Miért röpködnek a rakéták Izraelben?

2021.05.14. 18:20

Izraelben rég nem látott feszültségek törtek a felszínre május 10-én hétfőn a zsidó és a palesztin lakosság körében. A kelet-jeruzsálemi ingatlanügyekből továbbgyűrűző konfliktusból hamar a Gázai övezetből százával röpködő rakéták és izraeli légicsapások lettek. De miért pont most történik ez, mi húzódik meg a konfliktus hátterében, és antiszemita-e, aki Izrael állam politikáját vagy konfliktuskezelését kritizálja? Tóth Csaba Tibor, az Azonnali újságírója és Novák Attila történész elmondják. Podcast!

Ahogy arról az Azonnalin több cikkben is beszámoltunk, a hét elején a vitatott státuszú, gyakorlatilag Izraelhez tartozó Kelet-Jeruzsálemben, majd ezután egész Izraelben elszabadult a pokol. Az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus kiújulásának a közvetlen oka ezúttal a Kelet-Jeruzsálemben terjeszkedő zsidó telepesek és a helyben élő, éppen a ramadánt ünneplő palesztinok közötti viszály, de a konfliktus természetesen ennél jóval messzebbre nyúlik vissza.

 

Az Azonnali podcastjában, a Helyzetben

 

annak jártunk utána, miért röpködnek rakéták százai ismét Izrael városai felett.

 

Miután a világ egyik legszövevényesebb konfliktuszónájáról van szó, nem csoda, hogy Tóth Csaba Tibor, az Azonnali újságírója és az Izrael állam történetét is kutató Novák Attila történész között több ponton is komoly vita alakult ki.

 

Tóth Csaba például az izraeli és a palesztin fél közötti erőviszonyokat teljesen egyenlőtlennek tartja, Novák Attila szerint azonban attól nem lesz a palesztin félnek igaza, hogy kevesebb a GDP-je.

 

A podcastban számtalan, az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos problémát érintettünk: kiderül, hogyan járul hozzá a jeruzsálemi és a gázai népsűrűség és lakhatási válság a konfliktus izzásához, mi köze a koronavírusnak a háborús helyzethez. Megtudhatjuk, miben különbözik a mostani és a korábbi amerikai elnök, Joe Biden és Donald Trump Izrael-politikája, és azt is, miért áll ki Amerika – politikai vezetéstől szinte függetlenül – Izrael mellett konzekvensen a térségben. Végül pedig Tóth Csaba és Novák Attila elmondják,

 

szükséges-e szerintük antiszemitizmusnak nevezni akár az Izrael-kritikát is.

 

Színvonalas vita pénteki levezetésnek: ha képbe akartok kerülni, tartsatok velünk!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.