Miért Annalena Baerbock? Merész húzás, dinamikusabb jelölt

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2021.04.18. 17:15

Túl van azon már a német politika, pláne az ökopárt, hogy üdvözlendő meglepetés legyen egy női politikus. Annalena Baerbock mellett nem a neme, hanem politikusi képességei szólnak. Habeck egy kedves filozófiatanár, de a kancellársághoz és az irányításhoz kell a hatalom akarása is. Baerbocknak és Habecknek ugyanúgy üdvözlendőek a céljai – de Baerbocknak jobbak az eszközei.

Miért Annalena Baerbock? Merész húzás, dinamikusabb jelölt

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A német Zöldek hétfőn jelentik be, hogy ki lesz a kancellárjelöltjük. Nem nagyzolásról van szó – mint mondjuk 2002-ben a liberális FDP esetében, amely 10 százalék környékéről is jelölt kancellárjelöltet –, ugyanis a német ökopárt jelenleg stabilan a CDU/CSU mögött a második legerősebb párt:

a CDU/CSU-t 28 százalékra, a Zöldeket pedig 20 százalékra mérik.

Az persze kérdéses, hogy majd a kancellári vitára meghívják-e azért az SPD jelöltjét, Olaf Scholz alkancellárt is. Ha az eddigi gyakorlatot követik, nem kellene, mert mindig a két legerősebb párt jelöltje vitázott – igaz, ez 1949 óta mindig a CDU/CSU és az SPD volt.

A Zöldeknél a posztra két esélyes van: Robert Habeck és Annalena Baerbock, elvégre ők a párt társelnökei. Az ökopártot harmonikusan vezetik, a régi felállás, miszerint a „fundik” és a „reálók” állnának szemben – és ők adnák az egyik és a másik társelnököt –, nem érvényesül, a párt láthatóan ezen a megosztottságon túl van, elvégre egyre inkább középre tart, azaz a régi „fundik” már kiöregedtek.

Habeck és Baerbock is már azon új Zöldek arca, amelyekkel nem a hatvannyolcas lázadókat szokás azonosítani, hanem a környezettudatos városi jópolgárságot.

Még 2018-ban nyilatkozta Habeck Münchenben az Azonnalinak, hogy „lezártuk a reálpolitikus és a fundamentalista szárny közötti vitákat. Társelnöktársammal (Baerbockkal – a szerk.) együtt közöltük a tagsággal, hogy azt az energiát, amit eddig belső harcokra öltek, inkább odakint hasznosítsák, hogy abból a párt profitálni tudjon.“

Ez pedig be is érett. Habecknek és Baerbocknak tényleg van esélye arra, hogy akár még kancellár is legyen egy szociálliberális – azaz a szocdemekkel és liberálisokkal közös – kormány élén. De a párt számára a legrosszabb forgatókönyv is az lehet, hogy egyikük alkancellár lesz egy CDU-s vagy CSU-s kancellár alatt – elvégre a mostani CDU/CSU-SPD-nagykoalíciónak most nem látszik, hogy többsége lehetne, azaz egy új nagykoalícióban a Zöldek lennének a juniorpartnerek.

ROBERT HABECK ÉS ANNALENA BAERBOCK. FOTÓ: A ZÖLDEK SAJTÓSZOLGÁLATA

Habeck filozófikus alkat. Eleve filozófiát tanult, majd pedig irodalmi esztétikából doktorált. Feleségével közösen íróként is ténykedik, több regényt is írtak közösen. Persze nemcsak egy széplélek bölcsész ő, a politikában is voltak szerepei: 2012 és 2018 között az északi Schleswig-Holstein tartományban volt agrár- és környezetvédelmi miniszter. A kormányzati tapasztalat elvileg mellette szólna.

A 40 éves, nemzetközi jogot tanult Annalena Baerbock ilyet nem tud felmutatni. Ezzel szemben szárnyaló pártkarriert, politikai bátorságot és látható hatalomvágyat igen. Elvégre

2018-ban meglepetésre futott be a társelnöki posztra is.

Miközben a mérsékeltnek számító Habeck győzelme biztos volt, Baerbock a női társelnökségért ráindult a baloldali szárny jelöltjére, az addig biztos befutóként kezelt Anja Pielra – és győzött. Előtte nemigen volt ismert. A hannoveri (azaz nyugatnémet) születésű Baerbock a keletnémet tartományokban próbálkozott (elvégre ott könnyebb zöld karriert befutni, hiszen a pártnak nincs sok tagja), de 2009-ben még elbukott Frankfurt an der Oderben az egyéni mandátumért folyó versenyben. De kitartott új választott hazája, a keleti Brandenburg mellett, és 2013-ban már Potsdamból (igaz, listáról) bekerült a Bundestagba, közben pedig a tartományi zöld pártszervezetet is átvette. Ami ügyes húzás, elvégre így

kicsit keletnémetként lehet jelen a politikában.

2018-as társelnöki sikere annak is volt a jele, hogy a pártban visszaszorultak a balosok, elvégre ő is Habeckhez hasonlóan mérsékelt – azaz a Zöldek történetében ma nincs senki a balosok közül a csúcson.

Miközben mindenki azt gondolta, hogy a közéletet úgyis az ismert Habeck uralja majd, ám Baerbock igen gyorsan felépítette magát – és jelezte nagyon hamar azt is: el tudja magát kancellárként is képzelni.

Baerbock nem filozófikus alkat: profi politikus.

Márpedig a kancellársághoz igenis kell a hatalmi taktika és a hatalom akarása – ezt pedig ugyan nem kormányzati szerepben, de a párton belül bizonyította.

Németországra 16 évnyi Angela Merkel után ráfér a vérfrissítés. Miközben Merkel elaltatta az országot, és maga is átaludt fontos reformokat, Németország mégiscsak más, mint 2005-ben. Ennek éppen a mai Zöldek a példái:

Miközben Németország közepe közelebb került a hajdani lázadó ökopárthoz, a párt maga is közelebb került az országhoz.

Egy zöld kancellárral ezen új fejezet kezdődhetne meg. Azonban egy koalícióban több kell annál, mint Habeck intellektusa. Baerbock dinamikusabb. Nem a céljai miatt lenne jobb jelölt, mint Habeck, hanem az eszközeiért.

Az, hogy Baerbock nő, ma már kevésbé számít. Elvégre Merkel is az volt. Noha a Zöldeken belül Baerbocknak előnye lehet, ha mint női jelölt jelenti be igényét – de ez csak saját szegénységi bizonyítványa lenne. És nincs rá szüksége. Baerbockra mint igazi politikusra – nem mint kvótanőre – van szükség a Zöldeknél, mégha értelemszerűen bizonyosan szerezhet azzal pontokat, hogy vélhetően az egyetlen női kancellárjelölt lesz. Ha nőként azonban rekordot már nem is tud dönteni,

sikere esetén az első zöld és az eddigi legfiatalabb kancellár lehetne.

Ez persze azért a főleg konzervatív habitusú német választóknál nem feltétlenül jó pont (a németek többsége Habecket kedveli jobban) – de éppen ezért lenne

merészebb húzás a Zöldek részéről vele kifejezni, hogy új fejezetet akarnak nyitni a német politikában.

Baerbockban megvan ehhez az elszántság és a merészség.

Robert Habeck mellett Bukovics Martin írt cikket. Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

FOTÓ: A Zöldek sajtószolgálata

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek