Laschet bajban, Scholz fenyegetőzik, Lindner kihagyhatatlan – így kezdődtek el a koalíciós puhatolózások Németországban

2021.09.29. 08:22

Hétfőn hivatalosan is bejelentette az FDP, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a Zöldekkel, míg az SPD kedden hívta e két pártot a tárgyalóasztalhoz. Miközben az FDP nyitna a CDU/CSU felé is, az uniópártoknál sokan Armin Laschet lemondását követelik. Egy biztos: hosszú koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Németországban.

Laschet bajban, Scholz fenyegetőzik, Lindner kihagyhatatlan – így kezdődtek el a koalíciós puhatolózások Németországban

Mint azzal az Azonnalin részletesen foglalkoztunk, szeptember 26-án szövetségi választásokat tartottak Németországban, ahol az Olaf Scholz kancellárjelöltségével induló szociáldemokrata-balközép SPD nyert, míg a most leköszönő kancellár, Angela Merkel vezetésével Németország elmúlt másfél évtizedét meghatározó jobbközép-konzervatív a CDU/CSU-pártszövetség történelmének legrosszabb eredményét elérve lett második – bár az eredményük nem lett olyan csúfos, hogy rögtön fejeket követeljenek.

A választás estéjén mind az SPD, mind az uniópártok kancellárjelöltjei, Olaf Scholz és Armin Laschet is bejelentették, hogy kormányozni szeretnének, amire jelenleg mindkét pártnak megvan az esélye, ugyanakkor azt már korábban kikötötték: mindezt nem egy nagykoalícióban képzelik el,

azaz az SPD és CDU/CSU nem hajlandó közösen vezetni a szövetségi kormányt.

Így jelenleg két potenciális kormánykoalíció van napirenden:

  • az ún. közlekedésilámpa-koalíció, amit a benne szereplő pártok színei alapján hívnak így, hiszen egy ilyen koalícióban piros SPD mellett a királycsináló szerepbe került sárga jobbolldali-liberális FDP, illetve a történelmének legjobb eredményét elérő Zöldek vennének részt;
  • illetve az ún. Jamaika-kolíció, amiben a fekete uniópártok mellett ugyancsak az FDP és a Zöldek lennének a kormány tagjai juniorpartnerként.

Először az FDP és a Zöldek állapodnának meg 

A választás estéjén az FDP pártelnöke, Christian Lindner kijelentette, először a Zöldek társelnökeivel, a kancellárjelölt Annalena Baerbockkal, illetve Robert Habeckkel fog leülni tárgyalni, hogy közös koalíciós stratégiát alkossanak.

Lindner húzása nem véletlen, ugyanis bárki is lesz a kancellár, az csak is a Zöldekkel és az FDP-vel együtt tud majd többséget szerezni a Bundestagban,

így hogy minél többet tudjon kisajtolni a két párt a két kancellárjelöltből, előre közös álláspontot alakítana ki a két középpárt.

Lindner a választás másnapján, hétfőn is ismét bejelentette, hogy pártja először a Zöldekkel fog leülni tárgyalni, miután az FDP elnöksége megszavazta azt. 

„A Zöldek és az FDP között vannak a legnagyobb tartalmi különbségek a centrumpártok között, amelyeket most a kormányalakítás során meg kell beszélnünk”

– magyarázta az FDP pártelnöke, hogy miért először a Zöldekkel keresik meg a két párt közötti közös alapot. Emellett azt is hozzátette Lindner, hogy mindkét párt a status quo, azaz az SPD-CDU/CSU-nagykoalíció ellen kampányolt, és először meg kell vizsgálni, hogy az FDP és a Zöldek képesek-e egy progresszív közepet alkotni egy új koalícióban –

majd ezután a két középpárt mind az SPD-vel és a CDU-val szívesen tárgyalnának,

ugyanakkor korábbi kijelentésein kicsit finomítva már nem vetette el a közlekedésilámpa-koalíciót élből, bár hozzátette: nehezen tudja elképzelni, hogy Scholz mit tud majd kínálni az FDP-nek, de megígérte: ha kormányra kerülnek, nem lesz adóemelés, maximum csak az internetes cégek kapcsán, és az államadósságot sem akarják szabadjára engedni. 

Emellett az FDP frakcióvezetője, Marco Buschmann arra is felszólította az uniópártokat, hogy tegyék világossá: készen állnak-e a koalíciós tárgyalásokra. 

Ugyanakkor a Zöldek szívesebben tárgyalnának az SPD-vel és Olaf Scholz-cal – mint amit már az utolsó kancellárjelölti vitán is elárult a zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock. Emellett a német sajtóban már az is felmerült, hogy a tárgyalások során

a Zöldek a kancellárjelölt Baerbock helyett a másik társelnököt, Robert Habecket akarják majd megtenni alkancellárnak,

bár Habeck diplomatikusan visszautasította ezeket az értesüléseket, mondván: a kérdés jelenleg irreleváns, helyette a pártnak azzal kell foglalkoznia, hogy minél felkészültebben üljenek majd a tárgyalóasztalhoz.

Az SPD tárgyalásra hívta a Zöldeket és az FDP-t, Scholz karácsonyra kormányt ígér

Miközben Lindner a Zöldekkel való tárgyalásokról értekezett, addig az SPD is elkezdte a koalíciós puhatolózásokat:

az SPD frakcióvezetője, Rolf Mützenich a héten koalíciós tárgyalásokra hívta a liberális és a zöld pártot, annak érdekében, hogyha problémák lennének, azokat minél hamarabb elsimíthassák.

Egyelőre a tárgyalás célja még a tájékozódás lenne, ugyanakkor elmondta: készek nemcsak gyors, hanem tartalmas beszélgetésen is részt venni a két párttal, emellett a négy évvel ezelőtti Jamaika-koalíció bukására utalva hozzátette – amikor az FDP végül kihátrált a koalícióból, és így helyette az SPD-uniópártok-nagykoalíció jött létre –, hogy a feladat nem a „négy évvel ezelőtti színjátékot” megismételni. 

A párt kancellárjelöltje, Scholz pedig arról beszélt, hogy Willy Brandt és Helmut Schmidt korábbi SPD-s kancellárok már bemutatták, hogyan néz ki egy „nagyon sikeres szociálliberális koalíció” SPD-s irányítással, és azt ígérte: karácsonyig megalakul az új kormány. 

„Minden párt, amik sikeresek voltak a választáson, olyan pártok, amik már korábban kormányoztak közösen. Emellett az is egyértelmű, hogy senki sem hagyhatja figyelmen kívül a választók akaratát következmények nélkül”

– fogalmazott Scholz, utalva hogy a szociáldemokratákon kívül a liberális FDP és a Zöldek szereztek több szavazatot 2017-hez képest, és kicsit fenyegetően utalt Lindnernek, hogy a választók változást akarnak, nem pedig újabb CDU-kormányt.

Belső viták az uniópártoknál, Söder szerint Scholz győzött

A választásokon a legtöbb szavazót a CDU/CSU-pártszövetség vesztette, mivel 2017-hez képest a jobbközép testvérpártokra 8,8 százalékpontnyian kevesebben szavaztak, 

így nincs teljes egyetértés abban, hogy merre tovább.

A CDU pártelnöke, egyben az uniópártok kancellárjelöltje, Armin Laschet hétfőn arról beszélt, hogy a választási eredmények alapján sem az SPD, sem a CDU/CSU-pártszövetség nem kapott egyértelmű felhatalmazást a választóktól, hogy ki is vezesse a 16 évnyi Merkel-érát lezáró új kormányt, bár az uniópártok kancellárjelöltje szerint Németország legjobban egy CDU/CSU-pártszövetség vezette kormánnyal járna jól, és Laschet már a választás estéjén is azt mondta: kormányzásra készül.

Kedden a frakció előtt a Bild tudósítása szerint Laschet arról beszélt, hogy a választások után nincs senkinek joga magát a „fő győztesnek” nyilvánítania, emellett arról is értekezett, hogy „nem erkölcstelen második helyről kormányt alapítani”, hiszen az a történelem során már többször is megtörtént.

Viszont vannak a pártban olyan hangok, amelyek ezzel nem teljesen értenek egyet:

több CDU-s képviselő is Laschet fejét követeli, mondván: Laschet mondjon le a pártelnöki pozíciójáról, amiért a CDU történelmének legrosszabb eredményét érte el kancellárjelöltként.

Erre szólította fel például Christean Wagner, korábbi CDU-s hesseni politikus, aki szerint az uniópártoknak Laschetet vagy a CSU-elnök – egyben bajor miniszterelnök – Markus Söderre, vagy pedig a Laschettel szemben a januári pártelnöki választáson elhasaló Friedrich Merzre kéne cserélni, míg Laschetnek pedig vállalnia kellene a politikai következményeket, de az elsők között bírálta Ellen Demuth, a Rajna-vidék-Pfalz tartományban mandátumot szerző 39 éves CDU-s politikus is. 

Azonban az egyik legélesebb kritika nem a CDU, hanem a CSU részéről jött Laschettel szemben. A CSU elnöke, Markus Söder kedden gratulált Olaf Scholznak a győzelméhez, majd 

a bajor politikus kifejtette, hogy „kétségtelenül” Scholznak van a legnagyobb esélye kancellárrá válni, és „erkölcsileg nem lehet legitimálni” a kormányzási szándékot egy egyértelmű második hellyel 

– miközben Laschet épp ennek ellenkezőjéről próbálja meggyőzni az uniópártok képviselőit és a választóit.

Viszont Laschet lemondása nem csak pár CDU/CSU-politikusban merült fel: egy közvélemény-kutatás szerint

a CDU-szavazók 32 százaléka gondolja úgy, hogy Laschetnek le kellene mondania,

és egy nem túl nagy többség, 55 százalék gondolja úgy, hogy neki kellene vezetnie a következő kormányt, azonban a teljes népességben már nem áll ilyen jól: a német választók 58 százaléka úgy gondolja, hogy a választásokon második helyet megszerző uniópártoknak nem szabadna kormányoznia, és mindössze a megkérdezettek 13 százaléka támogatná Laschetet mint a következő kancellárt.

A németek inkább a közlekedésilámpa-koalíciót szeretnék 

Míg sok közvélemény-kutatás Laschettel foglalkozott, a választás másnapján az infratest dimap az ARD számára egy olyan kutatást végzett el, ami azt mérte fel, milyen kormányt látnának szívesen a németek.

A válaszadók többsége, 55 százaléka az SPD-FDP-Zöldek-koalíciót szeretné, és mindössze 33 százalék szeretné, ha a Jamaika-koalíció valósulna meg.

Azonban mint az a kutatásból látszik, a különböző pártok szavazói eltérően látják Németország jövőjét – és ez az, ami az FDP és Lindner dilemmáját is okozza, ugyanis az FDP-szavazók többsége inkább Laschettel és az uniópártokkal lépne közösen kormányra: a liberális pártra voksolók 51 százaléka a Jamaika-koalíciót támogatná, míg csak 41 százalékuk állna össze az SPD-vel.

Ennek ellenére jelenleg a legnagyobb esély a közlekedésilámpa-koalícióra van, ugyanakkor nem árt felidézni: 2017-ben is már sokan elkönyvelték a Jamaika-koalíciót, amikor az FDP végül felállt az asztaltól, aminek következtében az eleinte minden résztvevő által kizárt CDU/CSU-SPD-nagykoalíció állt össze ismét.

NYITÓKÉP: Olaf Scholz (SPD), Christian Lindner (FDP), Annalena Baerbock (Zöldek) és Armin Laschet (CDU/CSU). FOTÓK: A politikusok Facebook-oldalai.

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek