Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját

Szerző: Vass Csaba
2020.12.21. 15:49

Vasárnaptól már kezdhetnek oltani az EU-ban, ha az Európai Bizottság is rábólint. A Reuters szerint 5 600 forintba kerül majd egy vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn döntött arról, hogy engedélyezi mainzi székhelyű BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-elleni védőoltások használatát az Európai Unióban, így a tagállamokban december 27-től legálisan lehet oltani ezzel a szerrel.

Azért csak 27-től, mert a gyógyszerügynökség egyelőre csak az Európai Bizottságnak tett javaslatot arról, hogy az adjon szabad utat a vakcinának, a hivatalos engedélyezésre így még legalább két napot biztosan várni kell. December elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy a Bizottság, amilyen gyorsan csak lehet, megadja majd ezt az engedélyt az EMA jóváhagyása után.

Az EMA ajánlása szerint az oltást 16 éves kor fölött lehet beadni, ez az ajánlás pedig megfelel a Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Svájcban alkalmazott gyakorlatnak is. Nagy-Britannia és az USA már hetekkel korábban, Svájc pedig december 20-án vasárnap engedélyezte hasonló feltételekkel a Biontech és a Pfizer által kifejlesztett vakcinát.

Emer Cooke, az EMA vezetője egy online sajtótájékoztatón történelminek nevezte a döntést, de kiemelte, hogy a vakcina engedélyeztetése

még nem jelent fordulópontot a világjárvány tekintetében, de bizalmat ad arra vonatkozóan, hogy 2021 jobb év lehet az ideinél.

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője arról beszélt, hogy bár egy éven belül fejlesztették ki a vakcinát, az megfelel az EU legszigorúbb biztonsági, hatékonysági és minőségi követelményeinek.

A Nagy-Britanniában feltűnt új vírustörzs kapcsán arról beszélt, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vakcina hatástalan lenne azzal szemben. (Az Egyesült Királyságban felfedezett koronavírus-mutációval ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Az Európai Bizottság a két vállalattal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról kötött szerződést, további százmillió adag vakcina megvásárlásának lehetőségével. Ezeket a Bizottság a tagállamok között népességarányosan osztja szét. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy

Magyarország 4 millió 439 ezer adagot kötött le a Pfizer vakcinájából.

A vakcinák ára is kiderült hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Azt írták, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás

15,5 eurós (kb. 5 600 forint) áráról állapodott meg a Pfizerrel és a BioNTech-el.

A Reuters szerint az EU összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében.

NYITÓKÉP: Pfizer/Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek