Hiába német a polgármester, Temesvárból nem lesz München egy éjszaka alatt

2021.05.05. 10:45

Dominic Fritz, Temesvár németországi német nemzetiségű polgármestere adott egy interjút, amiben elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben van, és emiatt jóval kevesebb tervet tud megvalósítani az első évében, mint tervezte.

Hiába német a polgármester, Temesvárból nem lesz München egy éjszaka alatt

Kereken hat hónappal a bánsági nagyváros, Temesvár polgármesterévé való választása után interjút adott Dominic Fritz, a liberális-technokrata USR-PLUS színeiben megválasztott polgármester a helyi Tion portálnak. Dominic Fritzcet még 2020. szeptember 28-án választották meg a bánsági Temesvár polgármesterévé, amikor Fritz a voksok 53,25 százalékát kapva győzte le a polgármesteri széket 2012 óta elfoglaló jobbközép, nemzeti liberális PNL-s Nicolae Robut, akire a választók mindössze 29,87 százaléka szavazott.

Fritz polgármesterré választását többen is megóvták – arra hivatkozva, hogy nem román állampolgár –

azonban a választások után egy hónappal a törvényszék jogerősen érvényesnek nyilvánította Fritz mandátumát. Fritz egyébként korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezette. Mint ilyen, nem erdélyi szász vagy bánáti sváb – tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi –,

aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt.

A román politikával aktívan a liberális-technokrata USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni. Ekkor be is lépett a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

Temesvárból nem lesz München

A hétfői interjúban Fritz leginkább a koronavírus-járvány miatti hátrányokkal magyarázta azt, hogy

megválasztása után csak ilyen kevés sikert tud felmutatni.

Szerinte viszont reményre ad okot az, hogy olyan kísérleti intézkedéseket vezettek be Temesváron – mint az egy hétvégén keresztül tartó, időpontfoglalás nélküli oltási maraton – amelyek az ő lobbitevékenysége következtében valósulhattak meg, és a jó temesvári eredmények után országosan is megismételték azokat.

DOMINIC FRITZET ÉPPEN BEOLTJÁK. FOTÓ: DOMINIC FRITZ / FACEBOOK

A liberális-technokraták választási ígéreteihez híven Fritz is az átláthatóság embere. Elmondta, hogy

a legnagyobb nehézségbe a polgármesteri hivatalban ütközött, az ugyanis „még nincs felkészülve, hogy átlátható, részvételi legyen.”

Fritz szerint ennek a hivatalnak az átalakítása hosszú folyamat lesz, mivel a „mentalitásokon kell majd változtatni” először.

Az interjú során előkerült a közösségi média szerepe is. Fritz itt elmondta, hogy népes rajongótábora mellett „egy hadseregnyi trollal is hadakoznia kell”. Szerinte ezek a trollok azt az üzenetet próbálják elültetni az emberek fülében, hogy megválasztása után rögtön németországi állapotok lesznek majd Temesváron. Viszont ha ez nem következik be, az Fritz hibája – mondta erről. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

a temesváriaknak azt is tudatosítani kell, hogy „Temesvárból nem lesz München egyetlen éjszaka alatt”.

DOMINIC FRITZ ITT ÉPPEN A HETI RENDSZERESSÉGGEL MEGTARTOTT KÖZEL KÉT ÓRÁS SAJTÓTÉJÉKOZTATÓJÁN. EZT A GYAKORLATOT Ő VEZETTE BE A TEMESVÁRI POLGÁRMESTERI HIVATALBAN, HOGY MINDEN PÉNTEKEN DÉLELŐTT KIÁLL ÉS ELMONDJA, HOGY AZ ADOTT HÉTEN ÉPPEN MIN DOLGOZTAK. FOTÓ: DOMINIC FRITZ / FACEBOOK

Az interjú végén a polgármester hozzátette, hogy a vezetése alatt csak 2022-ben fog elkészülni az első általa kiírt beruházás, azonban, hogy pontosan mire is gondol, nem nevezte meg. Addig a városban a korábbi, Nicolae Robu-adminisztráció által elkezdett projekteket folytatják, valamint a tervezésre és átalakításra koncentrálnak majd.

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. A többieknek csak akkor lett érdekes, miután nyert. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

NYITÓKÉP: Dominic Fritzet éppen jogerősen polgármesterré nyilvánítják. Fotó: Dominic Fritz / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek