Székelyföldi románok ügyeivel foglalkozó bizottságot hozna létre a román szélsőjobb a parlamentben

2021.03.23. 19:24

Miután van külön albizottsága a magyar és a cigány kisebbségnek is, legyen a Székelyföldön kisebbségben élő románoknak is – érvelnek a román szélsőjobboldaliak.

Székelyföldi románok ügyeivel foglalkozó bizottságot hozna létre a román szélsőjobb a parlamentben

Romániában a decemberi eleji parlamenti választást követően parlamenti erővé vált a szélsőjobboldali, ortodox, maszk- és oltásellenes Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt. A friss politikai formáció december 6-i választáson

9 százalékot szerzett, 33 képviselőt és 9 szenátort juttatva be a kétkamarás román parlamentbe.

Annak ellenére, hogy december végén az AUR támogatottsága elérte a 15 százalékot, az elmúlt két hónapban bezuhant a támogatottságuk, így jelenleg a párt népszerűsége ugyanannyi, mint parlamenti bejutás eredménye, vagyis 9 százalék.

A koronavírus-járvány közepette az AUR társadalmilag érzékeny témákra, így az iskolák, piacok újranyitására, valamint az oltás önkéntességére ment rá. Viszont a parlamentbe bejutott AUR-os képviselők pályafutása nem volt mentes a botrányoktól: kizárták a szenátusi frakcióból az egyik ikonikus alakjukat, Diana Șoșoacă ügyvédet, aki végigmulatott egy éjszakát a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellenére, de volt a pártban lányokat futtató képviselőnő is, akit szintén kizártak, sőt még olyan katonatisztek körül is meggyűlt a bajuk, akik vélhetően részt vettek az 1989-es forradalom véres leszámolásában.

DAN TANASĂ LÁTOGATÓBAN EGY ORTODOX KOLOSTORBAN. FOTÓ: DAN TANASĂ / FB

Eddig nem övezte országos botrány viszont az AUR egy másik képviselőjét, Dan Tanasăt. Tanasă mielőtt képviselő lett volna, az elmúlt években arról vált hírhedtté, hogy

sorra beperelte azokat a székelyföldi polgármestereket, akik kihelyezték a székely zászlót a hivatal homlokzatára,

vagy épp a hivatalok épületére nem a Romániában használatos Primăria szó magyar megfelelőjét, azaz a Polgármesteri Hivatalt írták ki, hanem a Községháza vagy Városháza megnevezéssel látták el az illetékes hivatalok homlokzatát. De felbukkant 2019 nyarán az Úzvölgyében is, a pártelnök, George Simion mellett.

SZÉKELYFÖLD ETNIKAI TÉRKÉPE A 2011-ES NÉPSZÁMLÁLÁS EREDMÉNYEI SZERINT . FOTÓ: ANDREIN / WIKIMEDIA COMMONS

A keddi parlamenti ülésen Dan Tanasă AUR-os képviselő arra szólította fel képviselőtársait, hogy támogassák azon kezdeményezését, miszerint a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságban a magyar és a cigány kisebbségi albizottság mellett hozzanak létre egy

„Hargita, Kovászna és Maros megyei románok problémájával foglalkozó” albizottságot is.

Tanasă egyébként évek óta tagja és támogató szereplője a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Román Civilek Fórumának. Ez a szervezt fogja össze a régióban a román civil szervezeteket, amelyeknek célja az „úgynevezett székelyföldi autonómia” megakadályozása, valamint „normális, interetnikus együttélés, és nem egy entocentrikus enklávé” létrehozása.

Tanasă úgy véli, hogy a három székelyföldi megyében kisebbségi – itt Tanasă ferdít, ugyanis Maros megye román többségű és csak a keleti felén alkot a magyarság többséget – románok mindennapi problémái lassan a román köztudat része lesznek, és itt az ideje, hogy a parlament is foglalkozzon ezzel. Dan Tanasă felszólalása azért is ironikus, mivel szélsőséges, magyarellens politikusként mégis őt válaszották a parlamentben az esélyegyenlőségi bizottság élére.

Az ügyről a keddi ülésen még nem szavaztak, feltehetően jövő héten fog kiderülni, hogy látrehozzák-e a székelyföldi románok ügyével foglalkozó albizottságot a román parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságban.

NYITÓKÉP: Dan Tănasă kampány közben. Fotó: Dan Tanasă / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek