Újabb számot dobott be a Fidesz: szerintük már egymillióan állítanák meg Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.03. 09:40

Ha ez így van, akkor naponta átlagosan több mint 30 ezer embernek kellett aláírnia eddig a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! nevet viselő petíciót – a baj csupán annyi, hogy ez egyáltalán nem ellenőrizhető, és jogi következménye sincsen a fideszes aláírásgyűjtésnek.

Újabb számot dobott be a Fidesz: szerintük már egymillióan állítanák meg Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt

Közjogi értelme nincsen, így jogi kötőerővel sem rendelkezik a Fidesz által kezdeményezett Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! nevet viselő petíció, ami – a fideszes politikusok elmondásában – arra szolgál, hogy megüzenjék Gyurcsány Ferencnek és a szerintük bábjának, Karácsony Gergelynek, hogy sok ember „nem szeretné, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak”, és nem felejtette el a 2010 előtti kormányzati éveket „a megszorításokat, nem felejtettük el, hogy cserben hagyták a családokat, elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, és cserben hagyták a vállalkozásokat is, 200 ezer munkahelyet tettek tönkre”.

Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója vasárnap arról emlékezett meg, hogy Gyurcsány Ferenc 17 éve, 2004-ben ezen a napon alakította meg első kormányát, Medgyessy Péter helyét átvéve a miniszterelnöki székben.

Egyúttal ez adta az apropóját annak is, hogy Hollik újfent rástromfoljon az ellenzéki előválasztás 633 811 főt számláló részvételi arányára, bemondva, hogy már több mint egymillióan írták alá a petíciójukat.

Korábban Orbán Viktor az előválasztás szavazási időszakának lezárulta előtt egy nappal tett ki egy képet arról, hogy 700 ezren írták alá a petíciót – ez pont olyan szám volt, amiről tudható volt az előzetes tendenciák alapján, hogy azt az előválasztási részvétel nem fogja elérni.

Amennyiben a vasárnap közölt részvételi adat valós lenne, úgy az azt jelentené, hogy a szeptember eleje óta tartó petíciót napjában átlagosan 30 303 embernek kellett volna aláírnia – ezek a bemondások azonban egyáltalán nem ellenőrizhetőek, hasonlóan például a fideszes nemzeti konzultációk eredményeihez.

Petíciókat egyébként főszabály szerint azért szoktak emberek, politikusok, pártok indítani, hogy valami érdemben változzon a status quohoz képest, és ennek érdekében át is adhassák jelképesen az aláírásokat valakinek, aki kompetens és érintett a kérdésben – a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! esetében azonban az előbbi kritérium biztosan nem teljesül.

Ezt egyébként maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a szerdai kormányinfón, ahol újságírói kérdésre elmondta, hogy a petíciójuk célja pusztán felhívni a figyelmet a Gyurcsány Ferenc jelentette veszélyre, és elérni, hogy az abban megfogalmazott cél (Gyurcsány ne térjen vissza a hatalomba) teljesüljön.

Gulyás azt is hozzátette, hogy az aláírásokat valószínűleg átadják majd Gyurcsány Ferencnek, kérdéses azonban, hogy ő ezt át is fogja-e venni.

Mindenesetre a miniszter igyekezett mindenkit megnyugtatni, mondván: a petíció során megadott adatokat és az aláírásokat a jogszabályoknak megfelelően kezelik majd.

Egyébként még ha le is zárul majd a petíció (ennek dátumát egyelőre nem tudni), akkor sem lesz vége a Gyurcsány-tematikának a kormánypárti kommunikációban. A Fidesz-KDNP szeptember közepi, kihelyezett frakcióüléséről tájékoztatva a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté elmondta: őket csak tovább tüzeli a 2022-es országgyűlési választásra, hogy 15 évvel az őszödi beszéd kiszivárgása után is ugyanazzal az emberrel állnak szemben, aki egyszer már tönkretette az országot, és aki most az ellenzéki összefogásban szerintük mozgatja a szálakat. Ahogy Kocsis fogalmazott: „Történelmi küldetésünknek tekintjük, hogy a Gyurcsány-korszakkal, ha 15 évvel később is, de leszámoljunk!”

A frakcióvezető azt is hozzátette:

az elkövetkező hónapokban is Gyurcsány Ferencről fognak beszélni, és aki azt hiszi, hogy ez nem így lesz, az téved.

NYITÓKÉP: Hollik István / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek