+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 29. hétfő, 12:12
A szlovák miniszterelnök március 28-án este bibliai körítéssel nyújtotta be a lemondását. Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot, és egyáltalán miért különbözik annyira élesen a szlovák politikai élet a magyartól. Podcast!

Magyarországon méltatlanul keveset tudunk arról, hogy a minket körülvevő országokban mi érdekli az embereket, miről szól éppen a politika. Az elmúlt évben persze a koronavírus mindenhol vitte a prímet, de

 

Szlovákiában a vírus mellett kialakult egy kiadós kormányválság is:

 

az egy éve hatalomra került Igor Matovič miniszterelnök miniszterei sorban mondtak le, vasárnap pedig saját lemondásával maga Matovič tette föl az i-re a pontot.

 

A koalíciós kormány széthullásának a fő oka a járványkezelés teljes kudarca volt, amit a szlovák sajtó tényként kezel. A furcsaság viszont az, hogy bár Magyarországon a száraz tények alapján hasonlóan rossz – vagy még rosszabb – a helyzet, nálunk nem úgy tűnik, mintha a kormány pozícióit ez különösebben megrengetné. Erről az ellentmondásról írt véleménycikket Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója, akivel

 

a Helyzetben arról beszélgettünk, mi jöhet a szlovák közéletben Matovič lemondás után, hogyan áll északi szomszédunknál a járvány, és mi köze ehhez az egészhez a felvidéki magyarságnak.

 

Renczes Ágoston elmondja, hogy az őszi tömeges tesztelési program nem jött be a szlovák kormánynak, sok ember a tesztpontokon fertőzödött meg a második hullám során. Kiderül, hogyan lehetséges, hogy Szlovákiában volt és jelenlegi magasrangú hivatalnokokat tartóztatnak le, és azt is megpróbáljuk megfejteni, hogyan alakulhatott úgy, hogy Szlovákiában sokkal mozgalmasabb és színesebb lett a politikai élet, mint Magyarországon.

 

Az Azonnalin a szlovák politkáról rendszeresen író Ágoston szerint

 

Magyarországtól eltérően a szlovák közélet időről időre képes nagyobb korrekcióra: ez történt Vladimír Mečiar maffiakormányának leváltásakor és Ján Kuciak újságíró halála után is.

 

De miért képes erre Szlovákia, ha Magyarország nem az? Kicsoda Matovič utódja, és mit jelent a felvidéki magyarság számára? Mire kell figyelni Szlovákiában a következő hetekben? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás