Óriási meglepetés: német polgármestere lesz Temesvárnak

2020.09.27. 22:22

Mármint németországi német, nem bánáti sváb vagy erdélyi szász. De hogyan került a román állampolgársággal nem is rendelkező Dominic Fritz Temesvárra?

Óriási meglepetés: német polgármestere lesz Temesvárnak

Habár pontos eredmények még nincsenek, és exit pollt se rendelt senki, a Hotnews szerint minden valószínűség szerint

a Németországból Romániába költözött Dominic Fritz lett a bánsági Temesvár polgármestere,

A korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezető Fritz nem erdélyi szász vagy bánáti sváb, tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi, aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, bele is szeretett a városba, és elkezdett oda visszajárni, mígnem azon kapta magát, hogy ott lakást vásárolt, odaköltözött, és alapított egy szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet.

A román politikával aktívan az USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni, be is lépett akkor a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

Dominic Fritz az USRPLUS jelöltjeként a 300 ezres lakosságú város jobbközép, nemzeti liberális PNL-s polgármesterét, Nicolae Robut győzte le. A polgármesterkedés előtt a helyi egyetem rektoraként dolgozó Robu még vasárnap este be is ismerte a vereségét: „Vesztettem, ez volt a temesváriak akarata, méghozzá ahogy értesítettek, jelentős különbséggel kaptam ki” – mondta a harsány stílusáról ismert, a városban a manelét is betiltani akaró, leköszönő temesvári polgármester.

Az USRPLUS szerint az ő párhuzamos szavazatszámlálásukon olyan körzetek is voltak, ahol

Dominic Fritz Robut messze megelőzve, 50 százalék feletti eredményt ért el.

A liberális-technokrata párt szerint legalább 15 szavazókörzetben ehhez hasonló eredményekkel számolnak. Temesváron a 2016-os 28 százalékos részvételhez képest most 33 százaléknyian szavaztak, ezeknek jelentős része fiatal, 18 és 44 év közötti választó volt. A meglepetéseredmény viszont már nem akkora meglepetés, ha azt nézzük, hogy a 2019. májusi EP-választáson Temesváron az USR 40 százalékot kapott, míg a PNL 23-at – igaz, ott pártlistákra szavaznak az emberek, nem személyekre.

Dominic Fritz vasárnap éjszaka utcára is vonult, köszönetet mondott a szavazóknak a részvételért.

„Temesváron egy újabb forradalom zajlott le!”

– kiáltotta az ünneplő tömegnek, utalva a romániai rendszerváltás kezdetét jelentő 1989-as temesvári eseményekre. Nem lesz könnyű dolga: Temesvár 2021-et két évvel elcsúsztatva, 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, Fritz azt ígéri, hogy a projektnek új lendületet ad a Robu-éra ad hoc megoldásai helyett.

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek