+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 21. hétfő, 15:49
Vasárnaptól már kezdhetnek oltani az EU-ban, ha az Európai Bizottság is rábólint. A Reuters szerint 5 600 forintba kerül majd egy vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn döntött arról, hogy engedélyezi mainzi székhelyű BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltások használatát az Európai Unióban, így a tagállamokban december 27-től legálisan lehet oltani ezzel a szerrel.

 

Azért csak 27-től, mert a gyógyszerügynökség egyelőre csak az Európai Bizottságnak tett javaslatot arról, hogy az adjon szabad utat a vakcinának, a hivatalos engedélyezésre így még legalább két napot biztosan várni kell. December elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy a Bizottság, amilyen gyorsan csak lehet, megadja majd ezt az engedélyt az EMA jóváhagyása után.

 

Az EMA ajánlása szerint az oltást 16 éves kor fölött lehet beadni, ez az ajánlás pedig megfelel a Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Svájcban alkalmazott gyakorlatnak is. Nagy-Britannia és az USA már hetekkel korábban, Svájc pedig december 20-án vasárnap engedélyezte hasonló feltételekkel a Biontech és a Pfizer által kifejlesztett vakcinát.

 

Emer Cooke, az EMA vezetője egy online sajtótájékoztatón történelminek nevezte a döntést, de kiemelte, hogy a vakcina engedélyeztetése

 

még nem jelent fordulópontot a világjárvány tekintetében, de bizalmat ad arra vonatkozóan, hogy 2021 jobb év lehet az ideinél.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője arról beszélt, hogy bár egy éven belül fejlesztették ki a vakcinát, az megfelel az EU legszigorúbb biztonsági, hatékonysági és minőségi követelményeinek.

 

A Nagy-Britanniában feltűnt új vírustörzs kapcsán arról beszélt, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vakcina hatástalan lenne azzal szemben. (Az Egyesült Királyságban felfedezett koronavírus-mutációval ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

 

Az Európai Bizottság a két vállalattal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról kötött szerződést, további százmillió adag vakcina megvásárlásának lehetőségével. Ezeket a Bizottság a tagállamok között népességarányosan osztja szét. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy

 

Magyarország 4 millió 439 ezer adagot kötött le a Pfizer vakcinájából.

 

A vakcinák ára is kiderült hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Azt írták, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás

 

15,5 eurós (kb. 5 600 forint) áráról állapodott meg a Pfizerrel és a BioNTech-el.

 

A Reuters szerint az EU összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében.

 

NYITÓKÉP: Pfizer/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás