A bajor miniszterelnök az orosz és kínai vakcinákon gondolkodik

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.30. 21:28

A jelenleginél sokkal gyorsabb vakcina-engedélyeztetési eljárások kellenek Markus Söder szerint.

A bajor miniszterelnök az orosz és kínai vakcinákon gondolkodik

Mielőbb vizsgálja meg az Európai Gyógyszerügynökség az orosz és a kínai oltóanyagot! – követelte a sokak szerint a következő német kancellár, Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a neoliberális Die Welt napilapnak adott szombati interjújában. A bajor politikus szerint

ha ezekről kiderül, hogy jók és hatékonyak a koronavírus ellen, úgy használni kell őket.

Eddig az amszerdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség az mRNS-technológiát használó Pfizer-BioNTech- és Moderna-, valamint az adenovíruson alapuló AstraZeneca-vakcinákra adott uniós forgalombahozatali engedélyt, ám ezekről a cégekről időközben kiderült, hogy nem tudnak annyi dózist szállítani 2021 első felében, mint amennyire leszerződtek az Európai Bizottsággal. Külön bonyolítja a dolgokat, hogy az AstraZeneca oltásánál – miután kirobbant arról a vita, hogy az beadható-e időseknek: a cég szerint igen, a német Robert Koch Institut szerint mivel kevés adat áll rendelkezésre erről, inkább nem – az Európai Bizottság a tagállamokra bízta, hogy beoltják-e vele a 65 éven felülieket, így számos ország oltási tervét finomhangolni kell.

Söder szerint ezért a leölt vírust tartalmazó kínai és az adenovíruson alapuló orosz vakcinák használata mellett megoldás lenne az is, ha az állam most már tényleg kézbe venné a dolgokat:

„A szociális piacgazdaság híve vagyok, de a koronavírus-világjárvány egy olyan szükséghelyzetet állított elő, ami hosszútávon a piacgazdaság alapjait tenné tönkre. Ezért egy szükség-vakcinagazdálkodást kell kialakítani, amely során az állam világosan előírja a dolgokat.”

Söder szerint az államnak azt kell elérnie, hogy több gyártókapacitás legyen, az engedélyeztetési eljárás időtartalma pedig jelentősen meggyorsuljon. Más kérdés, hogy a vakcinák gyártókapacitásainak bővítése nem megy egyik napról a másikra, elvégre a Pfizer-BioNTech oltásából a már tényleg tömeges mennyiség is azért késik ennyit, mert egy üzemükben épp kapacitásbővítés zajlik, nem beszélve arról, hogy már magukat az amerikai gyártósorokat is hónapokba telt installálni.

Hogy Söder gyorsabb engedélyeztetési eljárásról szóló mondatait a magyar kormány ihlette-e, nem tudni, mindenesetre mostantól Magyarországon engedélyeznek bármilyen koronavírus elleni vakcinát, ha azzal EGT-országban, az Egyesült Királyságban vagy a világ három országában – köztük egy EU-s vagy tagjelölt államban, mint például Szerbia – már oltanak, és legalább egymillió embernek beadták már. Hogy Söder nagyon is figyeli, mit csinál tőle párszáz kilométerrel keletre Orbán Viktor, azt viszont tudni: szerda este arról beszélt, hogy nem helyes, hogy az Európai Uniót megkerülve akarja Budapest engedélyeztetni az orosz vakcinát.

Nem a bajor kormányfő az első német politikus, aki síkra száll az orosz vakcináért: Angela Merkel kancellár még múlt héten jelezte, hogy Németország szívesen segít a Szputynik V vakcina orosz gyártójának az EU-s engedélyeztetési eljárásban. Hogy ez azóta megtörtént-e, nem tudni, az oroszok állítják, ők benyújtották az engedélyeztetési kérelmüket, ám az EMA pénteken azt válaszolta egy sajtómegkeresésre, hogy hozzájuk még nem érkezett kérelem a Szputynik V bevizsgálására. Merkel egy sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy amennyiben megvan az uniós engedély az orosz vakcinára, úgy lehet szó arról, hogy Németországban is gyártsanak belőle.

Az orosz ajánlat egyébként arról szól, hogy 2021 második negyedévében, azaz március eleje és május vége között szállítanának le 100 millió dózist az EU-nak, ez 50 millió ember, vagyis a 446 milliós lakosságú unió 11 százaléka számára lenne elegendő.

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek