„Orbán kimondta, ami az igazság” – dicsérik a Politicóban a magyar kormányfőt

Szerző: Kósa András
2022.07.14. 14:35

A brüsszeli lap szerint Közép-Európa a saját útját járja az energiabiztonság megteremtésében és ezt nagyon helyesen teszi.

„Orbán kimondta, ami az igazság” – dicsérik a Politicóban a magyar kormányfőt

„Nincs energiabiztonság nemzeti szuverenitás nélkül” közölt cikket Közép-Európáról a Politico brüsszeli lap. A szerző, William Nattrass Prágában élő szabadúszó újságíró, írásában leginkább az új cseh kormány energiapolitikájával foglalkozik, de kitér a hasonló lengyel-, és magyar törekvésekre is.

Nattrass szerint figyelemre méltó, hogy Petr Fiala

cseh miniszterelnök következetesen „energia szuverenitásról” beszél

országa kapcsán, ami jelentősen elértő szemléletet tükröz a nyugat-európai vezetők által használt „energia biztonság” szókapcsolattól.

Ennek jegyében a cseh kormány nem csak szeretne leállni az orosz gázról és olajról, de szeretné jelentősen megemelni a hazai energiatermelést is, vagyis minél inkább valóban energia függetlenné válni. Ez még akkor is figyelemre méltó törekvés, ha arról azért túl sok konkrétumot eddig nem tudhattunk meg, hogy ezt öv éven belül hogyan is szeretnék elérni.

Ugyancsak ez a célja a lengyel kormánynak, de itt sokkal egyszerűbb a képlet: Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyszerűen bejelentette, hogy

klímaváltozás ide, vagy oda, ők a máig hatalmas barnaszén-, és lignitvagyonra alapoznak.

Emiatt persze korábban még a csehek is fújtak rájuk, de a háború kitörésével ez a vita is elülni látszik.

Végül Nattrass rátér Orbán Viktorra, akiről megjegyzi, hogy nem csak azt hirdeti nyíltan, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók nem működnek, de azt is, hogy az energiát érintő esetleges büntetőintézkedések totálisan szembemennek az energiabiztonsági törekvésekkel, ráadásul

„Orbán Viktor régóta az orosz kapcsolatra alapozza a magyar energiabiztonságot, nem véletlen a pragmatikus hozzáállása Moszkvához, és az sem, hogy július elején Szijjártó Péter találkozott a Roszatom vezetőivel, hogy felgyorsítsák a paksi atomerőmű új blokkjának építését”.

Majd a cikk felidézi a magyar kormányfő egyik korábbi nyilatkozatát, amiben arról beszélt, hiába akarja Amerika, Németország vagy az EU vezetése betiltani az orosz olaj importját, ő ebben egyszerűen szembe megy a szövetségeseivel is, mert ezt tartja a nemzeti érdeknek.

„Orbánt természetesen elítélték az uniós egység aláásásáért, pedig ebben az esetben szimplán kimondta, ami az igazság: ugyanaz, ami a cseh és lengyel kollégájának a törekvése is. Egy energiafüggetlenség ország megteremtése. Az EU-ban jelenleg nincs közös álláspont sem arról, mit is jelent az energiabiztonság, sem arról, hogyan kellene ezt elérni. De az biztos, hogy a nemzeti szuverenitás nélkül ezt nem lehet megteremteni”

– zárul a cikk.

NYITÓKÉPMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek