Amerikai gyártmányú légvédelmi rendszert kap Szlovákia, sajátjukat odaadhatják az ukránoknak

2022.03.21. 13:46

Bár a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď szerint utóbbiról szó sem lehet, a Patriot légvédelmi rendszer nem a korábbi szovjet érából származó rendszert váltja ki, hanem egy újabb eleme a szlovák légvédelemnek.

Amerikai gyártmányú légvédelmi rendszert kap Szlovákia, sajátjukat odaadhatják az ukránoknak

Már szállítják Szlovákiába az amerikai Patriot nevű légvédelmi rendszert, számol be róla a Dennik N Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter közleményére hivatkozva.

Mint azt a honvédelmi miniszter közölte, a légvédelmi rendszert a Besztercebányai kerületben található Szliács katonai repülőterén fogják ideiglenesen elhelyezni, miközben szakértőkkel arról tanácskozik a szlovák honvédelem, hova lehetne azt úgy telepíteni, hogy a védőernyő a lehető legnagyobb területet fedje le.

A légvédelmi rendszer telepítésére azután kerül sor, hogy a február 24-én elindított orosz invázió egyre közelebb ér a NATO-határaihoz: az elmúlt napokban már Ukrajna nyugati részén található Lvivet (más nevén Lvov vagy Lemberg) is többször érte rakétatámadás, emellett a szlovák–ukrán határon – a magyar határtól pedig 20 kilométerre – fekvő Ungváron is már megszólaltak egyszer a légiriadót jelző szirénák, és a szlovák védelmi miniszter nem tartja kizártnak, hogy a várost a reptere miatt egyszer megtámadják majd az orosz–belarusz csapatok.

A Markíza TV információi szerint az egyébként amerikai gyártmányú légvédelmi rendszer egyes részeit már szombat este és vasárnap hajnalban elkezdték szállítani, amiről a közösségi médiumokban is terjengenek videók. Az alábbi felvételen például azt látni, hogy a cseh autópályán keresztül épp két részét szállítja a német hadsereg a légvédelmi rendszernek még március 19-én.

Annak ellenére, hogy a nyugati lapok már tényként közölték, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy Szlovákia felajánlja az eddig használt, még a szovjet érából származó SZ-300-as légvédelmi rendszerét, Jaroslav Naď védelmi miniszter közösségi oldalán arról írt,

hogy a Patriot nem a régi légvédelmi rendszert hivatott helyettesíteni, hanem egy újabb eleme a szlovák légtér védelmének,

viszont a még az 1980-as években kifejlesztett SZ-300-as rendszert „kora, műszaki állapota, nem megfelelő képességei, valamint az Orosz Föderációtól való függés miatt” a későbbiekben teljesen le fogják váltani – ami, mint ígérte, kompatibilis lesz a többi NATO-tagállam által használttal.

Mint a Denník N emlékeztet, az SZ-300-as rendszert egyébként a NATO-ban Szlovákián kívül még Bulgáriában és Görögországban használják, és Ukrajna már korábban bejelentette, hogy amennyiben ezen országok nem tartanak igényt a mozgatható légvédelmi rendszerükre, akkor ők azt szívesen átvennék, mivel Ukrajnában is ugyanezt a típusú rendszert használják.

Ukrajna már a háború kitörése óta követeli a NATO-tagállamoktól, illetve az Európai Uniótól, hogy fegyverekkel segítse ellenállásukat, illetve a katonai szövetségtől még azt is kérték, hogy repüléstilalmi övezetet, ún. NFZ-t (no-fly zone) alakítson ki Ukrajna felett. Mivel erre a NATO nem hajlandó, ezért Zelenszkijék cserébe légvédelmi fegyvereket és repülőket kértek. Utóbbi kapcsán Lengyelország hiába ígérte meg, hogy felajánlja a szovjet időkből származó, ma már elavultnak számító MiG-29-eseit, az Egyesült Államok végül megfúrta az üzletet.

A bolgár Novinite eközben arról ír,

múlt héten az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin szlovák és bolgár kollégáival is tárgyalt, hogy az általuk használt SZ-300-as rendszereket és hozzávaló lőszert is átadjanak az ukránoknak.

Ugyanakkor az amerikai védelmi minisztériumnak a találkozókról szóló leiratai szerint sem a szlovák, sem a bolgár kollégájával nem beszélt a légvédelmi rendszerekről, Austin csak diplomatikusan megköszönte Pozsonynak és Szófiának is, hogy humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, illetve hogy fogadják az újabb NATO-csapatokat.

A Szlovákiába érkező Patriotot Németország és Hollandia közösen telepíti, és a hírek szerint majd az ő katonáik is fogják kezelni. A Patriot légvédelmi rendszer első verzióját egyébként először 1985-ben állították szolgálatba, amit azóta két alkalommal is továbbfejlesztettek. A Patriot nemcsak repülőgépek, hanem korlátozottan ballisztikus rakéták és drónok ellen is hatásos.

De hogyan működnek a légvédelmi rendszerek? Elmagyarázzuk!

NYITÓKÉP: A Patriot PAC-3 ellenrakétájának tesztelés közben még 2012-ben. FOTÓ: Amerikai Rakétavédelmi Ügynökség / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek