Kihirdették a lengyel abortuszszigorítást, tüntetések törtek ki országszerte

2021.01.27. 21:50

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével akkor már nem lehet, ha a magzat súlyos sérülése vagy betegsége vélelmezhető az orvos szerint. Országszerte tüntetések törtek ki, csütörtökre máris újakat hirdettek meg a szervezők.

Kihirdették a lengyel abortuszszigorítást, tüntetések törtek ki országszerte

Utcai tiltakozások, tüntetések törtek ki Lengyelországban több városban is, miután az Alkotmánybíróság délután 5 órakor kihirdette a 2020 október 22-én hozott, a beteg magzatok művi vetélését tiltó határozatának indoklását.

Így ezután a törvény életbe léphet, miután megjelent a jogi közlönyben a szöveg. Az alkotmánybíróság szerint a magzat súlyos sérülésének vagy betegségének az orvosi valószínűsítése még nem elegendő indok az abortuszra. Így már csak két okból végezhet valaki abortuszt Lengyelországban: 

+ha a terhesség az anya életét veszélyezteti

+ha a terhesség nagyon valószínű, hogy nemi erőszak, bűncselekmény eredménye

A tüntetések egyik kezdeményezője a Nők Sztrájkja mozgalom, „Fejezd ki a haragod, ahogy látod. Nem mi kezdtük", mondta Marta Lempart a délutáni sajtótáéjkoztatón. A varsói tüntetésen jelentős tömeg vett részt: 

Varsóban 18:30-kor indult a tüntetés az alkotmánybíróság épületétől, és este 8-ra érkeztek a kormányzópárt PiS székházához. 21:30-kor véget ért a tüntetés a fővárosban, írja a lengyel Onet oldal. A szervezők csütörtökre is meghirdették a tüntetést. Bár a tüntetés hivatalos részének vége, a tömeg visszaindult az Alkotmánybírósághoz.

Ellenzéki politikusok bírálták a határozatot: Joanna Scheuring-Wielgus, a baloldali Lewica koalíció parlamenti képviselője úgy kommentálta a szöveget, „Annyit ér, mint a vécépapír ez a szöveg. Lengyelországban nincs Alkotmánybíróság. Tehát igazság sincs –

öltözz fel jó melegen, és harcolj az igazadért!”

Borys Budka, a a fő jobboldali ellenzéki koalíció Polgári Koalíció vezető pártjának, a Polgári Platformnak az elnöke pedig provokációnak nevezte, hogy az alkotmánybírósági döntést a koronavírus-járvány elleni küzdelem kellős közepén hirdetik ki.

Stefan Krajewski, a jobboldali Lengyel Néppárt (PSL) képviselője azt mondta a Szejmben tartott sajtótájékoztatón, hogy ha a kormány akkorra időzíti az alkotmánybírósági indoklás publikálását,

amikor a vállalkozók bizonytalansággal néznek szembe, nem tudják, hogy fognak februárban vagy márciusban megélni, az tiltakozásokat fog kirobbantani.

Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere, a jobbközép Polgári Platform politikusa is cinikus férfiak döntésének nevezte a törvény életbe léptetését, amellyel el akarják terelni a figyelmet a vakcinahelyzet körüli káoszról (Lengyelországban minden kiadható vakcinát lekötöttek már, és mivel nem érkezik elég oltóanyag, keresik az EU-n kívüli beszerzés lehetőségét.)

Ahogy az Azonnali ősszel megírta, a most kihúzott ok volt a 38 milliós lakosú Lengyelországban elvégzett abortuszok túlnyomó többségének az oka 2019-ben (1100 esetből 1074-nél), de a becslések szerint 80 ezer körül végeznek abortuszt a lengyelek külföldön.   

A tüntetések októberben is kitörtek és hetekig tartottak, még a budapesti lengyel nagykövetség előtt is volt tüntetés, ahol az Azonnali is megszólaltatott tüntetőket, és az abortusz kérdéséről vita is kibontakozott az oldalon.

NYITÓKÉP: #StrajkKobiet / Twitter

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek