A francia kormány bukásával kezdődhet egy zöld irányváltás Európában

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2020.07.03. 12:43

Először bukott bele európai kormány a zöldek választási áttörésébe. Okkal feltételezhetjük, hogy ez a zöld hullám végig fog söpörni az egész európai politikán. Szurkoljunk, hogy Macron ne karolja fel, és tegye ezáltal hiteltelenné!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Eddig csak a választási siker hiányzott a zöld áttöréshez a korábban marginálisként kezelt zöldpolitikának. Vasárnap óta a francia sajtót és a közbeszédet uralja a zöldek (EELV) látványos sikerének témája, miután a legtöbb francia nagyvárosban egyedül vagy baloldali támogatással nyerni tudtak a helyhatósági választásokon. Hiába próbálta pártja kudarcát Macron azzal minimizálni, hogy nagyon alacsony volt a részvétel (részben a járvány miatt), ez mit sem változtatott a lényegen: a korábban marginálisként kezelt zöld párt mára egyértelműen a legszélesebb társadalmi támogatást megszerző politikai erő Franciaországban.

Egy friss, csütörtöki közvélemény-kutatás szerint még Macron pártjában is nagyon magas a zöld váltás népszerűsége (84 százalék!) és a franciák háromnegyede (75 százaléka) markáns politikai irányváltást vár Macron új kormányától, amiben kétharmaduk (67 százalék) szerint meghatározónak kellene lenni a zöld politikának. Ugyanakkor a többségük (59 százalék) megtartaná Édouard Philippe kormányfőt.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint a zöld párt (EELV) a jövő pártja, 55 százalék osztja az általuk képviselt értékeket és a többi párt szavazói között is kiemelkedően magas a népszerűségük – Macron pártjában (LREM) 67 százalék, a szocialistáknál és a radikálisan baloldali France Insoumise szimpatizánsainál még ennél is jobb a megítélésük, de még a hagyományos jobboldali, Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés választóinak fele is szimpatizál a zöldekkel. Az is érdekes adat, hogy

a franciák 59 százaléka szerint nem igaz a sokszor hangoztatott vád, hogy a zöldek tönkretennék a gazdaságot.

Ami Macronnak végül nem sikerült, hogy a bal-jobb politikai rendszeren túli alternatívát nyújtson, azt most leginkább a zöldek, illetve egy zöld vezetésű baloldali szövetség képviselhetné hitelesen a választók szemében. (Ennek első jeleiről korábban már írtam.)

Mi lesz Édouad Philippe miniszterelnök sorsa?

Mikor a kormányfő, Édouard Philippe benyújtotta lemondását, Macron elnök nem őt bízta meg azonnal egy új kormány megalakításával, ami elég egyértelműen arra utaló jel, hogy teljesen új kormány alakulhat. Régóta nem volt ilyen népszerű egy francia kormányfő, mint Philippe, ugyanakkor elég egyértelműen jelezte a pártján belül jobboldalinak számító miniszterelnök, hogy legyen világos mindenki számára, mi az, amit tud képviselni és mi az, amit nem. Utóbbival elég egyértelműen utalt egy zöldebb programra. Érdemes az ő pályáját is figyelemmel kísérni, mert akár

viszonylag hamar újra megjelenhet a politikai küzdelmekben, adott esetben akár Macron riválisaként is az elnökválasztási hajrában.

Hiába volt egészen máig az a papírforma az, hogy újra Macron-Marine Le Pen párharcról szólhat majd az elnökválasztási kampány, ezt a vélelmet a helyhatósági választásokon történt zöld áttörés alapjaiban változtatta meg, ahogy az Atlantico elemzője is írja

Zöld hullám söpörhet végig Európán

Megint egyszer azt láthatjuk, hogy Nyugat felől és Franciaországból indulhat meg a bal-jobb politikai rendszer forradalmi átalakulása Európában. Ahogy egyre mélyül a globális gazdasági és civilizációs válság, egyre szélesebb tömegek számára vált nyilvánvalóvá Franciaországban, hogy csak egy zöld megújulás jelenthet kiutat, valódi alternatívát. Az ország folytatja tehát forradalmi hagyományait és újra irányt mutat az európai politikában, amíg Brexitannia az önmarcangolással van elfoglalva, a németek meg ki tudja, mivel.

Elképzelhető, hogy a nemrég megtartott Klímakonventet úgy fogja emlegetni az utókor, mint a zöld forradalom első intézményes lépését – mint anno az emberi és polgári jogok megszavazását a francia forradalmi konvent elődje által. Igazából csak az állíthatja meg az elindult zöld forradalmi megújulást, ha a neoliberális hatalmi korrupció rendszerébe sikerül beédesgetni a zöld politikusokat és pártokat. Macron minden bizonnyal erre tesz most kísérletet új kormányával. Aligha túlzás azt mondani:

egész jövőnk múlhat azon európai és globális szinten is, hogy ne sikerüljön neki.

Olvass még Kardos Gábortól az Azonnalin!

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek