+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 18:58
Megjósolhatatlan, hogy a kormánypárti Andrzej Duda, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowski nyeri a második fordulót a lengyel elnökválasztáson az Azonnali által megkérdezett újságíró szerint. Abban pedig Kardos Gábor és Joel Le Pavous Magyarországon élő francia újságíró nem értett egyet, hogy a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker – főleg a francia kormány pénteki lemondása után.
Furcsamód a szélsőjobboldali Konfederacja szavazói lehetnek a mérleg nyelve a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában.

 

Nem egyértelmű ugyanis, hogy a tradicionalista, de gazdaságilag libertárius kispárt szavazói a kormánypárti Andrzej Dudát, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowskit támogatják-e majd voksukkal. Erről nem csak Wojciech Maziarski, a Gazeta Wyborcza újságírója beszél a Helyzetben, hanem Pál Benedek is erre jut az Azonnalin megjelent elemzésében.

 

Június utolsó hétvégéjén Franciaországban is választásokat tartottak. Ott az önkormányzati választás koronavírus-járvány miatt sokáig csúszó második fordulóját rendezték meg:

 

a voksolás elsöprő zöld sikereket hozott. Az ottani ökopárt olyan nagyvárosoknak adhat ezután polgármestert, mint Bordeaux, Lyon, Strasbourg vagy Grenoble.

 

Joel Le Pavous francia újságíró szerint azonban ettől még nem borítékolható, hogy Emmanuel Macron elnök kihívója két év múlva a zöldek népszerű vezetője, Yannick Jadot lesz – valószínűbbnek tartja, hogy ugyanúgy a szélsőjobboldali Marine Le Pen lesz majd a kihívója, mint az előző elnökválasztáson. Még úgy is, hogy az önkormányzati választásokon bemutatott blama miatt a francia kormány pénteken benyújtotta lemondását.

 

Kardos Gábor az önkormányzati választás és a kormány távozását követő fejleményeket is elemezte az Azonnalin: ő a francia újságíróval ellentétben úgy gondolja, hogy egész Európán végigsöprő zöld fordulat jele lehet, amit Franciaországban láttunk.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

/attachment/0037/36026_copy_3_helyzet_apple.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali közéleti podcastja. Riportok, interjúk hazai és nemzetközi témákban.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás