+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. július 28. kedd, 15:04
A ma is az intézményben dolgozó mesterek ellen indokolt esetben akár büntetőeljárást is kezdeményezhet a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, aki bocsánatot kért a korábban bántalmazott növendékektől cikkünk megjelenését követően.

Hétfőn jelent meg cikkünk az egykori Magyar Táncművészeti Főiskola (ma Egyetem, MTE) balettképzésben részt vett korábbi növendékeiről, akik az őket főleg a 1990-es években ért bántalmazásokról és szexuális kihasználásokról számoltak be.

 

A név szerint említett balettmesterek közül Dózsa Imre egykori főigazgatót és rektort kivételezéssel és a bántalmazások elfogadásával, Keveházi Gábor korábbi operaházi balettigazgatót és Sárközi Gyulát egyebek mellett növendékek megverésével, Sebestény Katalint mentális terrorral, Sebestyén Csabát pedig növendékek orális szexre kényszerítésével vádolják.

 

Mind a cikkben nevesített mestereket, mind az MTE-t megkerestük kérdéseinkkel, de a mesterek közül egyedül Sárközi reagált: konkrét kérdéseinkre nem válaszolt, ehelyett ügyvédjén keresztül perrel fenyegette meg az Azonnalit. Az intézmény pedig csak egy szűkszavú közleményt juttatott el hozzánk, amelyben szintén nem adtak választ a feltett kérdésekre.

 

A cikk megjelenését követő napon, kedden az MTE honlapján Bolvári-Takács Gábor rektor egy nyilatkozatban reagált az írásra. Ebben így fogalmaz:

 

„Az Egyetem rektoraként sajnálatomat fejezem ki és bocsánatot kérek mindazoktól, akik korábbi tanulmányaik során személyükben sérelmet, pedagógiailag helytelen bánásmódot tapasztaltak, illetve éltek meg. Az Egyetem elismeri, hogy annak megítélésében, hogy mely cselekmény vagy élethelyzet tekinthető megalázónak, az érintett növendék álláspontja mérvadó, függetlenül attól, hogy évtizedekkel ezelőtt a művészetoktatás módszereit a maitól lényegesen eltérő politikai környezet, társadalmi nyilvánosság és pedagógiai értékrend határozta meg.”

 

A rektor továbbá a közleménye egy másik pontjában leszögezi, hogy

 

az MTE-vel ma is munkaviszonyban lévő oktatók ellen a cikk alapján „…munkáltatói intézkedést, etikai eljárást, indokolt esetben büntetőeljárást kezdeményez”.

 

Az intézmény honlapja szerint ma Keveházi Gábort, Sebestény Katalint és Sebestyén Csabát foglalkoztatja az Egyetem. Sárközi Gyula, a Madách Tánciskola alapítója már évek óta nem dolgozik az MTE-n, ahogy a cikkben szintén nevesített egykori kollégiumi igazgató, Benkő Ágnes, Perlusz Sándor balettmester és Dózsa Imre sem.

 

Megkerestük az ügyet 2017-ben Facebook-posztjaival elindító Kriston Lászlót is. Ő röviden reagált: azt mondta, nem érti, hogy a korábbi munkatársakra – így Sárközi Gyulára – miért nem vonatkoznak a rektor kijelentései. (FRISSÍTÉS: a volt növendék ezt követően nyílt levélben válaszolt a Facebookon Bolvári-Takácsnak. Ebben megerősítette a nekünk elmondottakat, és sérelmezi, hogy Dózsa Imre és Sárközi Gyula ellen semmilyen a rektor közleménye alapján semmilyen vizsgálatot nem indítanak. László szerint csak akkor van értelme a párbeszédnek, ha az MTE-vel munkaviszonyban nem lévőket is felelősségre vonhatják. „Sem Dózsa, sem Sárközi nem áll törvényen felül, és nem kellene kivételt képezniük a nyilvános/közéleti elszámoltatás alól sem, hiszen ők is közpénzből dolgoztak, közintézményben”, emellett László azt is kéri a rektortól, hogy „üzenete lényegét” továbbítsa Kásler Miklós EMMI-miniszternek is, aki az MTE fenntartásáért felelős kormánytag.)

 

Az ügy későbbi fejleményeiről a továbbiakban is beszámolunk.

 

A BALETTINTÉZET EGYKORI ÉPÜLETE AZ ANDRÁSSY ÚTON / THALER TAMÁS, WIKI

 

Alább – az MTE kérésének megfelelően – változtatás nélkül közöljük Bolvári-Takács nyilatkozatát:

 

„Az Azonnali.hu honlapon 2020. július 27-én megjelent, az egykori Magyar Táncművészeti Főiskola volt balettnövendékeinek 20-25 évvel ezelőtti eseményeket felidéző beszámolóin alapuló cikk kapcsán a Magyar Táncművészeti Egyetem rektoraként az alábbi nyilatkozatot teszem:

1. A mai Magyar Táncművészeti Egyetem számára elsődleges növendékei és hallgatói – szakmai, fizikai, érzelmi – biztonsága, az etikai és jogi normák betartása, az átláthatóság. Az Egyetem zéró toleranciát gyakorol minden olyan cselekedettel szemben, amely kívül esik az intézmény által önmaga számára, a magyarországi és nemzetközi sztenderdek mentén felállított, szigorú etikai normarendszeren. Az Egyetem elfogadhatatlannak tart és gyakorlatából kizár minden, a növendékei és hallgatói fizikai, érzelmi, mentális integritását sértő szakmai, pedagógiai megközelítést, módszert és technikát. A növendékek előmenetelének és teljesítményének megítélése kizárólag szakmai szempontokon, testületi döntésen alapul.

2. Az Egyetem az elmúlt években jelentős reformokat hajtott végre működésében, amelynek nyomán mára mindenben megfelel az általános szakmai etikai elvárásoknak. Jelentősen átalakult az alsó évfolyamok tanrendje, a személyre szabott tehetséggondozás. Valamennyi balett-teremnek folyosóra néző ablaka van, biztosítva a szakmai órák külső ellenőrizhetőségét. A szakmai vizsgák, évvégi eltanácsolások rendje az SZMSZ részét képező Hallgatói Követelményrendszerben az intézmény honlapján hozzáférhető, akárcsak a bárki által igénybe vehető etikai eljárásrend. Külön szabályzat határozza meg a táncoktatásban elengedhetetlen fizikai érintkezés feltételeit és követelményeit. Az Egyetem Egészségfejlesztő Központjában folyamatos iskolaorvosi, ortopédiai, pszichológiai, dietetikai, gyógytornász és masszőr szolgáltatást biztosítunk. Rendszeresek a mesterek, tanárok, kollégiumi nevelők módszertani, pszichológiai, táncegészségügyi továbbképzései. A balettmesterek hetente állandó időpontban tartott fogadóórával állnak a szülők rendelkezésére. A rektor konzultációs fórumot működtet a Szülői Munkaközösséggel és a Hallgatói Önkormányzattal.

3. Az Egyetem rektoraként

 

sajnálatomat fejezem ki és bocsánatot kérek mindazoktól, akik korábbi tanulmányaik során személyükben sérelmet, pedagógiailag helytelen bánásmódot tapasztaltak, illetve éltek meg.

 

Az Egyetem elismeri, hogy annak megítélésében, hogy mely cselekmény vagy élethelyzet tekinthető megalázónak, az érintett növendék álláspontja mérvadó, függetlenül attól, hogy évtizedekkel ezelőtt a művészetoktatás módszereit a maitól lényegesen eltérő politikai környezet, társadalmi nyilvánosság és pedagógiai értékrend határozta meg.

4. Az Azonnali.hu fent említett cikkében szereplő állítások kapcsán

 

a rektor munkáltatói intézkedést, etikai eljárást, indokolt esetben büntetőeljárást kezdeményez azon érintett balettmesterek esetében, akik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel jelenleg is oktatói jogviszonyban állnak.

 

5. A Magyar Táncművészeti Egyetem vallja, hogy létrehozásának és működésének célja mindenkor a hazai táncművészet szolgálata, a táncra és tánccal történő nevelés művészetének művelése volt, az egyetemes humanizmus jegyében. Az intézmény ennek ismeretében vállalja hetvenéves múltját, tradícióit, kinevelt tehetségeit, táncművészeit, táncos szakembereit és mestereit, tisztelettel gondol a végzett és a tanulmányaikat bármely, önhibájukon kívüli okból megszakító növendékeire és hallgatóira, s mindarra az élményre, amellyel a táncművészet kedvelőit, a társadalom egészét megajándékozta.

 

Budapest, 2020. július 28.

Dr. Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanár, rektor”

 

KIEMELÉSEK: Azonnali

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás