Kocsis Máté megüzente: Gyurcsány Ferencről fog beszélni a Fidesz az elkövetkező hónapokban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.16. 14:24

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tájékoztatva a Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, szerinte azért tartja vissza Brüsszel a helyreállítási pénzeket, hogy a magyar baloldalt helyzetbe hozza a 2022-es választásra, így addig nem is fog fizetni.

Kocsis Máté megüzente: Gyurcsány Ferencről fog beszélni a Fidesz az elkövetkező hónapokban

Esztergomban tartja éppen az évente szokásos kihelyezett frakciószövetségi ülését a Fidesz-KDNP a törvényhozás őszi ülésszaka előtt. Ez az a platform, ahol a jelenlegi kormánypártok felkészülnek a parlamenti szezonra, átbeszélve a legfontosabbnak tartott politikai témákat.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének csütörtök délutáni elmondása alapján ezek idén a határvédelem és a migráció, a gazdasági helyzet és a gazdaság újraindítása a koronavírus-válság után, a kormányoldal által gyermekvédelminek nevezett pedofiltörvény és az akörül kialakult nemzetközi konfliktusok, valamint a választási évre való felkészülés voltak.

Kocsis: Brüsszel a baloldalt akarja helyzetbe hozni a helyreállítási pénzek visszatartásával

Érdemi tartalom ez utóbbi kettő kapcsán hangzott el Kocsis Máté, valamint a KDNP-frakcióvezető Simicskó István részéről az ülés után tartott sajtótájékoztatón. Mint azt ezen Kocsis elmondta, szerinte

már a kisgyerekek is képesek látni az összefüggést aközött, hogy választási év jön, és hogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt – a kormányoldal szerint – mondvacsinált okokból nem adja oda Magyarországnak a koronavírus gazdasági helyreállítási alapból azokat a pénzeket, amik nekünk járnak.

Mint ismeretes, az EU létrehozott egy 672,5 milliárd eurós, koronavírus-válságot követő helyreállítási alapot, amiből a magyar kormány 7,2 milliárd eurónak, átszámolva 2450 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatást hívna le digitális reformokra, egészségügyre, kutatás-fejlesztésre, felsőoktatásra és „zöld átállásra” – csakhogy az Európai Bizottság ennek elfogadását szeptember 31-ig elodázta a magyarországi korrupciós kockázatokra hivatkozva, amiket a Bizottság szerint csak egy széleskörű igazságügyi reformmal lehetne orvosolni.

Orbán Viktor viszont arra tett ígéretet, hogy addig is, amíg a Bizottság nem mondja rá az áment a magyar helyreállítási tervre, és amíg így nem kezdik el folyósítani a pénzt, addig Magyarország önerőből fogja elindítani a tervben szereplő programokat. Részben ennek érdekében – mint azt a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte – a magyar állam kedden több mint 4 milliárd dollár (majdnem 119 milliárd forint) értékben bocsátott ki kötvényeket kedvező feltételekkel, alacsony kamattal, hosszú, 10 illetve 30 éves futamidővel.

Noha a brüsszeli álláspont korrupciós kockázatokat emleget,

Kocsis Máté szerint egyértelmű, hogy az EU a helyreállítási pénzek visszatartásával igyekszik beavatkozni a magyar parlamenti választásba, próbálva „a baloldalt” helyzetbe hozni.

Ennek megfelelően Kocsis szerint Brüsszel a 2022-es választásig vissza is fogja tartani a helyreállítási alapból a magyarországi részt, de ezt a kormánypárti frakciószövetség tudomásul vette, és nem fog – a kormányoldali interpretációban – engedni a zsarolásnak, Brüsszel helyett pedig az emberek fogják eldönteni népszavazáson, hogy hogyan vélekednek a gyermekvédelmi törvényről.

Kocsis Máté és Simicskó István is megerősítette, hogy teljes egyetértés van a frakciószövetségben arról, hogy ebben a kérdésben nem fognak engedni, és „addig fogjuk folytatni a vitát, ameddig nyerünk”.

A Fidesz-KDNP-t feltüzeli, hogy 15 év után leszámoljon a Gyurcsány-korszakkal

Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülésről szóló sajtótájékoztatón külön felhívta rá a figyelmet, hogy szeptember 17-én, pénteken lesz 15 éve, hogy kiszivárgott Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök őszödi beszéde.

Mint azt a Fidesz frakcióvezetője kifejtette, őket csak tovább tüzeli az, hogy 15 évvel később is ugyanazzal az emberrel állnak szemben, aki egyszer már tönkretette az országot, és aki most az ellenzéki összefogásban szerintük mozgatja a szálakat. Ahogy Kocsis fogalmazott:

„Történelmi küldetésünknek tekintjük, hogy a Gyurcsány-korszakkal, ha 15 évvel később is, de leszámoljunk!”

Kocsis ehhez még hozzátette, hogy az egyik legsikeresebb kampányán van túl szerinte a Fidesz a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” nevet viselő petíciójával – ez a színtisztán politikai, mindenfajta jogi kötőerőt nélkülöző aláírásgyűjtés arra irányul, hogy Karácsony Gergelyt Gyurcsány Ferenc bábjának láttassa a kormányoldal, így próbálva – szóhasználatuk szerint – megakadályozni, hogy azok térjenek vissza a hatalomba, akik „2002 és 2010 között egyszer már tönkretették az országot”. A Fidesz frakcióvezetőjének beszámolója szerint a petíciót két hét alatt mintegy 200 ezren írták alá.

Ezt követően Kocsis mindenkit biztosított:

az elkövetkező hónapokban is Gyurcsány Ferencről fognak beszélni, és aki azt hiszi, hogy ez nem így lesz, az téved.

NYITÓKÉP: Kocsis Máté felszólal a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén Esztergomban. Kocsis Máté / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek