Politico: Orbán nyert, „olajpénz” jöhet Brüsszelből Budapestre

Szerző: Kósa András
2022.05.11. 09:01

Az uniós ügyekben mindig jól értesült belga lap azt írja, a magyar kormányfőnek sikerült kicsikarnia az Európai Unió vezetőiből, hogy az Oroszország elleni energetikai szankciók támogatásáért cserébe pénzt kapjon.

Politico: Orbán nyert, „olajpénz” jöhet Brüsszelből Budapestre

Pénzzel próbálják rávenni Orbán Viktort az Európai Unió vezetői, hogy ne blokkolja az Oroszország elleni szankciók újabb csomagját, ami az orosz olaj-, és gázszállításokat zárná le – írja a Politico.

Az uniós ügyekben mindig jól értesült brüsszeli lap három egymástól független magas rangú EU-s tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy

a pénzügyi támogatást az EU új energetikai stratégiájának részeként pántlikáznák,

amit a jövő héten terveznek bemutatni.

A lap ezután felidézi, hogy Orbán Viktor „atombombának” nevezte az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által május 4-én bemutatott tervezetet, ami szerint az orosz nyersolaj importját hat hónapon belül teljesen leállítanák, míg a finomított olajtermékek esetében az év vége lenne a határidő.

A REPowerEU nevet viselő intézkedéscsomagot azonban egyhangúan kellene elfogadnia

az uniós állam és kormányfőket tömörítő Tanácsnak, Orbán Viktor pedig már jelezte, hogy kész vétózni.

Emiatt hétfőn este váratlanul Magyarországra jött Ursula von der Leyen, aki Orbán Viktorral folytatott tárgyalásai után úgy fogalmazott, „történt előrelépés az EU egységének megteremtése felé”, de semmilyen részletet nem árult el sem ő, sem a magyar kormányfő.

A Politico szerint ugyanakkor valószínűleg ekkor állapodhattak meg a pénzügyi kompenzációról. A végleges megállapodás az lehet a lap szerint, hogy a többi tagállamhoz képest

Magyarországnak és Szlovákiának csak 2024 végéig kellene teljesen leállnia az orosz szénhidrogén importtal

(Csehország 2024 júniusig kapna haladékot), és Magyarország ezen felül kapna pénzügyi segítséget is.

Szlovákiát ezzel kapcsolatban nem említi a belga lap, amely még azt írja, szerda délelőtt még egyszer összegyűlnek az uniós tagállamok állandó brüsszeli képviselői, hogy megegyezésre próbáljanak jutni a kérdésben, ha ez nem megy, akkor az uniós külügyminiszterek jövő hétfői találkozóján szeretnék lezárni a hatodik szankciós csomagról folytatott tárgyalásokat, de mint egy uniós vezető fogalmazott a lapnak, „pár nap késés nem a világ, a lényeg az egység fenntartása”.

NYITÓKÉP: Moerschy, Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek