+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston & Bukovics Martin
2021. április 19. hétfő, 10:01
Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

Március elején a Fidesz mind az Európai Néppártból, mind annak EP-frakciójából kilépett, az EP-képviselői azóta a függetlenek között foglalnak helyet. Ahogy azt Azonnali is kielemezte, a Fidesz előtt több lehetséges út is van, de a Néppártból frissen távozott Fideszt elnöklő Orbán Viktor, az ID-ben helyet foglaló olasz Lega-elnök Matteo Salvini és az ECR legbefolyásosabb pártját, a lengyel PiS-t képviselő Mateusz Morawiecki nemrégi budapesti találkozója alapján kiderült, hogy a cél egy nagy, a Néppárttól jobbra lévő frakció létrehozása. 

 

Ez a frakció valószínűleg három helyről hozna képviselőket:

 

1. Az ECR-ből, ami azon olasz neofasiszta Giorgia Meloni elnökölte pártcsalád és EP-frakció, amelynek legbefolyásosabb pártja a lengyel kormánypárt, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság. Ez nem egy EU-ellenes, hanem inkább a jelenlegi status quo mellett lándzsát törő klub. Bővebben itt foglaltuk össze, hogy kik ők.

 

2. Az Identitás és Demokrácia, ami az olasz Matteo Salvini vezette Lega és a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen körül megalakult EP-frakció. Itt foglal helyet az újabban az EU-ból való kilépést célul kitűző német AfD és az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is. Számos tagjuk kifejezetten EU-ellenes, ők az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója.

 

3. A Fidesz és más, a Néppártból esetlegesen távozó pártok.

 

Mindeközben a kisebbik budapesti kormánypárt, a KDNP rejtélyes módon továbbra is az Európai Néppárt tagja maradt.

 

Vannak bizonyos jelek

 

Egy másik terepen, az Európa Tanácsban, ami még véletlenül sem az Európai Tanács, és pláne nem az Európai Unió intézménye, hanem az emberi jogok védelmére fókuszáló 47 tagú regionális szervezet,

 

a Fidesz már csatlakozott egy másik frakcióhoz.

 

A strasbougi székhelyű, az EP-től jó száz lépésre lévő Európa Tanács egyik szerve a parlamenti közgyűlése (PACE), ez választja meg a főtitkárt, az emberi jogi biztost és az ugyancsak strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bíróit. A közgyűlés a tagországok delegáltjaiból áll, akik az Európai Parlamenthez hasonlóan frakciókba tömörülhetnek. Itt a frakciók részben megfeleltethetők az Európai Parlament frakcióinak. Van például frakciója a PACE-ban a jobbközép Európai Néppártnak vagy épp az európai liberális pártokat tömörítő ALDE-nak, aminek a frakciója az EP-ben Renew Europe néven fut.

 

A megvalósult budapesti álom

 

A Fidesz delegáltjai ebben a parlamenti közgyűlésben is a Néppárt frakciójában ültek, a Fidesz EPP-ből való távozás után pedig csatlakoztak

 

az Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakcióhoz, ami javarészt az ECR-hez kötődő, kisebbrészt az ID-hez kötődő pártok embereiből áll.

 

Vagyis az Európa Tanácsban lényegében meg is valósult már Salvini, Orbán és Morawiecki budapesti álma. Ráadásul mivel ez nem egy EU-s intézmény, itt olyan politikusokkal ülhetnek egy közös frakcióban, mint az azeri kormánypárt, a szerb bannonista Dosta je Bilo nevű trollpárt, a jelenlegi és az előző ukrán elnök pártjai, valamint a brit toryk. A Fidesz PACE-delegációjának vezetője egyébként Németh Zsolt, akit januárban választottak a Parlament Közgyűlésének alelnökévé. 

 

NYITÓKÉP: Council of Europe / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás