldali koalíció kisebbik pártja, az FPÖ elnökéről. Szombat este Sebastian Kurz néppárti kormányfő bejelentette, hogy előrehozott választásokat fognak tartani, és felbontja a koalíciót az FPÖ-vel.

Az események hatására az FPÖ támogatottsága megzuhant, míg az Osztrák Néppártté megnőtt. Szombaton napközben még nem volt biztos a koalíció sorsa, a hírek szerint Kurz a belügyminiszter, Herbert Kickl lemondását akarta elérni, ez azonban nem sikerült. Kickl hétfői sajtótájékoztatóján az Osztrák Néppártot támadta, szerinte csak a hatalomvágy vezérli őket.

Az FPÖ-s miniszterek helyét az előrehozott választásokig szakértők veszik át.

FOTÓ: Herbert Kickl / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek