Elsodorja-e az ellenzéki lendület Dudát és a zöld fordulat Macront?

2020.07.03. 18:58

Megjósolhatatlan, hogy a kormánypárti Andrzej Duda, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowski nyeri a második fordulót a lengyel elnökválasztáson az Azonnali által megkérdezett újságíró szerint. Abban pedig Kardos Gábor és Joel Le Pavous Magyarországon élő francia újságíró nem értett egyet, hogy a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker – főleg a francia kormány pénteki lemondása után.

Furcsamód a szélsőjobboldali Konfederacja szavazói lehetnek a mérleg nyelve a lengyel elnökválasztás július 12-i második fordulójában.

 

Nem egyértelmű ugyanis, hogy a tradicionalista, de gazdaságilag libertárius kispárt szavazói a kormánypárti Andrzej Dudát, vagy az ellenzéki Rafał Trzaskowskit támogatják-e majd voksukkal. Erről nem csak Wojciech Maziarski, a Gazeta Wyborcza újságírója beszél a Helyzetben, hanem Pál Benedek is erre jut az Azonnalin megjelent elemzésében.

 

Június utolsó hétvégéjén Franciaországban is választásokat tartottak. Ott az önkormányzati választás koronavírus-járvány miatt sokáig csúszó második fordulóját rendezték meg:

 

a voksolás elsöprő zöld sikereket hozott. Az ottani ökopárt olyan nagyvárosoknak adhat ezután polgármestert, mint Bordeaux, Lyon, Strasbourg vagy Grenoble.

 

Joel Le Pavous francia újságíró szerint azonban ettől még nem borítékolható, hogy Emmanuel Macron elnök kihívója két év múlva a zöldek népszerű vezetője, Yannick Jadot lesz – valószínűbbnek tartja, hogy ugyanúgy a szélsőjobboldali Marine Le Pen lesz majd a kihívója, mint az előző elnökválasztáson. Még úgy is, hogy az önkormányzati választásokon bemutatott blama miatt a francia kormány pénteken benyújtotta lemondását.

 

Kardos Gábor az önkormányzati választás és a kormány távozását követő fejleményeket is elemezte az Azonnalin: ő a francia újságíróval ellentétben úgy gondolja, hogy egész Európán végigsöprő zöld fordulat jele lehet, amit Franciaországban láttunk.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.