Gulyás Gergely: Ne tagadjuk meg a román szélsőjobboldali vezértől, hogy a román Orbánnak nevezze magát

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.15. 14:37

A miniszter a Kormányinfón arról is beszámolt az Azonnalinak: nem valószínű, hogy a Fidesz és a román szélsőjobboldali AUR egy pártcsaládba kerül a jövőben.

Gulyás Gergely: Ne tagadjuk meg a román szélsőjobboldali vezértől, hogy a román Orbánnak nevezze magát

„Én vagyok a román Orbán Viktor”

– jelentette ki júliusban egy firenzei fórumán az Azonnalinak adott interjújában George Simion, a román politikába a 2020-as választáson gyakorlatilag a semmiből berobbant szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt elnöke.

Nem valószínű, hogy egy pártcsaládban legyen a Fidesz és az AUR

Az interjúra és Simion megosztó kijelentésére – ami körbejárta a román- és a magyar nyelvű sajtót is – a magyar pártokat is reagáltattuk, a Fidesznek és a KDNP-nek azonban úgy tűnt, nincs véleménye, nem válaszoltak a megkeresésünkre. A csütörtöki kormányinfón viszont Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már igen: arról kérdeztük, valóban tekinthető-e Simion Orbánhoz hasonló politikusnak.

„Szerintem nem, de miután a mai kormányinfó jó része arról szólt, hogy az önmeghatározáshoz való joga és az öndefinícióhoz való joga mindenkinek korlátozás nélkül szabad, ezért senkitől ne tagadjuk meg ezt a lehetőséget”

– reagált mosolyogva Gulyás, arra célozva, hogy a kormányinfón sok kérdés hangzott el a homoszexualitást és a nemváltást a pedofíliával összemosó törvénnyel kapcsolatban.

Gulyás felvetésünkre, hogy vajon segíti vagy rombolja Magyarország romániai megítélését, hogy a magyar nacionalizmus ősellenségének tartott román nacionalizmus legfőbb politikai képviselője kifejezetten pozitív hangnemben nyilatkozik a magyar miniszterelnökről, elmondta:

nem hiszi, hogy ez érdemben befolyásolja hazánk romániai megítélését.

Mint azt kérdésünkre Gulyás hozzátette, azt sem tartják valószínűnek, hogy a Fidesz az AUR-ral egy pártcsaládban politizáljon a jövőben.

Két héten belül komoly szándékkal tárgyalhat a kormány egy szocialista javaslatról

A kormányinfón kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit takarhatnak pontosan a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár által mondottak, miszerint – remélhetőleg – a szeptemberi iskolakezdésre kevesebb járványügyi korlátozásra lesz szükség, mint az előző tanévben.

Gulyás Gergely erre kitérően azt válaszolta, hogy a legfontosabb változás, hogy rendesen tudnak majd működni az iskolák szeptembertől, de ha a járvány negyedik hulláma indokolttá teszi, akkor bizonyos korlátozásokat – mint a maszkhasználat – be fognak vezetni. Az Azonnali kérdésére, hogy a maszkhasználat milyen terekre terjedhet ki az intézményeken belül, ha be kell majd azt vezetni, a miniszter úgy reagált: „A többszörös hipotézisek meghaladják a képességeimet”.

Ha már oktatás: a kormány már az előző kormányinfón meggondolni látszott magát abban a kérdésben, hogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő javaslata szerint mentálhigiénés képzésben kellene részesíteni a nyári szünet alatt az iskolai és óvodapedagógusokat annak érdekében, hogy fel tudják ismerni és kezelni a koronavírus gyerekekre gyakorolt negatív mentális hatásait.

Gulyás korábban azt javasolta Ujhelyinek: politikusok helyett szakértők döntsék el ezt a kérdést, a legutóbbi kormányinfón viszont már jó kezdeményezésként írta le szocialista politikustársa szakértői véleményekkel alátámasztott javaslatát.

Az Azonnali kérdésére, hogy mikor valósulhat meg pontosan ez a képzés, Gulyás úgy reagált, hogy

két héten belül szeretne összehívni egy olyan egyeztetést, amin az érintettek részt vesznek.

Ennek megfelelően arról sincs egyelőre döntés, hogy ezen a képzésen minden pedagógusnak kötelezően részt kellene-e vennie – noha a miniszter amellett van, hogy igen. Az Azonnali felvetésére, hogy

a képzés beszámítható lesz-e a pedagógusoknak kötelező szakmai továbbképzésként, Gulyás úgy reagált: ez az ötlet „megfontolásra érdemes”.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Orbán Viktor akár formálisan, akár informálisan tárgyalt-e arról varsói látogatása során, hogy a magyar állam tulajdonában álló MVM egy lengyel milliárdossal együtt beszálljon a Roszatom kalinyingrádi erőmű-projektjébe – erről cikkeztek legalábbis a lengyel sajtóban. Gulyás egyértelműen leszögezte: nem történt ilyen tárgyalás.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek