Putyinnak lehet, hogy fogalma sincs, mi jelenthetne győzelmet

Szerző: Aradi Péter
2022.05.09. 13:04

Az orosz elnök megtartotta a május 9-i beszédét, amiben nem tudott vagy nem akart semmit mondani. Volt olyan elemző, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy Putyin kifogyott az ötletekből.

Putyinnak lehet, hogy fogalma sincs, mi jelenthetne győzelmet

Miközben a fél világ arra számított, hogy Vlagyimir Putyin valami fontos bejelentést fog tenni a május 9-i győzelmi napi beszédében, az orosz elnök arra szorítkozott, hogy megvédje az oroszok ukrajnai agresszióját.

A találgatások két forgatókönyvet tartottak a legvalószínűbbnek:

  • vagy azt, hogy Putyin valami újabb győzelmet fog ünnepeltetni a parádén – mondjuk azt, hogy sikerült visszafoglalniuk Donbaszt, ezzel pedig kommunikációs szinten elérték az általuk csak speciális katonai hadműveletek célját, és egyúttal sikerült nácítlanítaniuk a területeket;
  • vagy általános mozgósítást hirdet, hogy tovább fokozza a nyomást Ukrajnán, és ha csak időlegesen is, de kicsikarjanak valami sikerfélét Kelet-Ukrajnában – ha már, mint korábban is írtuk, az eredeti villámháborús tervek nem jöttek össze.

Ehhez képest mindössze annyi történt, hogy Putyin gratulált a veteránoknak, aztán arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúra azért volt szükség, hogy

megelőző csapást mérjenek az országra,

mert minden bizonyítékot nélkülözve arról beszélt, szerinte az ukrán vezetés a Nyugat támogatásával háborút készített elő. Putyin elmondása szerint ez volt az egyetlen lehetséges megoldás, miután Oroszország hiába kereste az őszinte párbeszédre épülő, észszerű kompromisszumos megoldásokat.

„A NATO-országok nem akartak meghallani minket, mert valójában teljesen más terveik voltak”. Az oroszok elnök szerint, akik most Ukrajnában harcolnak, azok a népükért és a szülőföldjük biztonságáért harcolnak.

Az eredeti tervek szerint légi parádét is tartottak volna a Vörös tér felett, ahogy itt írtuk, a moszkvaiak egy részét ettől a frász kerülgette már, a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva azonban lefújták a bemutatót.

Nem sokkal Putyin beszéde előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott, amiben többek között elhangzott az is, hogy

az orosz elnök szerinte Hitler gaztetteit másolja,

és végül ő is mindent el fog veszíteni.

„Hamarosan két győzelem napja is lesz Ukrajnában, valakinek pedig nem marad majd egy sem” – jelentette ki Zelenszkij. „Különféle háborúkon mentünk keresztül, de mindegyiknek ugyanaz volt a vége. A földünket bevetették golyókkal és lövedékekkel, de itt egyetlen ellenség sem tudott gyökeret verni. Ellenséges tankok hajtottak át a mezőinken, de nem hozott gyümölcsöt. Ellenséges rakéták repültek az egünkön, de senki nem fogja tudni beárnyékolni a kék egünket” – mondta Zelenszkij.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Putyin a moszkvai katonai parádéjával a világot próbálja megfélemlíteni, és miközben a nácik felett aratott második világháborús győzelmüket hirdetik, az orosz elnök és belső köre

valójában a fasizmus zsarnokságát tükrözik vissza,

miközben Wallace szerint az oroszok kiprovokálatlan ukrajnai háborúja éppen, hogy megszégyeníti az nácizmus ellen küzdő katonákat.

Phillips O’Brien, a skóciai St. Andrews Egyetem stratégiai tanulmányok professzora egy Twitter-bejegyzésben pedig arról ír, hogy az orosz elnök beszédét hallva szerinte Putyin teljesen kifogyott az ötletekből.

Putyinnak szerinte ugyanis fogalma sincs arról, mi jelenthetne győzelmet,

és nem mondott egyetlen ötletet sem, hogyan lehetne tovább vívni a háborút, holott az idő ellenük dolgozik, ha nem tesznek lépéseket, a hadseregük csődöt mond Ukrajnában.

Nicholas Drummond, a brit hadsereg egykori tisztje, egy szárazföldi hadviselésre szakosodott védelmi iparági elemző a CNN-nek szerénynek és mérsékeltnek nevezte a parádét, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy láthatóan fegyelmezett és precíz volt, határozottságot figyelt meg az arcokon, ami szerinte azt sugallja, hogy Putyinnak sikerült megszilárdítania a hatalmi bázisát, és a közelmúlt eseményei nem gyengítették a helyzetét.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin / Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek