Hogyan bukott meg Igor Matovič és mi jöhet utána?

2021.03.29. 12:12

A szlovák miniszterelnök március 28-án este bibliai körítéssel nyújtotta be a lemondását. Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot, és egyáltalán miért különbözik annyira élesen a szlovák politikai élet a magyartól. Podcast!

Magyarországon méltatlanul keveset tudunk arról, hogy a minket körülvevő országokban mi érdekli az embereket, miről szól éppen a politika. Az elmúlt évben persze a koronavírus mindenhol vitte a prímet, de

 

Szlovákiában a vírus mellett kialakult egy kiadós kormányválság is:

 

az egy éve hatalomra került Igor Matovič miniszterelnök miniszterei sorban mondtak le, vasárnap pedig saját lemondásával maga Matovič tette föl az i-re a pontot.

 

A koalíciós kormány széthullásának a fő oka a járványkezelés teljes kudarca volt, amit a szlovák sajtó tényként kezel. A furcsaság viszont az, hogy bár Magyarországon a száraz tények alapján hasonlóan rossz – vagy még rosszabb – a helyzet, nálunk nem úgy tűnik, mintha a kormány pozícióit ez különösebben megrengetné. Erről az ellentmondásról írt véleménycikket Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója, akivel

 

a Helyzetben arról beszélgettünk, mi jöhet a szlovák közéletben Matovič lemondás után, hogyan áll északi szomszédunknál a járvány, és mi köze ehhez az egészhez a felvidéki magyarságnak.

 

Renczes Ágoston elmondja, hogy az őszi tömeges tesztelési program nem jött be a szlovák kormánynak, sok ember a tesztpontokon fertőzödött meg a második hullám során. Kiderül, hogyan lehetséges, hogy Szlovákiában volt és jelenlegi magasrangú hivatalnokokat tartóztatnak le, és azt is megpróbáljuk megfejteni, hogyan alakulhatott úgy, hogy Szlovákiában sokkal mozgalmasabb és színesebb lett a politikai élet, mint Magyarországon.

 

Az Azonnalin a szlovák politkáról rendszeresen író Ágoston szerint

 

Magyarországtól eltérően a szlovák közélet időről időre képes nagyobb korrekcióra: ez történt Vladimír Mečiar maffiakormányának leváltásakor és Ján Kuciak újságíró halála után is.

 

De miért képes erre Szlovákia, ha Magyarország nem az? Kicsoda Matovič utódja, és mit jelent a felvidéki magyarság számára? Mire kell figyelni Szlovákiában a következő hetekben? A podcastból kiderül!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.