Beperli az Azonnalit a szexuális visszaélésekkel vádolt balettmester

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.31. 19:34

Sebestyén Csabáról ketten állítják, hogy szexuálisan zaklatta őket. Az ügy folytán a balettmester távozott is a táncművészeti egyetemről, most pedig sajtóhelyreigazítási pert indított az Azonnali ellen, de zárt tárgyaláson akarná meggyőzni a bíróságot, miért kellene helyreigazítanunk a visszaéléseiről szóló cikkünket.

Beperli az Azonnalit a szexuális visszaélésekkel vádolt balettmester

Beperli az Azonnalit Sebestyén Csaba, akit két egykori balettnövendék vádolt július végén megjelent cikkünkben szexuális zaklatással. Keresetlevelében két másik cikkre is hivatkozik, amelyek miatt szintén sajtóhelyreigazítást kér.

„Nem voltam túl határozott, de toltam el a kezét. Hosszabb ideig tartott ez az egész, közben teljesen más dolgokról beszélgettünk, néha cigiztünk.

A vége azonban az lett, hogy »kigombolódott« a nadrágom, a következő kép pedig, hogy a combom között fel-le jár a feje. Nem tudtam hova tenni a dolgot. Úgy voltam vele, ha hagyom magam, hamarabb szabadulok”

– állította egy hónappal ezelőtt az egykori balettintézeti abúzusokról szóló cikkünkben az álnéven szereplő Dániel Sebestyén Csabáról. Dániel felidézte: a balettmestert otthonában látogatta meg, és hogyan lett az italozásuk vége szexuális erőszak.

„Megmasszírozta a lábamat, aztán feljebb csúszott a keze, majd elkezdte fogdosni a péniszemet. Halálra rémültem, nyikkanni sem mertem” – ezt már a másik, Dávid álnéven szereplő egykori balettnövendék mondta Sebestyénről, aki őt állítása szerint otthonában kereste fel tizenéves korában. Mivel nem volt erekciója, a művész egy idő után megkérdezte tőle, hogy folytassa-e, és Dávid nemet mondott – ugyanakkor Sebestyén Dávid elmondása szerint búcsúzáskor még megjegyezte neki,

„nehogy megmondd ezt anyádnak, mert engem lecsuknak”.

A művész most egyebek mellett ezen állítások miatt perelte be az Azonnalit. Az egy hónappal ezelőtti cikkben megjelent állítások közül gyakorlatilag mindent sérelmez. A keresetlevélből ugyanis kiderül, szerinte „valótlanul híreszteltük”, hogy:

+ nem csak a javítási szándék vezérelte tanítványai megérintésénél;

+ megmasszírozta a tanítványa lábát, majd feljebb csúszott a keze és elkezdte fogdosni a tanítványa péniszét;

+ azt mondta a tanítványának, hogy „nehogy megmondd ezt anyádnak, mert engem lecsuknak”;

+ az MTE által szervezett Diótörő próbái alatt egy öltözőben a Thália Színházban fogdosta a tanítványát;

+ otthon is meglátogatott növendékeket, illetve azt, hogy növendékei a saját lakásán látogatták;

+  egy tanítványánál iszogatás és beszélgetés közben tanítványa combját simogatta és beletette a nadrágjába a kezét;

+  orális vagy bármely más szexuális cselekményt végzett volna tanítványával;

+ uzsonnáival a szimpátiáját és a vonzódását akarta kifejezni a növendékek felé;

+ valamint Sebestyén azt is sérelmezi, hogy leírtuk: fegyelmi ügyek miatt évekig nem oktathatott a táncművészetin. Ezt a tényt ugyan nem vitatja, de szerinte azt a látszatot keltjük, hogy ezen fegyelmi ügyeknek köze van növendékei abuzáláshoz.

Azt is tagadja Sebestyén Csaba, hogy a cikk megjelenése előtt megkerestük a kérdéseinkkel.

Sebestyén nemcsak a zaklatásokról szóló eredeti cikkünket, hanem az arra visszautaló néhány későbbit is sérelmezi. Például azt, amelyben Perlusz Sándor egykori balett-táncos és balettmester adott interjút az Azonnalinak. Ebben a 83 éves művész azt állította Sebestyén Csabával kapcsolatban, hogy: 

+  szexuális zaklatás miatt korábban kirúgták az intézményből;

+ a 90-es években Sebestyént kirúgta Dózsa Imre, az intézmény akkori vezetője szexuális visszaélés miatt;

+  Sebestyén Csaba kikezdett fiúkkal;

+ amikor ez kiderült (mármint a szexuális visszaélés), „Dózsa Imre jól cselekedett, azonnal kirúgta a tanári karból Csabát”

+ egy néptáncos osztályból a fiúk jelentették Dózsa Imrének, hogy kikezdett velük.

Miután Sebestyén perrel fenyegette meg, az idős mester több állítását is visszavonta ezek közül, a szexuális visszaélésekről szólókat azonban nem. Azokat csak a napokban, egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben tette meg, miután Sebestyén újra perrel fenyegette.

A keresetlevél másik érdekessége, hogy Sebestyén Csaba zárt tárgyalást kér, ugyanis szerinte sérülne a jó hírnévhez való joga, ha cikkünk állításait nyilvános tárgyaláson kellene megvitatni.

Azt is felhozza, hogy mindez érinti az ő szexuális irányultságával kapcsolatos információkat is, amik különösen érzékeny személyes adatok.

Ahogy azt fentebb írtuk, a júliusi cikkünk megjelenése után az MTE rektora vizsgálatok lefolytatását ígérte. Ezek egyik eredménye lett, hogy az egyetem közös megegyezéssel szerződést bontott Sebestyénnel. A Harangozó Gyula-díjas balett-táncos bár tagadja az ellene felhozott vádakat, de  „mint elhivatott művész és oktató egyúttal szem előtt tartja az egyetem jó hírnévhez fűződő érdekét is”, ezért ment bele szerződése felbontásába. 

Ahogy arról korábban írtunk: az, hogy Sebestyén belement a közös megegyezésbe, annak fényében különösen érdekes, hogy korábban a Kúriáig vitt egy pert, hogy elérje kirúgása érvénytelenítését. (Akkor egy hamis nyelvvizsga miatt rúgták volna ki, a Kúria végül formai hibákat talált az alapul szolgáló fegyelmi eljárásban.)

Sebestyén tehát három cikkünk miatt is helyreigazítást követel. A bíróság szeptember 8-ára tűzte ki a tárgyalást. A részletekről – a nyílt, vagy adott esetben a zárt tárgyalás szabályait szem előtt tartva – természetesen beszámolunk.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek