Csak illúzió, hogy Szlovákiában Magyarországnál sokkal durvább a járvány

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.22. 16:12

A király mindkét országban meztelen – csak míg Magyarországon mindent megtesz, hogy ez ne látsszon, addig Szlovákiában nemhogy nem titkolózik, hanem önfeledten táncol pucéran az asztalon.

Csak illúzió, hogy Szlovákiában Magyarországnál sokkal durvább a járvány

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Szlovákiát és Magyarországot – a Magyar Királyság két olyan utódállamát, amelyek területei teljes egészében a királyság részei voltak sok szempontból érdekes és tanulságos összehasonlítani – ahogy azt egy korábbi hírlevelemben már meg is tettem –, így van ez a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is.

 

Aki követte a híreket, abban

Szlovákiával kapcsolatban az a kép alakulhatott ki, hogy az országot a járvány különösen érzékenyen érintette

– ezt magam is leírtam több cikkben a szlovák sajtóra hivatkozva, ugyanis a szlovákok is pont ugyanígy látják az ottani járványhelyzetet és benne önmagukat.

Ha azonban összevetjük a számokat – az egymillió lakosra eső napi új fertőzések és napi halálozások hétnapos átlagának alakulását –, azt látjuk, hogy

Szlovákiában nem súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon, csak időben máskor voltak a járványcsúcsok.

Miközben Magyarországon márciusban meredeken emelkednek a napi új fertőzésszámok, és maga a miniszterelnök mondta a pénteki Kossuth Rádiós interjújában, hogy rekordokat döntöget a harmadik hullám, és többen vannak kórházban, mint valaha, addig Szlovákiában, ahol a január és a február volt súlyosabb, mint Magyarországon, épp csökkeni kezdenek a napi új fertőzöttek és a kórházban ápoltak számai.

Ahhoz, hogy megértsük, miért tűnik úgy mégis, hogy Szlovákiában sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon – és miért érzik maguk a szlovákok is valószínűleg katasztrofálisabbnak a helyzetüket, mint mi Magyarországon –, hasonlítsuk össze, hogy 

hogyan változtak a két országban a korlátozó intézkedések,

hogyan kommunikál a két kormány,

 

mit mondanak a kormányok az egészségügy helyzetéről!

Következetesség kontra kísérletezés

 

Anélkül, hogy eldöntenénk, helyesek és arányosak-e az intézkedések, amiket a budapesti kormány hozott, azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy

 

Magyarország legalább következetes: a novemberi intézkedésekhez tartotta magát hónapokon keresztül, majd ezeken szigorított a harmadik hullám belobbanásával.

 

Ez önmagában nem tűnik különösebben nagy erénynek, egészen addig, amíg meg nem nézzük, mi történt Szlovákiában.

Északi szomszédunk ugyanis kísérletezni kezdett a teljes teszteléssel, miközben a korlátozások szabályai össze-vissza változtak, és egyre szigorodtak: január óta már negatív teszt kell szinte bármihez, ha az ember ki akar mozdulni otthonról, miközben a hatóságoknak nem is volt kapacitásuk arra, hogy betartassák a szabályokat. 

Az embereknek mindkét országban elegük van a korlátozásokból,

de azokat még nehezebb elviselni, ha gyakran változnak és egyre szigorúbbak lesznek

– pusztán emiatt is rosszabbul érezhetik magukat az emberek Szlovákiában, mint Magyarországon. Ahol káosz van, ott általában ténylegesen is rosszabb a helyzet, mint ott, ahol nincs káosz. Csakhogy – mint azt látni fogjuk – Magyarországon sem rend van, inkább a rend illúziója.

Egység kontra civódás

 

Szlovákiában a kaotikus járványkezelés a kormányon belüli kaotikus viszonyok leképeződése.

A 2020 tavasza óta kormányzó Matovič-kabinetet sem kíméli az ellenzéke, mégis sokkal inkább saját magával birkózik. Mint láttuk: a kormányon belül hónapok óta nincs egyetértés a járványkezelés mikéntjéről, olyannyira, hogy a viták kormányválsághoz vezettek (aminek vasárnapi fejleményeként már a miniszterelnök is hajladó lemondani, ha a koalíciós partnerei teljesítik az általa megszabott, kevés áldozattal járó feltételeket).

Magyarországon viszont a kormány az ellenzékkel ugyanúgy hadakozik, mint „békeidőben”, maga pedig a járványhelyzetről

igyekszik egységesen kommunikálni és határozottságot sugározni.

Ez már önmagában hozzájárul ahhoz, hogy a magyarországi helyzet sokkal kevésbé tűnik rossznak a szlovákiaihoz képest. Ugyanakkor az egységes és határozott kommunikáció nem a magyar kormány járványügyi teljesítménye, hanem az Orbán-rendszer nyilvánossághoz fűződő viszonyának lényege: más ügyekben sem nagyon lehetett kibeszélni a hivatalos fősodorból és különutaskodni az elmúlt 11 évben. 

Azt azonban, hogy az emberek hogyan érzik magukat a járvány ideje alatt, jelentősen befolyásolhatja, hogy

a járvány elleni harcot vezető kormányt bohóckodni látják-e, vagy határozott fellépést látnak tőle. 

A határozott kormánykommunikáció viszont leginkább azok szubjektív „járványérzetén” javíthat, akik maguk nem fertőződtek meg, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, és nem látták szenvedni vagy nem veszítették el közeli hozzátartozójukat, ismerősüket. Akik azonban nem voltak ilyen szerencsések, azok

Magyarországon sokkal nagyobb különbséget tapasztalhatnak a kormány határozott kommunikációja és a kézzelfogható valóság között.

Az egészségügy állapota

 

Magyarországon a rend látszatához az is hozzájárul, hogy a politikusok, ahogy évek óta, a járvány alatt sem kényszerülnek valódi újságírói kérdésekre válaszolni. Amióta a kormányinfó online megy, Gulyás Gergelyék még a beküldött kérdéseket is kedvükre szelektálják. De nemcsak a politikusok nem nyilatkoznak érdemben,

hanem a járvány elleni védekezésben résztvevők sem nyilatkozhatnak.

Vannak persze, akik név nélkül megteszik – ahogy nekem is nyilatkoztak már orvosok név nélkül –, és előfordul, hogy valaki névvel is vállalja a véleményét. 

Magyarországon az egészségügy állapota önmagában közéleti vita tárgya: aki csak a kormánypárti sajtót követi, az csak arról értesül, hogy van elég szakember, ágy, lélegeztetőgép, és a kormány a brüsszeli vakcinahiányt is megoldja a keleti beszerzésekkel. Arról viszont csak a kormánykritikus média követői értesülnek,

hogy a rendszer az összeomlás szélén van.

Ehhez képest Szlovákiában a politikusok minden egyes kormányülés előtt és után kénytelenek találkozni az újságírókkal, és válaszolnak is a kérdéseikre – vagy ha nem is válaszolnak, kénytelenek legalább hallani a kérdéseket, és azt mondani, hogy nem válaszolnak.

Az egészségügy állapotával kapcsolatban pedig nincs ködösítés: kórházigazgatók nyilatkoznak a sajtónak, de az is előfordult, hogy egy egész videós stábot engedtek be egy kórház covidosztályára. Az egészségüggyel kapcsolatba kerülők tapasztalatai és a kormány intézkedései és kommunikációja között nincs olyan éles eltérés Szlovákiában, mint a magyar sikerpropaganda és az összeomlás szélén lévő egészségügyi között. 

Meztelen

 

A járvány nemcsak fertőzési és egészségügyi statisztikákból áll, hanem abból is, hogy azt hogyan élik meg a betegség által közvetlenül nem, a korlátozások által viszont ugyanúgy érintett tömegek. Ha tehát elfogadjuk, hogy a járványhelyzet a számokat tekintve hasonlóan súlyos mindkét országban, akkor a következő megfigyeléseket tehetjük:

Szlovákia a tesztelős kísérleteivel, az ötletszerű, kaotikus korlátozó intézkedésekkel és a járványkezelés iránti bizalmat romboló kormányon belüli civódással aktívan hozzájárult, hogy az emberek rosszabbul érezzék magukat, mint amennyire a puszta járványstatisztikák alapján indokolt lenne.

Magyarországon sem egyszerű a helyzet, de ebből a szempontból kedvező, hogy kívülről nézve legalább úgy tűnik: a kormányt nem a káosz irányítja – még ha sejtjük is, hogy a háttérben azért nem biztos, hogy a legkövetkezetesebb munka folyik.

Az egészségügy pedig mindkét országban évek óta elhanyagolt és a járvány miatt retteneseten túlterhelt. A fő különbség az, hogy a szlovák kormány nem próbálja elhitetni az emberekkel ennek az ellenkezőjét, és a helyzet súlyossága a médiában is sokkal egyértelműbben meg tud jelenni, mert 

nincs állami sikerpropaganda, 

+ a kormány nem próbálja meg leplezni a valóságot, 

 

és nem tiltja a egészségügyben dolgozóknak sem, hogy a nyilvánosság elé álljanak.

 

A király tehát mindkét országban meztelen, csak míg Magyarországon mindent megtesz, hogy ez ne látsszon, addig Szlovákiában nemhogy nem titkolózik,

hanem önfeledten táncol pucéran az asztalon.

Akkor inkább a látszatkormányzás, de cenzúra nélkül

Azt azonban igazságtalanság lenne állítani, hogy ezen kívül nincs más különbség a két ország járványkezelése között. 

Az átoltottság tekintetében Magyarország tényleg nagyon jól áll, bár az oltáskampány messze nem működik olajozott gépezetként: elég csak arra a kiértesített 70 ezer emberre gondolni, akiket mégsem tudtak beoltani egy hétvége alatt, vagy arra, ahogy az oltáskampánnyal kapcsolatos piszlicsáré adminisztrációt is a háziorvosokra tolja a kormány, mert maga ezt sem képes megoldani. 

De legalább Magyarországon már hónapok óta lehet regisztrálni az oltásra. Eközben még a sokat látott magyarországi viszonyokon edződött ésszel is felfoghatatlan az

a botrányos dilettantizmus, ahogy Szlovákiában oldották meg a regisztrációt.

Ott ugyanis nem előregisztáció volt, hanem az oltási oldalra ötletszerűen feltöltött időpontokra jelentkezhettek azok, akik épp beletartoztak az oltási terv aktuális szakaszába – ez a legidősebbeket jelentette.

Jelentkezni egy kérdőív kitöltésével lehetett konkrét időpontra, és nagyon gyorsnak kellett lenni: mivel sokkal nagyobb volt az érdeklődés, mint amennyi az alkalmanként meghirdetett időpont, rengetegen hiába töltötték ki a kérdőívet és végül nem jutottak időponthoz, a rendszer pedig közben akadozott vagy teljesen leállt. Nagyon idős embereknek kellett volna online lecsapni az oltási időpontokra úgy, mint az egyetemistáknak a vizsgaidőpontokra. Az előregisztrációra – vagyis arra a kézenfekvő lehetőségre, hogy az ember beregisztál, és majd értesítik, ha van szabad időpont – csak március közepe óta van lehetőség.

Ebből is jól látszik, mekkora különbség lehet aközött, hogy

határozottságot mutatva próbálod megúszni a helyzetet, úgy-ahogy teljesítve az elvárható minimumot – ezt csinálja a magyar kormány –, vagy valamit folyamatosan bohóckodva, nagyon látványosan elszúrsz – ez a szlovák megoldás.

Az pedig, hogy az országaink remélhetőleg nem teljesen romokban heverő egészségüggyel keverednek majd ki a járványból, végső soron úgyis az egészségügyben dolgozók emberfeletti kitartásán és szent elhivatottságán múlik majd. 

Ennek a cikknek egy részét és még sok mást már péntek reggel hétkor a postaládájukba kapták azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali heti háromszori hírlevelére. Iratkozz fel te is, hogy ne maradj le semmiről! Olvasnál még Renczes Ágostontól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

NYITÓKÉP: A szlovák kormány oldala

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek