Boldog karácsonyt: oltási tervet rak a fa alá Orbán Viktor

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.23. 13:38

Először az egészségügyi dolgozók oltathatják be magukat már közvetlenül karácsony után azokkal a Pfizer-vakcinákkal, amikre az EU is rábólintott.

Boldog karácsonyt: oltási tervet rak a fa alá Orbán Viktor

Véglegesítette és elfogadta az oltási tervet Orbán Viktor az országos operatív törzzsel való utolsó idei egyeztetést követően. Mint a miniszterelnök elmondta:

„Az első vakcinákból az orvosok, az ápolók, és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók kapnak először oltási lehetőséget.”

Az egészségügyi dolgozók átoltása Ausztriához hasonlóan már december 27-étől elkezdődhet, és mint az a keddi kormányinfón elhangzott: 5500 oltóanyag fog érkezni – ezek mind mRNS-alapú Pfizer-BioNTech-vakcinák lesznek. A Pfizer-vakcinákra egyébként az EU engedélyeztetésért illetékes szerve, az Európai Gyógyszerügynökség is rámondta az áment (ennek menetéről és jelentőségéről itt írtunk bővebben), ráadásul ezek az oltóanyagok szinte biztosan védettséget fognak nyújtani a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus-mutáció ellen is.

A miniszterelnök ígérete szerint később a lakosság tömeges átoltása is elkezdődhet, igaz, azt maga is hangsúlyozta: egyelőre nem tudja, mikor következhet ez be – ez szerinte az uniós és a hazai egészségügyi szervek vakcina-engedélyeztetési folyamatától függ.

Az Azonnali megrendelésére az IDEA Intézet által készített közvélemény-kutatás egyébként azt mutatja: a magyar lakosság mindössze 36 százaléka szándékozik beoltatni magát a koronavírus ellen, míg 48 százalék ezt elutasítja, és 16 százalék még nem tudja ezt, vagy nem szeretne válaszolni. Érdekes, hogy pártpreferencia alapján is van különbség abban, hogy mely társadalmi csoportokban mekkora a hajlandóság az oltásra:

egyedül a fideszesek körében szárnyal az oltási kedv, nekik 57 százalékuk oltatná be magát, és csupán 38 százalék nem.

A legszkeptikusabbak a Jobbik szavazói: közülük mindössze 16 százalék oltatná be magát koronavírus-vakcinával, míg 66 százalék elutasítja ennek lehetőségét. A további érdekes közvélemény-kutatási eredményeket itt lehet átböngészni.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy

elkezdték megnézni, hogy hogyan tudnának igazolást kiállítani arról, ha valaki bármilyen úton védettséget szerzett a vírussal szemben,

akár úgy, hogy beoltatta magát, akár úgy, hogy korábban átesett a betegségen. Orbán szerint – összhangban az uniós irányokkal – ennek az igazolás kiállítására alkalmas, a Belügyminisztérium által kifejlesztett digitális platformját is „megnézték”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón egyébként már újságírói kérdésre meglebegtette: egész biztosan lesznek olyan szabályok nemcsak Magyarországon, hanem Európában is, amik elő fogják írni a koronavírus elleni védettség igazolását ahhoz, hogy például moziba, színházba vagy fesztiválokra lehessen menni.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek