Hamarosan nagyon megerősödik a román légierő

Szerző: Aradi Péter
2022.06.17. 15:10

Az orosz gyártmányú, ám izraeli segítséggel felújított MiG-21-esektől lassan teljesen búcsút vehetnek.

Hamarosan nagyon megerősödik a román légierő

A bukaresti kormány június 16-án, csütörtökön elfogadta az amerikai gyártmányú használt F-16-os harci repülőgépek vásárlásáról szóló törvénytervezetet, jelentette be Nicolae Ciuca román kormányfő.

A román kormány még 2019-ben jelezte az F-16-os Fighting Falconokat használó NATO-szövetségeseknek, Belgiumnak, Dániának, Hollandiának, Norvégiának, Portugáliának és Görögországnak, hogy szívesen venne a repülőgép-típusból. Egy repülőrajt, azaz 17 gépet már abban az évben sikerült beszereznie Portugáliától több mint 600 millió euróért. Az új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falconokat azóta szolgálatba is helyezték.

Vasile Dincu védelmi miniszter még 2021. december 10-én, pénteken kért előzetes felhatalmazást a beszerzési eljárás elindításához. A Norvégiából érkező F-16-osokat 1982 és 1989 között gyártották, és 2001-ben szintén korszerűsítették őket.

A beszerzés Romániának 354 milliárd eurójába kerül,

de további 100 millió euróért még vesznek az Egyesült Államoktól logisztikai elemeket és kiképzési szolgáltatáscsomagot. A használt gépeket a román légierő még legalább 7-10 évig használhatja.

Vasile Dincu védelmi miniszter még decemberben azt mondta, hogy szerintük a légtér védelméhez az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége. Nicolae Ciuca a mostani, friss bejelentésében még azt tudta hozzátenni, hogy a beszerzés a román védelmi ipar fejlesztéséhez is hozzájárul, ugyanis a gépek karbantartását és további korszerűsítését is Romániában fogják végezni.

Ahogy hazánkban, úgy Romániában is gőzerővel folyik a haderőfejlesztés, Florin Spătaru gazdasági miniszter februárban például egy puskaporgyár felépítését jelentette be, májusban pedig arról beszélt, szeretné, ha mielőbb lenne az országnak egy teljesen Romániában gyártott repülőgépe is. 2022-ben rekordméretű összeget különítettek el a hadiiparra.

A román hadsereg ráadásul tavasszal toborzókampányt is hirdetett, több mint ezer állásra keresnek embert, és mint kiderült, a fizetések sem lennének annyira rosszak.

Ha mindez mégse lenne elég, akkor

Erdély lesz a NATO elrettentő haderejének a központja.

A katonai szövetség ide telepíti annak a harccsoportnak a jelentős részét, amivel szeretnék elrettenteni Oroszországot, hogy valamelyik NATO-tagállamot is megtámadja. Akár ezerfős NATO-sereg is állomásozhat a közeljövőben a szomszédos országban. A harccsoport központja a Brassó megyében található Nagysink lesz, ahol a román hadsereg egy nagyobb gyakorlóteret működtet.

NYITÓKÉP: WikiImages / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek