Több mint 200 ezres fizetéssel csábítják az embereket katonának Romániában

Szerző: Aradi Péter
2022.05.16. 16:50

És ehhez még jönnek különböző juttatások is.

Több mint 200 ezres fizetéssel csábítják az embereket katonának Romániában

A román hadsereg toborzókampányt hirdetett, több mint ezer állásra keresnek embert, és mint kiderült, a fizetések sem lennének annyira rosszak.

A magyar hadseregben érettségi nélkül nettó 170 ezer forintot lehet keresni közkatonaként, érettségivel pedig 199 ezret.

A román hadsereg az alapilletmény havi 2500 lej, ami körülbelül 195 ezer forintnak felel meg, ehhez jönnek viszont további pótlékok, például élelmiszerpótlék, amikkel együtt

a teljes illetmény már meghaladja a 3000 lejt, ami körülbelül 235 ezer forintnak felel meg.

Ahogy a Magyar Honvédség írja, a szolgálati idő előrehaladtával és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében tovább növekszik az illetmény.

A szomszédos Romániában ezt úgy oldják meg, hogy évente 3 százalékkal növelik a fizetés.

Ahhoz, hogy valaki a román hadsereg tagja lehessen, román állampolgársággal és román lakhellyel kell rendelkeznie, valamint be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet idősebb 45 évesnél.

Azoknak, akik a Honvédelmi Minisztériumban szeretnének elhelyezkedni, legalább 10 osztályt el kell végezniük.

Egyes fegyvernemeknél felsősokú végzettségre is szükség van, de azoknak az alapfizetés is magasabb, akár 4500 lej, azaz 350 ezer forint is lehet, amiből azért már el lehet éldegélni.

Azoknak, akiket beválogatnak, egy öt hónapos kiképzésen kell részt venniük, aminek a végén a Honvédelmi Minisztérium szerződést kínál.

Az országban egyébként 2007 óta nincs kötelező sorkatonai szolgálat, amit nálunk nem eltöröltek, hanem csak felfüggesztettek. 2021 novemberében arról pletykáltak, hogy

valamilyen lebutított formában visszahoznák a sorkatonai szolgálatot,

azonban erről azóta sem lehetett érdemben hallani.

A román hadseregben jelenleg 70 ezer hivatásos katona mellett 60 ezer tartalékos szolgál.

Ahogy itt írtuk, nemcsak Magyarországon próbálják valahogy feléleszteni a hadiipart – Várpalotán például lőszergyárat, Zalaegerszegen pedig gyalogsági harcjárműveket készül gyártani a német Rheinmetall, – hanem a szomszédos Romániában is.

Florin Spătaru gazdasági miniszter februárban például egy puskaporgyár felépítését jelentette be, májusban pedig arról beszélt, szeretné, ha mielőbb lenne az országnak

egy teljesen Romániában gyártott repülőgépe is.

NYITÓKÉP: Román katonák Afganisztánban; FOTÓ: Tico189 / Wikipedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek