+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 18:58
Megjósolhatatlan, hogy a kormánypárti Andrzej Duda, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowski nyeri a második fordulót a lengyel elnökválasztáson az Azonnali által megkérdezett újságíró szerint. Abban pedig Kardos Gábor és Joel Le Pavous Magyarországon élő francia újságíró nem értett egyet, hogy a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker – főleg a francia kormány pénteki lemondása után.
Furcsamód a szélsőjobboldali Konfederacja szavazói lehetnek a mérleg nyelve a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában.

 

Nem egyértelmű ugyanis, hogy a tradicionalista, de gazdaságilag libertárius kispárt szavazói a kormánypárti Andrzej Dudát, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowskit támogatják-e majd voksukkal. Erről nem csak Wojciech Maziarski, a Gazeta Wyborcza újságírója beszél a Helyzetben, hanem Pál Benedek is erre jut az Azonnalin megjelent elemzésében.

 

Június utolsó hétvégéjén Franciaországban is választásokat tartottak. Ott az önkormányzati választás koronavírus-járvány miatt sokáig csúszó második fordulóját rendezték meg:

 

a voksolás elsöprő zöld sikereket hozott. Az ottani ökopárt olyan nagyvárosoknak adhat ezután polgármestert, mint Bordeaux, Lyon, Strasbourg vagy Grenoble.

 

Joel Le Pavous francia újságíró szerint azonban ettől még nem borítékolható, hogy Emmanuel Macron elnök kihívója két év múlva a zöldek népszerű vezetője, Yannick Jadot lesz – valószínűbbnek tartja, hogy ugyanúgy a szélsőjobboldali Marine Le Pen lesz majd a kihívója, mint az előző elnökválasztáson. Még úgy is, hogy az önkormányzati választásokon bemutatott blama miatt a francia kormány pénteken benyújtotta lemondását.

 

Kardos Gábor az önkormányzati választás és a kormány távozását követő fejleményeket is elemezte az Azonnalin: ő a francia újságíróval ellentétben úgy gondolja, hogy egész Európán végigsöprő zöld fordulat jele lehet, amit Franciaországban láttunk.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás