Ritkán látott mennyiségű rakétát lőttek ki Izraelre, még a Vaskupola sem bírt mindegyikkel

2021.05.11. 21:45

Izraelben ketten meghaltak, hatan könnyebben sérültek meg, Gázában a válaszul indított izraeli légicsapásokban 28-an haltak meg, köztük 10 gyerek. Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat.

Ritkán látott mennyiségű rakétát lőttek ki Izraelre, még a Vaskupola sem bírt mindegyikkel
Hatan (köztük egy kislány is) megsérültek, hárman pedig meghaltak kedden este, amikor a Gázát uraló Hamász terrorszervezet újabb, eddig példátlan mértékű rakétatámadást intézett a tőlük északra fekvő ország ellen,

miután az izraeli légierő egy gázai toronyházat rombolt a földig. A Haaretz izraeli baloldali napilap tudósítása szerint egyetlen óra alatt 130 palesztin rakétát lőttek ki nagyobb izraeli városokra, köztük Ramla, Lod és Tel Aviv városára, valamint a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre is. A repülőtér forgalmát a vészhelyzet miatt az izraeli véderő leállította, az oda tartó repülőgépek határozatlan ideig Cipruson fognak leszállni.

A rakétatámadások ellen kiépített izraeli Vaskupola-rendszer azonban a legtöbb támadó robbanószerkezetet a precíziós-távirányításos módszerrel még a levegőben kiszedte.

A Vaskupola (héberül kippat bárzel) izraeli, saját fejlesztésű rakéta- és tüzérségi lövedék-elhárító védelmi rendszer. 2011-ben állították szolgálatba, és 4 és 70 kilométer távolság között is képes kiszedni a 43 kilométer hosszú védelmi vonal felé kilőtt bármilyen rövid hatótávú rakétát vagy ágyúlövedéket, így rendkívül hatékonyan hárítja el a zsidó állam ellen rendszeresen elkövetett iszlamista támadások jelentős részét. A Beer Sheva városa közelében, a szárazföldön felállított kilövőállomásokat komputeresen koordinálják, és ugyancsak izraeli, Barak-8-as rakétákat használnak a fegyverek ártalmatlanítására.

Azonban nem mindegyik rakétát sikerült elhárítaniuk, a híradások szerint ugyanis a légvédelem néhány egysége meghibásodott. Így fordulhatott elő, hogy korábban két ember is meghalt, most pedig a Tel Avivtól délre található Holonban hat ember könnyebben megsérült, amikor egy rakéta becsapódott egy buszba. A sérülteket a mentők szerint a kórházban ellátták, onnan már távozhattak. A légiriadó azonban azt jelenti, hogy az említett városok lakosságának azonnal az óvóhelyekre kellett bevonulnia.

A korábbi rakétatámadásoknak már legalább két halálos áldozata is volt izraeli oldalon.

Az izraeli eseményeket a Times of Israel élő közvetítése is követi.

A rakétatámadásokat gázai terrorcsoportok azután követték el, hogy az izraeli légierő késő délután egy teljes gázai toronylakóházat tett a földdel egyenlővé:

Az Izraeli Haderő ezenkívül azt is jelentette, hogy az Iszlám Dzsihád több, rakéták irányításáért felelős katonai vezetőjét precíziós támadásokkal gyilkolta meg Gázában, köztük volt a szervezet egyik vezetője, Szama Abed al-Mamlúk is:

A mintegy 80 vadászgéppel végrehajtott izraeli támadás csak a legutóbbi, Gázában és Jeruzsálemben eddig több száz palesztin sebesült meg, és legalább 28-an meghaltak a Gázát ért támadásokban, az áldozatok közül 10 még gyermek volt. Míg a palesztin hatóságok és a Hamász szerint minden gázai az izraeli légicsapásokban halt meg, Izrael álláspontja szerint

néhány palesztin rakéta is Gázára esett rá véletlenül, és sok áldozat innen származhat.

A Hamász katonai szárnya, az Izaldin Kasszam Brigádok vállalta az ellencsapásokért a felelősséget. Közleményükben hangsúlyozták, hogy „eddig példátlan” támadást mérnek Tel Avivra.

Azt ígérték: minden egyes lebombázott gázai toronyház után újabb, hasonló rakétatámadást intéznek Izrael ellen.

A konfliktus azóta élesedett ki ismét az izraeli biztonsági erők és palesztin lázadók között, mióta a jeruzsálemi óvárostól északra található, arab többségű Sejk Dzsarra városnegyedben összetűzések alakultak ki egy palesztinokat érintő kilakoltatási kísérletből, majd ezek után a palesztin tüntetőket az izraeli rendőrség szombaton a muszlim hit egyik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetben is megtámadta; ennek során az épületben is súlyos károk keletkeztek (minderről itt írtunk részletesen).

Az al-Aksza megtámadását több nemzetközi nagyhatalom is elítélte. Mivel a jeruzsálemi szent muszlim és keresztény helyekért az 1994-ben kötött izraeli-jordán békeszerződés óta a Jordán Királyság felelős, ezért Abdallah király ma egyeztetett a török elnökkel és Szaúd-Arábiával is, valamint már hétfőn bekérette az ammani izraeli nagykövetség megbízott ügyvivőjét, hogy a jeruzsálemi és gázai atrocitások leállítását követelje nála.

Míg azonban az arab államok felháborodtak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnapi, rendkívüli ülésén elhalasztotta a nyilatkozattételt, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig újságírói kérdésre sem volt hajlandó elítélni a gázai támadásokat, viszont hangsúlyozta, Izraelnek „joga van megvédeni magát”.

Ha azonban a nap folyamán az izralei, héber nyelvű médiából tájékozódott valaki, a Gázát ért veszteségekről nem sok fogalma lehetett. A 972 magazin sajtószemléje szerint ugyanis ők leginkább csupán az izraeli területen esett károkról és áldozatokról számoltak be.

Miért röpködnek a rakéták Izraelben? Podcastunkból kiderül.

NYITÓKÉP: Lángoló busz az izraeli Holonban, miután egy palesztin rakéta mégis becsapódott az utcán 2021. május 11-én este. Ennek a támadásnak könnyebb sérültjei voltak csupán, de három ember már meg is halt ma. / Fotó: Izraeli Védelmi Erők, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek