Magyarozás helyett buzizással kampányol a román szélsőjobb külföldön

2021.07.13. 06:44

Firenze egy külvárosi parkolójában, 35 fokban tartott kampánygyűlést egy busz árnyékában a toszkánai román diaszpórának a román AUR párt. Ott voltunk, mutatjuk a forró hangulatot!

Magyarozás helyett buzizással kampányol a román szélsőjobb külföldön
  • Az AUR alapvetően Románia és a javarészt románok lakta Moldova egyesülését tekinti fő politikai céljának. Van, aki szerint Oroszország áll mögöttük, más valamelyik nagyobb román pártot sejti az AUR hátterében, de felmerültek pletykák, miszerint a román ortodox egyház bosszúja volna a párt.
  • A parlamentbe tavaly decemberben a következetlen járványügyi intézkedések kritizálása miatt került be a teljes ismeretlenségből, nem túl ismert arcokkal egy erős, 9 százalékos eredménnyel, teljesen felkavarva az állóvizet.
  • A román média gyakorlatilag nem adott hírt róluk a kampány alatt, az AUR ezért csak a közösségi médiára koncentrált. A közvélemény-kutatók mérhetetlennek mutatták őket, a választás előtti utolsó héten Kelemen Hunor RMDSZ-elnök dobta csak be a magyarok mozgósítása érdekében, hogy ő úgy tudja, vannak mérések, melyek szerint a román szélsőjobboldal újra bekerül a bukaresti parlamentbe.
  • Az addig inkább a kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Pártra (PNL) és a technokrata-liberális USR-PLUS-ra szavazó diaszpóra jelentősen hozzájárult a sikerükhöz: Olaszországban az AUR első helyen végzett.
  • Az AUR a parlamentben (valószínűleg tudatosan) botrányt botrányra halmoz, van olyan képviselőjük, akit a túl sok botrány miatt már kizártak a pártból. A politika és a média nagyrésze karanténban tartja őket, egyedül a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és médiája áll szóba velük.
  • Noha Simion ki van tiltva Moldovából, Románia mellett Moldovában is elindultak a vasárnapi parlamenti választáson, de csak 0,5 százalékot kaptak. Az ECR-pártcsaládba igyekeznek, vagy oda, ahova a Fidesz is szeretne menni, miután elég hasonló a két párt retorikája. A legfrissebb, június 15-i közvélemény-kutatás 15 százalékon méri az AUR-t.

A párt július elején kampánykörutat tett Olaszországban a már a tavalyi választási kampányból jól ismert busszal. Volt olyan nap, amikor három nagyobb és egymáshoz közeli észak-olaszországi várost is útba ejtettek, de Firenzében azért alaposabban is megpihent a stábjuk. Már csak azért is, mert itt találkoztak leendő európai szövetségesükkel, a legerősebb olasz ellenzéki párt, a neofasiszta Olaszország Fivérei toszkán vezetőjével, hogy elmélyítsék a kapcsolatokat. Erről és a párt ideológiájáról, a magyarokhoz való kapcsolatáról, valamint az Orbán Viktor iránti érzelmeiről az Azonnalinak interjút is adott a politikus.

Firenzében egy külvárosi parkolóban, hétköznap kora este, a munkaidő végén, aperitivozás helyett tartották meg a rendezvényüket. Egy rövidebb pártelnöki beszédet követően Simion válaszolt a közönség román aktuálpolitikára vonatkozó kérdéseire, majd mindenkit meghívott egy közeli, román specialitásokat kínáló étterembe további eszmecserére. Mint Simion fogalmazott: két éve még csak egy ember volt rá kíváncsi Firenzében, most jó harminc, ki tudja, mi lesz így a következő választás előtt. Videón mutatjuk, milyen volt a hangulat!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek