A lengyelek már döntöttek: mehetnek a Mig-29-eseik Ukrajnába

Szerző: Kósa András
2022.03.08. 20:34

A hír kedden este jelent meg a lengyel kormány oldalán. Az Egyesült Államok kezelésébe adják a gépeket, cserébe használt amerikai vadászgépeket kérnek, amiért egyből fizetnének.

A lengyelek már döntöttek: mehetnek a Mig-29-eseik Ukrajnába

A lengyel kormány kész ingyen átadni a NATO-nak a birtokában lévő Mig-29-es vadászgépeket, eljuttatni őket a szervezet Ramstein mellett működő légbázisára és az Egyesült Államok kezelésébe helyezni őket – jelent meg kedden este nyolc óra után a lengyel kormány honlapján.

A rövid közlemény egyben arra is kitér, hogy cserébe használt amerikai vadászgépeket kérnek Amerikától, amiért hajlandóak azonnal fizetni. (A V4-ek közül a szlovák légierőben vannak használt amerikai vadászgépek, korszerűsített F-16-osok – a szerk.).

Korábban mi is írtunk róla, hogy lengyel-, szlovák-, vagy bolgár Mig-29eseket adhat a NATO az ukrán légierőnek, de később arról szóltak a hírek, hogy ezt végül nem meri meglépni a szervezet.

A lengyel bejelentés most új fejezetet nyithat az Ukrajnának biztosított nyugati hadi segítségben, hiszen Vlagyimir Putyin katonai válaszlépésekkel fenyegette meg a résztvevő államokat. (A nyilvános forrásokból elérhető információk szerint jelenleg 23 gépet használ a típusból a lengyel hadsereg, ezek között kétüléses, kikéépző gépek is vannak.)

NYITÓKÉP: ho7dog / Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek