Perrel fenyeget a szexuális visszaéléssel vádolt balettmester, egykori kollégája visszavonta állításait

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.08. 08:20

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Perrel fenyeget a szexuális visszaéléssel vádolt balettmester, egykori kollégája visszavonta állításait

Július 27-én jelent meg cikkünk, amelyben a táncművészeti főiskola egykori balettnövendékei számos, őket az intézményben ért fizikai, mentális és szexuális bántalmazásról számoltak be. Az írásban több balettmestert név szerint is említettek a megszólalók. Így

Sebestyén Csabát is, akiről ketten állítják: szexuálisan zaklatta őket növendékkorukban. A jogutód MTE honlapja szerint Sebestyén ma is az intézményben dolgozik.

Cikkünk megjelenése után egy nappal Bolvári-Takács Gábor rektor közleményben kért bocsánatot az egykori növendékektől, illetve vizsgálatok elrendelésére tett ígéretet, indokolt esetben pedig büntetőfeljelentést is kilátásba helyezett. Hétfőn aztán Duda Éva koreográfus indított aláírásgyűjtést a bántalmazottak melletti kiállásért, ugyanaznap pedig az MTE Facebook-oldalán jelenlegi növendékek álltak ki az intézmény mellett.

Szombaton, öt nappal cikkünk megjelenése után a Bongár Attila egykori növendék által kivételezéssel vádolt Perlusz Sándor megkereste lapunkat, és reagált a cikkben leírtakra. A vele készült interjúban nemcsak a róla szóló állításokról beszélt, hanem azt is elmondta:

biztosan emlékszik rá, hogy Sebestyén Csabát a 90-es években Dózsa Imre akkori intézményvezető „páros lábbal rúgta ki”, mert az egyik néptáncos osztály bejelentette, hogy a mester szexuálisan zaklatja őket.

Sebestyén perrel fenyeget, Perlusz visszavonja az állításait

Sebestyén Csabát eredeti az eredeti cikkünkben foglalt szexuális zaklatási vádak, később pedig a Perlusz által állított kirúgása kapcsán is megkerestük, ám kérdéseinkre nem reagált. Ehelyett a Perlusszal készült interjú megjelenése után Sebestyén Csaba egy üzenetben kereste meg egykori kollégáját, amit az Azonnali számára is eljuttatott.

Ebben a 84 éves Perluszt perrel fenyegeti, amennyiben nem vonja vissza állításait.

Sebestyén a levélben azt írja Perlusznak: Dózsa Imre soha nem indított ellene fegyelmi eljárást, különösen nem a 90-es években, különösen, hogy – mint írja – soha nem is követte el a cikkünkben írt cselekményeket. „Felszólítom, hogy haladéktalanul tájékoztassa az újságírót arról, hogy valótlan állításokat tett velem kapcsolatban, és helyreigazító nyilatkozatát tetesse közzé. Továbbá kérjen tőlem nyilvánosan, a sajtón keresztül bocsánatot!” – írta volt kollégájának Sebestyén, aki az Azonnali többszöri megkeresésére sem állt egyelőre szóba velünk.

Ezt követően az idős Perlusz Sándor arra kért minket, hogy jelentessük meg az alábbi állásfoglalását:

„Perlusz Sándor augusztus 5-én arról tájékoztatta lapunkat, hogy interjújában pontatlan volt, egyes eseményekre tévesen emlékezett. Így az általa állítottakkal szemben Sebestyén Csabát nem bocsátotta el Dózsa Imre, nem indított ellene fegyelmi eljárást a lapunkban leírt eseményekkel kapcsolatban, különösen nem az 1990-es években. Perlusz Sándor ebbéli tévedéséért Sebestyén Csabától bocsánatot kér.”

 

Érdemes kiemelni, hogy

Perlusz azon, az interjúban tett állítását nem vonta vissza, miszerint „egy dolgot viszont tudok: Sebestyén Csaba kikezdett fiúkkal”.

A Sebestyént szexuális visszaéléssel vádoló, a korábbi cikkünkben Dávid álnéven szereplő egykori növendék állítása szerint a mester vele a 2000-es évek elején fajtalankodott.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek