Légvédelmi rendszert ajándékozott Szlovákia Ukrajnának

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.08. 13:09

Ezt a Kijevben tartózkodó szlovák kormányfő, Eduard Heger jelentette be.

Légvédelmi rendszert ajándékozott Szlovákia Ukrajnának

Szlovákia Ukrajnának ajándékozta a szovjet gyártmányú SZ-300-as légvédelmi rendszerét

jelentte be a Facebook-oldalán Eduard Heger szlovák kormányfő.

Heger épp Kijevben tartózkodik, ahol Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josap Borrellel, az EU külügyi főtárgyalója társaságában meglátogatják Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt és Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt.

„Ez egy felelős döntés, amivel a Szlovák Köztársaság a békét, a szabadságot és az emberi jogok védelmét támogató országként egy tisztán védelmi rendszerrel nyújt segítséget Ukrajnának és az ő ártatlan lakosainak”

– fogalmazott Heger az ajándékról, hozzátéve, hogy bízik abban, hogy ez a légvédelmi rendszer minél több ártatlan ukrán életét tudja majd megóvni a további orosz agressziótól.

Heger azt is elmondta, hogy az SZ-300 Ukrajnának ajándékozása

nem jelenti azt, hogy Szlovákia részese lett a fegyveres konfliktusnak,

és azt is hangsúlyozta, hogy Szlovákia védelmi képessége továbbra is biztosított, és a szövetségeseknek köszönhetően napokon belül rakétaelhárító rendszerrel fogják azt megerősíteni. Ez valószínűleg egy újabb Patriot védelmi rendszert jelent, az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszert még március végén kapta Szlovákia Németországtól és Hollandiától.

Pár napja is ennek érkezésétől tette függővé Jaroslav Naď védelmi miniszter az SZ-300 Ukrajnának ajándékozását. Mint arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákia arról is tárgyal Ukrajnával, hogy viszonylag modern, szlovák gyártmányú önjáró lövegeket ajándékozzon nekik, illetve az háború során megsérült ukrán harci eszközöket is valószínűleg Szlovákiában fogják majd szervizelni.

NYITÓKÉP: Az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen és Eduard Heger szlovák kormányfő beszélget az Európai Tanács 2021. október 22-i ülésén. FOTÓ: Európai Unió / Európai Tanács

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek