A Fideszt és az RMDSZ-t sem izgatja, hogy a román szélsőjobboldali vezér példaképe Orbán

2021.07.14. 17:35

Ahogy az Azonnalinak adott interjújából kiderült: a román szélsőjobb vezére, George Simion szeretné magát a román Orbán Viktorként láttatni. A Momentum és a Jobbik szerint sokatmondó és logikus a párhuzam, az LMP és a Mi Hazánk szerint nem releváns, mit mond Simion. Magyar pártokat és az RMDSZ-t kérdeztük a megosztó kijelentésről.

A Fideszt és az RMDSZ-t sem izgatja, hogy a román szélsőjobboldali vezér példaképe Orbán

George Simion, a román politikába a 2020-as választáson gyakorlatilag a semmiből berobbant szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt elnöke az olaszországi román diaszpórában tett firenzei látogatása során interjút adott az Azonnalinak, amelyben arról beszélt: a Fidesz és eleve a budapesti kormány politikája mintaértékű számukra,

az interjú végén pedig azt mondta, hogy ő Románia Orbán Viktora.

Az interjút átvette a teljes magyar és a román sajtó, mi pedig megkerestük a hazai pártokat és az erdélyi magyarokat képviselő RMDSZ-t, hogy megtudjuk tőlük

  • ők is román Orbán Viktornak látják-e Simiont;
  • segíti vagy rombolja-e Magyarország romániai megítélését, hogy a magyar nacionalizmus ősellenségének tartott román nacionalizmus legfőbb politikai képviselője kifejezetten pozitív hangnemben nyilatkozik a magyar miniszterelnökről;
  • hátrány vagy előny lenne-e az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára, ha a Fidesz és az AUR végül ugyanazon pártcsaládban kötnének ki, ahogy azt Simion kívánatosnak tartja.

A kormánypártoknak nincs véleményük, a DK válaszolt is meg nem is

A Fidesztől, a KDNP-től, de az MSZP-től és az RMDSZ-től sem kaptunk választ; nekik eszerint

vagy nincs véleményük Simionról és az AUR-ról, vagy valamiért hallgatnak róla.

A magyar ellenzék részéről a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció reagált először: a párt európai parlamenti képviselője, az egyébként nagyváradi születésű Ara-Kovács Attila közleményt adott ki, amelyben az azonnalis interjúra való utalás vagy annak említése nélkül leszögezte, hogy „Orbánnak egy újabb, fasiszta eszméket követő politikus hódol”.

A párt az érdemi kérdéseinkre nem válaszolt, és valószínűleg az interjút sem olvasták el,

mert azt állítják, hogy „Simion pártja ugyanis legfőbb ellenségének az erdélyi magyarságot tekinti, nem pedig a rossz kormányzást, a hanyatló társadalmi állapotokat, például egészségügyet, vagy a kóros lemaradást Európától”, miközben ezekről végig szó van a szövegben, ahogyan az AUR firenzei fórumáról készített videónkban is.

A DK-n kívül katonás választ kaptunk a Mi Hazánktól, akik úgy látszik, az Azonnalinál jobban tudják, hogyan kell újságot írni. Válaszaik közléséhez ugyanis csak azok teljes terjedelmében való közléséhez járultak hozzá – ennek eleget teszünk, válaszuk minden részét idézőjelben, változtatás nélkül közöljük. Rajtuk kívül az LMP röviden, a Momentum és a Jobbik terjedelmesebben válaszolt.

Nem érdekes, hogyan néz magára egy román radikális politikus

A Momentumnál erős párhuzamokat látnak „a szélsőjobboldali, általában kisebbségellenes és különösen magyarellenes román AUR és a Fidesz nézetei között”, hiszen mindkét pártot jellemzi a nemzetállami nacionalizmus, a szexuális kisebbségek támadása, a Donald Trump volt amerikai elnökkel való nyilvános rokonszenv vagy az euroszkepticizmus – írta kérdésünkre a párt sajtósa, Varsányi Áron.

Az LMP országgyűlési képviselője és frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt válaszában emlékeztetett arra, hogy Simion a 2019-es Úz-völgyében történt temetőgyalázás egyik vezetője volt, és hallani sem akar Székelyföld autonómiájáról. Emiatt az, hogy most

kisebbségbarát hangokat üt meg, és éppen Orbán Viktort látja politikai példaképének, nem jelent semmit

Keresztes szerint.

„Nem tartjuk releváns kérdésnek, hogyan tekint magára, kivel azonosítja önmagát egy szélsőségesen nacionalista román politikus. Egyetlen felelős, magyar nemzetben gondolkodó politikus sem állhat szóba egy, a székely autonómiát ilyen mértékben elutasító román sovinisztával, akinek arra azért felhívnánk a figyelmét,

hogy Erdély sosem volt román föld és nem is lesz az!”

– írta kérdésünkre a Mi Hazánk.

A Jobbik sem szeretné „különösebben kommentálni szélsőséges román politikusok önmeghatározási kísérleteit”. Azt mindenesetre sokatmondónak tartják – áll a párt sajtóosztálya által küldött válaszban –, hogy

„Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökségétől oda jutott, hogy ma már csak soviniszta botránypolitikusok tekintik őt példaképüknek”.

A Jobbik szerint ez a Fidesz erdélyi partnereit is kellemetlen helyzetbe hozza.

Hiába mutatják, hogy nem azok, magyarellenesek

A Mi Hazánk szerint az AUR közeledését lebuktatják a párt korábbi magyarellenes húzásai:

„Mivel a román politika rendszerszinten használja évtizedek óta a magyarellenes kártyát, érdekeinek megfelelően szítva a magyarellenes hangokat és akciókat, így biztosak vagyunk abban, hogy George Simion most csak saját érdekei szerint próbál közeledni. Ne felejtsük el azonban azt, mit is gondol valójában a magyarokról, hiszen a nacionalista politikus aktív résztvevője volt az Úz-völgyi magyar katonatemető meggyalázásának. (Érdekes módon erről elfelejtették megkérdezni az interjúban.)”

A korábban erősen euroszkeptikus Jobbik szerint a magyar-román kapcsolatokat az segítené leginkább, ha mindkét országban az európai értékeket szem előtt tartó, konstruktív párbeszédet folytatni képes politikusok lennének hatalmon.

Hogy a különböző szélsőjobboldali szubkulturális körök mit tartanak a másik országról, sem Magyarország, sem Románia szempontjából nem igazán látják mérvadónak

Jakab Péter pártjánál.

Az AUR nemzetközi fontosságát nem érdemes túlértékelni a Momentum szerint, azonban a pártnál úgy vélik: nyilvánvalóan nem segíti hazánk megítélését, hogy egy Romániában

szélsőséges nézetei miatt politikai karanténban tartott párt vezetője hangsúlyozza pártjának hasonlóságát Magyarország kormányzó pártjával.

Az LMP-s Keresztes szerint a román politika felelőssége, hogy a Nagy Románia Párt parlamentből kiesése és szétesése után létrejöhetett és még a parlamentbe is bejutott egy újabb szélsőséges párt, az AUR. Az LMP frakcióvezetője fontos kérdésnek véli, hogy meddig tart ennek a formációnak a parlamenti jelenléte és támogatottsága.

A pártok válaszaiból azonban sajnos csak mérsékelten vagy egyáltalán nem derül ki az, amit kérdeztünk:

hogy szerintük rombolja vagy segíti-e Magyarország romániai megítélését az, hogy Simion pozitívan nyilatkozik a magyar miniszterelnökről.

Egy Fidesz-AUR partnerségből legfeljebb az RMDSZ profitálna, az erdélyi magyarok nem

Arra a kérdésre, hogy hátrány vagy előny lenne-e az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára, ha a Fidesz és az AUR végül ugyanazon pártcsaládban kötnének ki, a Mi Hazánk azt válaszolta:

„Egyértelműen hátrány lenne bármilyen kapcsolat az AUR-ral. Nem lehet értelmes párbeszédet folytatni egy olyan történelemhamisító párttal, amelynek vezetője még a párbeszéd megkezdése előtt kijelenti, hogy sosem lesz székely autonómia.”

A Momentum álláspontja szerint Fidesz szélsőjobboldalra tolódása a kisebbségi magyar közösségek számára önmagában jelentős hátrányt okoz. A Fidesz ahelyett, hogy a kisebbségi jogok megerősítésért küzdene nemzetközi szinten, azokkal a szélsőjobboldali pártokkal készül közös EP-frakciót alakítani,

akik decemberben a Minority SafePack ellen szavaztak – emlékeztet rá a Momentum.

A párt szerint az időnként nyíltan kisebbségellenes és a nemzetközi jogot súlyosan megsértő Putyin-rezsimmel és hasonló kormányokkal barátkozó Fidesz egyébként sem lehet hiteles az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmezőjének szerepében, ennek megfelelően eredményt sem tud ezen a téren elérni.

A Jobbiknál úgy látják, a Fidesz és az AUR közötti esetleges együttműködésen az RMDSZ könnyen túltenné magát, hiszen a korrupt és szintén nem túl magyarbarát román szocialistákkal sem okozott nekik problémát együttműködni, ami nem volt sokkal jobb, mint egy AUR-ral való esetleges partnerség. Egy ilyenből a Jobbik szerint az RMDSZ akár profitálhat is, hiszen

az AUR segíthet nekik a Kárpátokon túl élő elkötelezett támogatóik fellelésében.

Az erdélyi magyarságnak azonban biztosan nem lenne semmi haszna egy ilyen együttműködésből a Jobbik szerint. Mint a párt sajtóosztálya írja: az erdélyi magyarságban a Fidesz és az RMDSZ is csak gyarmatosítandó tömeget lát. A Fidesz semmit sem tett az erdélyi magyarság politikai, kulturális jogaiért és az autonómiáért, ahogy az RMDSZ sem képes immár 30 éve eredményt felmutatni a Jobbik szerint.

Az AUR parlamenti jelenléte hátrány egész Románia számára – írja az LMP nevében Keresztes, aki szerint „a szélsőségek mindig rossz irányba, felesleges, nem előremutató vitás helyzetekbe kényszerítik a politikát, ahol a megegyezésnek kevés az esélye”. Keresztes egyébként nem tud arról, hogy bármilyen jelenleg létező európai pártcsalád soraiba venné az AUR-t – bár arról megfeledkezik,

hogy a Fidesz épp egy új, tehát még nem létező pártcsalád létrehozásán dolgozik.

NYITÓKÉP: George Simion / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek