Ujhelyi István nem érti, hogy az Európai Bizottság pontosan miért késlekedik a magyar helyreállítási terv elfogadásával

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.06. 20:04

Mint azt a szocialista EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta, három hete hiába kéri az Európai Bizottság illetékeseitől annak pontos megismerését, hogy milyen kifogások miatt késik a magyar terv elfogadása. Attól viszont óvva intett Ujhelyi, hogy a Bizottság azt mondja Orbánnak, most már minden rendben van.

Ujhelyi István nem érti, hogy az Európai Bizottság pontosan miért késlekedik a magyar helyreállítási terv elfogadásával

Szerda este tart az Európai Parlament plenáris ülést, amin téma a magyar koronavírus utáni helyreállítási terv, amit mindezidáig még nem fogadott el az Európai Bizottság.

Mint ismeretes az EU koronavírus-válságot követő, 672,5 milliárd eurós helyreállítási alapjából Magyarország 7,2 milliárd eurónak, átszámolva 2450 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatást hívhat le digitális reformokra, egészségügyre, kutatás-fejlesztésre, felsőoktatásra és „zöld átállásra” – csakhogy az Európai Bizottság ennek elfogadását még nyáron szeptember 31-ig elodázta a magyarországi korrupciós kockázatokra hivatkozva, amiket a Bizottság szerint csak egy széleskörű igazságügyi reformmal lehetne orvosolni.

Ez a határidő már majdnem egy hete lejárt, a Bizottság azonban mégsem döntött a magyar helyreállítási tervről

– mindenközben Orbán Viktorék grandiózus kötvénykibocsátással teremtik meg a pénzügyi forrást ahhoz, hogy addig is, amíg a Bizottság zöld utat nem ad, és nem kezdenek el csordogálni hazánkba a brüsszeli eurómilliárdok, addig önerőből kezdhessék el finanszírozni a helyreállítási terv projektjeit.

Ahogy az várható, az EP plenáris ülése újabb lehetőséget ad arra a kormányoldalnak arra, hogy elmondhassa, a Bizottság valójában a fideszes szóhasználatban gyermekvédelminek nevezett pedofiltörvény miatt nem akaródzik elfogadni a magyar tervet – a fideszes EP-képviselő Győri Enikő már egyenesen arról nyilatkozott, hogy az EP-ben az ellenérdekelt frakciók politikai nyomásgyakorlás céljából vetették napirendre a magyar terv kérdését, próbálva elérni, hogy a Bizottság és a Magyarország közötti tárgyalások kudarcba fulladjanak.

A rétestészaként húzódó történettel azonban nem csupán a fideszeseknek, hanem most már az itthoni ellenzékének is problémája van: a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István az EP plenáris ülésén arra szólította fel a Bizottságot, hogy tegye világossá tárgyalási pontjait a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban.

A magyar EP-képviselő kifogásolta, hogy három hete hiába kéri az Európai Bizottság illetékeseitől annak pontos megismerését, hogy milyen kifogások miatt késik a magyar terv elfogadása, a brüsszeli intézmények egyelőre nem válaszoltak. „Tegyék ki az asztalra a tényeket, és annak ismeretében tudunk majd dönteni"

– tette hozzá Ujhelyi István.

Ujhelyi egyébként felszólalásában kitért arra is, hogy Magyarországnak szüksége van a helyreállítási alap forrásaira, ami jár is nekünk, mert annak fedezetét az EU közös kötelezettségvállalással teremtette meg.

A szocialista EP-képviselő ugyanakkor óvva intette a Bizottság képviselőit attól, hogy az Orbán-kormány „megint bolondot csináljon” belőlük azzal, hogy fél év tárgyalás után azt mondják neki, tulajdonképpen most már minden rendben van, és megkaphatják az uniós pénzeket.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek