Üzbegisztán lezárja az útvonalat a Belaruszba igyekvő menekültek elől

Szerző: Kósa András
2021.11.22. 20:15

Mindezt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője jelentette be Twitterén. A korlátozások szerint az üzbég hatóságok megtagadhatják a Belaruszba igyekvők tranzitkérelmeit.

Üzbegisztán lezárja az útvonalat a Belaruszba igyekvő menekültek elől

Üzbegisztán utazáskorlátozásokat vezet be tranzitforgalmában hat országgal szemben – jelentette be hétfőn a tádzsik fővárosban Dusanbében Joseph Borrell az EU külügyi főképviselője, miután közép-ázsiai országok vezetőivel, köztük Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel találkozott.

A korlátozások bevezetése azért fontos, mert ennek értelmében

az Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Jemenből és Líbiából Belaruszba továbbutazni kívánók tranzitkérelmeit megtagadhatják az üzbég hatóságok.

Az üzbég fővárosból, Taskentből rendszeres repülőjáratok vezetnek Minszkbe, és a Belaruszon keresztül az Európai Unióba igyekvők az elmúlt időszakban sokan ezen útvonalon jutottak el Belaruszba, ahol az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszendr Lukasenka rezsime egyszerűen a lengyel, a lett vagy a litván határra utaztatta őket, majd a belarusz egyenruhások egyszerűen megpróbálták „átlökni” a határkerítésen a többnyire kurdukból álló menekülteket.

Borrell szerint ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy ellehetetlenítik ezt az új útvonalat az embercsempészek számára, emiatt üdvözli Üzbegisztán „gyors reagálását”.

Feloldják-e a patthelyzetet a lengyel-belarusz határ közötti senkiföldjén?

Mint arról korábban beszámoltunk, Lukasenka még júniusban indított hibrid háborút az Európai Unió ellen, amiért az EU újabb szankciókat vezetett be a rezsim ellen, miután Lukasenkáék egy Athén-Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot leparancsoltak a levegőből, hogy elfoghassák a rezsimellenes bloggert, Raman Prataszevicset.

A belarusz rezsim Közel-Keletről, Afrikából és Ázsia bizonyos részeiről reptet menekülteket Belaruszba, akiket utána a belarusz határőrség segítségével a lengyel, litván és lett határ közelébe szállítanak.

Lukasenkának alapvetően két célja volt a hibrid háborújával:

  • egyrészt így próbálta meg destabilizálni az Európai Uniót és erőt mutatni;
  • másrészt ezzel akarta kiharcolni, hogy az EU vagy törölje el a rezsim ellen bevezetett szankciókat, vagy legalább Lukasenkát mint legitim vezető fogadja el, hogy szóba áll vele.

Ha a céljai nem is teljesültek maradéktalanul, de

a múlt héten például a leköszönő német kancellár, Angela Merkel tárgyalt a belarusz diktátorral telefonon,

ahol többek között megegyeztek arról, hogy a menekülteknek segítséget nyújtanak, másrészt Lukasenka beszámolója szerint Merkel megígérte neki, hogy Németország hajlandó befogadni 2000 a belarusz határon rekedt menekültet, ha cserébe Belarusz további ötezer menekültet visszaküldi azokba az országokba, ahonnan jöttek.

A menekültek hazaszállítása egyébként már megkezdődött, és már közel 400 menekültet haza is tért Irakba, miután Irak repülőjáratokat indított Minszkből, amire önkéntes alapon az iraki menekültek felszálhattak.

A belarusz-lengyel határt egyébként már nemcsak lengyelek őrzik: a múlt héten Észtország és az Egyesült Királyság is 100-100 katonát vezényelt a határra, akik elsősorban a kerítés helyreálításában fognak segíteni. A Merkel-Lukasenka-alku után pedig a helyzet visszaállt a november 8 előtti alapállapotra, 

azaz most már nem egy nagyobb csoport próbál áttörni a határ egy pontján, hanem több kisebb csoport próbálja ezt meg szétszórva – méghozzá a belarusz határőrség segítségével,

amit maga Lukasenka is elismert a BBC-nek adott interjújában. Igaz, november 8 óta jóval többen tartózkodnak a határ közelében, mint előtte és a belarusz egyenruhások reflektorral és lézerrel nehezítik a lengyel határőrök munkáját, miközben drótvágóval vágják át a kerítést.

Eközben az Európai Unió újabb szankciók bevezetését tervezi a Lukasenka-rezsim ellen.

De mi is ez a hibrid háború? Miért akarja migránsokkal elárasztani az Európai Uniót Aljakszandr Lukasenka? Elmagyaráztuk! És mi történt november 8-án? Beszámoltunk róla. És mi zajlik azóta a határon? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Lengyel katonák és határőrök a belarusz-lengyel határon. FOTÓ: Lengyel Nemzetvédelmi Minisztérium / Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek