+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 21. hétfő, 15:49
Vasárnaptól már kezdhetnek oltani az EU-ban, ha az Európai Bizottság is rábólint. A Reuters szerint 5 600 forintba kerül majd egy vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn döntött arról, hogy engedélyezi mainzi székhelyű BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltások használatát az Európai Unióban, így a tagállamokban december 27-től legálisan lehet oltani ezzel a szerrel.

 

Azért csak 27-től, mert a gyógyszerügynökség egyelőre csak az Európai Bizottságnak tett javaslatot arról, hogy az adjon szabad utat a vakcinának, a hivatalos engedélyezésre így még legalább két napot biztosan várni kell. December elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy a Bizottság, amilyen gyorsan csak lehet, megadja majd ezt az engedélyt az EMA jóváhagyása után.

 

Az EMA ajánlása szerint az oltást 16 éves kor fölött lehet beadni, ez az ajánlás pedig megfelel a Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Svájcban alkalmazott gyakorlatnak is. Nagy-Britannia és az USA már hetekkel korábban, Svájc pedig december 20-án vasárnap engedélyezte hasonló feltételekkel a Biontech és a Pfizer által kifejlesztett vakcinát.

 

Emer Cooke, az EMA vezetője egy online sajtótájékoztatón történelminek nevezte a döntést, de kiemelte, hogy a vakcina engedélyeztetése

 

még nem jelent fordulópontot a világjárvány tekintetében, de bizalmat ad arra vonatkozóan, hogy 2021 jobb év lehet az ideinél.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője arról beszélt, hogy bár egy éven belül fejlesztették ki a vakcinát, az megfelel az EU legszigorúbb biztonsági, hatékonysági és minőségi követelményeinek.

 

A Nagy-Britanniában feltűnt új vírustörzs kapcsán arról beszélt, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vakcina hatástalan lenne azzal szemben. (Az Egyesült Királyságban felfedezett koronavírus-mutációval ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

 

Az Európai Bizottság a két vállalattal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról kötött szerződést, további százmillió adag vakcina megvásárlásának lehetőségével. Ezeket a Bizottság a tagállamok között népességarányosan osztja szét. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy

 

Magyarország 4 millió 439 ezer adagot kötött le a Pfizer vakcinájából.

 

A vakcinák ára is kiderült hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Azt írták, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás

 

15,5 eurós (kb. 5 600 forint) áráról állapodott meg a Pfizerrel és a BioNTech-el.

 

A Reuters szerint az EU összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében.

 

NYITÓKÉP: Pfizer/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás