+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 29. hétfő, 12:12
A szlovák miniszterelnök március 28-án este bibliai körítéssel nyújtotta be a lemondását. Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot, és egyáltalán miért különbözik annyira élesen a szlovák politikai élet a magyartól. Podcast!

Magyarországon méltatlanul keveset tudunk arról, hogy a minket körülvevő országokban mi érdekli az embereket, miről szól éppen a politika. Az elmúlt évben persze a koronavírus mindenhol vitte a prímet, de

 

Szlovákiában a vírus mellett kialakult egy kiadós kormányválság is:

 

az egy éve hatalomra került Igor Matovič miniszterelnök miniszterei sorban mondtak le, vasárnap pedig saját lemondásával maga Matovič tette föl az i-re a pontot.

 

A koalíciós kormány széthullásának a fő oka a járványkezelés teljes kudarca volt, amit a szlovák sajtó tényként kezel. A furcsaság viszont az, hogy bár Magyarországon a száraz tények alapján hasonlóan rossz – vagy még rosszabb – a helyzet, nálunk nem úgy tűnik, mintha a kormány pozícióit ez különösebben megrengetné. Erről az ellentmondásról írt véleménycikket Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója, akivel

 

a Helyzetben arról beszélgettünk, mi jöhet a szlovák közéletben Matovič lemondás után, hogyan áll északi szomszédunknál a járvány, és mi köze ehhez az egészhez a felvidéki magyarságnak.

 

Renczes Ágoston elmondja, hogy az őszi tömeges tesztelési program nem jött be a szlovák kormánynak, sok ember a tesztpontokon fertőzödött meg a második hullám során. Kiderül, hogyan lehetséges, hogy Szlovákiában volt és jelenlegi magasrangú hivatalnokokat tartóztatnak le, és azt is megpróbáljuk megfejteni, hogyan alakulhatott úgy, hogy Szlovákiában sokkal mozgalmasabb és színesebb lett a politikai élet, mint Magyarországon.

 

Az Azonnalin a szlovák politkáról rendszeresen író Ágoston szerint

 

Magyarországtól eltérően a szlovák közélet időről időre képes nagyobb korrekcióra: ez történt Vladimír Mečiar maffiakormányának leváltásakor és Ján Kuciak újságíró halála után is.

 

De miért képes erre Szlovákia, ha Magyarország nem az? Kicsoda Matovič utódja, és mit jelent a felvidéki magyarság számára? Mire kell figyelni Szlovákiában a következő hetekben? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás