„A román szélsőségesek szemében Orbán a nyugattal harcoló hős”

2021.07.14. 17:35

A román szélsőjobboldal vezére az Azonnalinak adott interjújában a román Orbán Viktornak nevezte magát. De mit jelent ma Orbán neve a román belpolitikában, és miért hasonlítja vajon magát George Simion a magyar miniszterelnökhöz? Interjú Cristian Pîrvulescu román sztárpolitológussal.

„A román szélsőségesek szemében Orbán a nyugattal harcoló hős”

Július elején Firenzében járt a román szélsőjobboldal vezére, George Simion, a Szövetség a Románok Egyesüléért párt (AUR) társelnöke. Simion azért ment Olaszországba, hogy a legerősebb olasz ellenzéki párt, a neofasiszta Olaszország Fivérei toszkán vezetőjével találkozzon, és elmélyítsék a kapcsolatukat. Az Azonnali nemcsak az AUR diaszpórabeli románoknak szóló kampányrendezvényén készített videót, de a szélsőjobboldali társelnök interjút is adott nekünk, ahol elég erőseket mondott:

többek azt, hogy ő a román Orbán Viktor.

Ez az interjú aztán végigfutott a komplett magyar (például HVG, Telex, Klubrádió, Transindex) és román nyelvű (G4, Libertatea, Realitatea, Ziare, Aleph News, Capital) sajtón. Az interjú apropóján megkerestük Cristian Pîrvulescu sztárpolitológust is, hogy segítsen kontextusba helyezni a román szélsőjobb vezére által mondottakat.

Amikor George Simion azt nyilatkozza egy magyarországi lapnak, hogy ő a román Orbán Viktor, azt honnan érdemes vizsgálni? Van ennek román belpolitikai jelentősége, vagy csak egy kedves gesztus a potenciális ideológiai szövetséges felé?

Habár a magyar médiának adta az interjút, Simion célja az lehett, hogy sokkolja a román közvéleményt.

A román szélsőjobboldalnak ugyanis fontos ismérve, hogy különböző botrányokra van szüksége önmaga népszerűsítéséhez.

Simion mint nacionalista vezér az úzvölgyi incidensben lett ismert: úgy mutatta be magát, mint a magyar szélsőjobboldal áldozata. Itt ugye az történt, hogy egy első világháborús magyar katonatemető átadását támogatta egy moldvai román többségű településnek.

Simion Orbánra annak szélsőségessége és nyugatellenessége miatt hivatkozik

– belső versenyben van ugyanis az AUR másik társelnökével, a vallásos fundamentalista Claudiu Târziuval. Ráadásul a Fidesz egy konzervatív európai pártcsalád tagja, Simion innen is várna elismerést (jelenleg a Fidesz nem tagja európai pártcsaládnak, csupán az Európa Tanács egyik szervében, a parlamenti közgyűlésben (PACE) csatlakozott a javarészt az Európai Konzervatívok és Reformerek embereiből álló frakcióhoz – a szerk.).

Mit és mire gondol a román szavazó, amikor azt hallja, hogy Simion a román Orbán?

Gondolhatják, hogy egy magyar nacionalista politikus nem népszerű a román szavazók körében.

De a nacionalistáknak, a szélsőségeseknek és a román fundamentalistáknak – akik főleg az orosz befolyás alatt álló médiából tájékozódnak – Orbán az a hős, aki a nyugati arroganciával szemben küzd.

Ez a célközönség azonban még mindig kicsi, Simion nem nekik szólt.

Hogyan cseng az AUR szavazói körében – ha egyáltalán eljut hozzájuk az információ –, hogy Simion politikai példaképként egy a történelem során nem épp barátságos ország aktuális vezetőjét nevezi meg, és nem a román történelemben keres magának valakit?

Simionnak az 1990 utáni szélsőségesekkel, például Corneliu Vadim Tudorral (a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu házi költője, majd a rendszerváltás után 2014-es haláláig a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt elnöke – a szerk.), Gigi Becalival (román focimágnás, a bukaresti Steaua FC tulajdonosa, vallásos fundamentalista – a szerk.) vagy Dan Diaconescuval (a kétezres évek közepének tévés műsorvezetője, saját tévécsatornával, a magáról elnevezett Dan Dianonescu Néppártal 2012-ben bejutott a parlamentbe – a szerk.) szemben teljesen eltérő politikai profilja van.

Éppen ezért Simion a jelenleg leginkább meghatározó, hatalmi pozícióban levő szélsőségesre tekint modellként. Nincs ellentmondás Orbán magyarsága miatt, ugyanis a szélsőségesség más logika mentén működik: a szélsőséges üzenetek legitimációját inkább a szavazásokon elért eredményben mérik, semmint a karakter etnikai hovatartozásában.

Egyáltalán, milyen kép jelenik meg a román médiában és közbeszédben Orbán Viktorról, milyen tulajdonságokat és ideológiát társítanak hozzá?

Attól függ, milyen médiáról beszélünk:

összeesküvés-elméletekben hívő és szélsőséges oldalakon Orbán Viktor egy példakép.

A mainstream médiában viszont egy autoriter vezető, aki lerombolta a médiaszabadságot, a jogállamiságot, megtámadta a szabadságjogokat és az emberi jogokat, és Európa-ellenességet népszerűsít. A liberális demokrácia eszméit népszerűsítő média támadása pedig a román szélsőségesek célja, éppen ezért Orbán remek példa számukra.

Milyen belpolitikai előnye származik Simionnak abból, ha Orbánhoz hasonlítja magát?

Elsősorban a láthatóság. Ugyanis ahogy kirobbant a botrány, Simion tovább építhette az orbáni illiberalizmuson alapuló üzenetét.

Simion az interjúban többször is hangsúlyozza: ő nem az új Vadim, az AUR nem az új Nagy-Románia Párt. Miért kell ezt hangsúlyoznia ön szerint, és tényleg így van-e ez? Milyen hasonlóságok/különbségek vannak?

Ahogyan korábban is mondtam: Simion nem mehet tovább szélsőséges elődjeinek az útján. Ő a saját közösségét, saját választói bázisát akarja felépíteni, nem akar Vadim Tudor, Becali, vagy Diaconescu utódja lenni. Éppen ezért ő Európa-központúbb politikai identitást hirdet.

Ez az európai identitás persze az orbáni vagy a hitleri európai rendre épül,

de mindenképpen kevésbé nemzeti kommunista, mint Vadim vagy kevésbé legionárius, mint Becali víziója (a legionáriusok a két világháború közötti időszakban működő, a náci párt mintájára szerveződő szélsőjobboldali, antiszemita, ortodox, vallási misztikus elemekkel is dolgozó román politikai mozgalom voltak, a magyar nyilasokhoz hasonlók – a szerk.). De azt sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja az ilyen nézeteket valló választói bázist, amely saját táborának körülbelül egyharmadát jelenti.

Fél év parlamenti munka után mit lehet elmondani magáról az AUR-ról: mennyiben váltak részeivé az általuk annyit kritizált establishmentnek?

Az AUR egy rendszerellenes, populista és parlamentellenes párt.

A két világháború közötti legionárius mozgalom utódja, de nyíltan még nem vállalta fel a kontinuitást azzal. Ezért a párt véglegesen nem integrálható egy liberális demokrácia közéletébe és a parlamenti életbe. De a parlementi munkában az AUR a PSD szövetségese, a posztkommunista párt pedig megpróbálja kihasználni a tapasztalatlan AUR-os politikusokat azzal a céllal, hogy nehéz helyzetbe hozzák a kormányt és a kormánytöbbséget.

Mi az oka annak, hogy a tavaly decemberi 9 százalékról felkúsztak immáron 15 százalékra a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint?

Az AUR a választások előtt kihasználta az összeesküvés-elméletek hullámát, és a lezárásellenes tábor vezető hangja lett. Másrészt az AUR, hasonlóan más szélsőséges és populista pártokhoz, a parlamenti jelenléttel kihasználja a láthatóságát. De hozzájárul a népszerűségükhöz a román ortodox egyház vallási fundamentalistáinak támogatása, a Hagyományos Családért akcióban való részvétel és az evangélikus lobbi is.

Magyarországon a Jobbikot eleinte az AUR-hoz hasonlóan karanténba zárta a média, teljes bojkott alatt voltak, ami arra volt csak jó, hogy jóval később tudtak csak mérséklődni és becsatlakozni az Orbán Viktor elleni ellenzéki összefogásba. Van-e ennek értelme az AUR esetében, amikor a párt eleve a közösségi médiára fókuszál?

Romániában nincs hatalmon populista párt. Ahogyan önöknek is nyilatkozta, Simion le szeretné másolni az orbáni modellt.

A Jobbik sokkal inkább lehatárolt volt ideológiailag, míg az AUR-t számtalan csoport alkotja:

a Dan Diaconescu-féle, a tévéktől függő hagyományos populisták, Simion új típusú nacionalistái, Târziu vallási fundamentalistái. Jelenleg, bár ezek az irányzatok egy pártban léteznek, de igazán nem hozhatók közös nevezőre. Éppen ezért nem elképzelhetetlen – korábban már meg is történt –, hogy egyes AUR-képviselők átüljenek más pártokba.

Az AUR erősen hangsúlyozza, hogy ők európai pártcsaládot akarnak alkotni a többi európai szélsőjobboldali párttal…

Amit Orbán már 2014-ben Tusványoson kifejtett, és azóta többször megerősített, az egy másik Európa felépítésének víziója.

Ez egy fasiszták által inspirált Európa, Robert Schuman Európája helyett.

Ez volt a román legionárius mozgalom célja is, ahonnan az AUR önmagát eredezteti.

NYITÓKÉP: George Simion / Facebook

De hogyan kampányolt a firenzei román diaszpórának a román szélsőjobboldali pártvezér? Ott voltunk, mutatjuk!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek