Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki művészek a bántalmazottak mellett

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.03. 17:07

A közösségi médiában 160-nál is több művész által elfogadott nyilatkozatban ítélik el a bántalmazásokat elsősorban táncművészek, akik egyúttal új alapok lehelyezését követelik az előadóművészetek oktatásában az Azonnalin múlt héten megjelent egykori balettintézetis növendékek beszámolói után.

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki művészek a bántalmazottak mellett

Július 27-én jelent meg cikkünk, amelyben az egykori Magyar Táncművészeti Főiskola (ma Egyetem) korábbi balettnövendékei részletesen beszámoltak az őket az intézmény falain belül ért fizikai erőszakról, lelki terrorról és szexuális kihasználásról. Az MTE rektora, Bolvári-Takács Gábor egy nappal később nyilatkozatot adott ki, amelyben bocsánatot kért a bántalmazottaktól, egyúttal vizsgálatokat ígért az ügyben, mivel több, a cikkben nevesített balettmestert ma is foglalkoztat az intézmény.

Sőt, az eddig csak kormánymédiában megjelenő és máshol meg nem erősített információ szerint a rektor rendőrségi feljelentést is tett – ugyanakkor minden, a cikkben említett bűncselekmény már elévült.

Párbeszéd indult a táncszakmán belül

Bár az egyetem egyelőre szűkszavú közleményekben kommunikál, és a művészvilág sem hallatta a hangját, a háttérben úgy tűnik, nagy hullámokat vertek az egykori növendékek beszámolói.

Duda Éva koreográfus cikkünk megjelenése után a közösségi médiában kezdte gyűjteni a táncszakma tagjait, akik végül több mint 160-an járultak hozzá a hétfőn Legyen másképp! címmel közzétett nyilatkozatuk szövegéhez, amelyben egyebek mellett úgy fogalmaznak: „Szolidaritást vállalunk mindazokkal, akiket tanulmányaik során, vagy a munkahelyükön, a múltban vagy jelenleg hatalommal való visszaélés, zaklatás ért.

Támogatásunkkal biztosítani szeretnénk őket, hogy a problémával nincsenek egyedül, mert sok embert érint, de többnyire nem tudnak, vagy nem mernek róla beszélni.”

Az aláírók egyúttal hangsúlyozzák: elfogadhatatlannak tartják a verbális és fizikai abúzus, megfélemlítés alkalmazását, a szexuális zaklatást és a hatalommal való visszaélés bármely formáját, történjen az táncművészeti vagy más előadóművészeti körben, intézményben vagy munkahelyen. A nyilatkozatban éppen ezért üdvözlik Bolvári-Takács Gábor július 28-i bocsánatkérését és ígéretét az intézményen belüli visszás esetek kivizsgálására.

„Szeretnénk, ha a nyilatkozatot minél szélesebb körben aláírnák. Fel akarjuk hívni egy problémára a figyelmet és arra, hogy ez nem csak a táncművészeti oktatásban jelenik meg és nem csak az MTE-n van jelen.

Ahogy a színházakon belül, úgy máshol is ki kell alakítani egy etikai szabályrendszert, amely keretet ad annak, hogyan lehet a munkatársakkal és a növendékekkel bánni úgy, hogy tiszteletben tartsuk a határaikat és a jogaikat”

– fogalmazott az Azonnalinak Duda, aki szerint a metoo-botrányok három évvel ezelőtti kirobbanása teljesen elkerülte a magyar táncéletet.

Továbbra is inkább közleményekben kommunikál az MTE

Hétfőn az MTE Facebook-oldalán szintén közzétett egy bejegyzést, amelyet 66 jelenlegi növendék írt alá. Ebben biztosítják a közvéleményt, hogy a korábbi növendékek által elmondott bántalmazásoknak ma már nyoma sincs az intézményben, illetve „kifogásolhatónak” nevezik a cikkben megszólaltatott, nevét nem vállaló anya beszámolóját, amely szerint lányát úgy rúgták ki pár évvel ezelőtt az intézményből, hogy ezt nem közölték volna velük, ha ő nem jár utána.

Szombaton egyébként egy korábbi balettmester, a Bongár Attila egykori növendék által kivételezéssel vádolt Perlusz Sándor az Azonnalinak adott interjújában azt mondta: a korábbi cikkünkben két álnéven szereplő növendék állítása szerint

a szexuális visszaélést elkövető Sebestyén Csabát már bocsátották el az intézményből ilyen vétség miatt, később azonban visszavették.

Az MTE-t hiába kerestük ezzel kapcsolatban kérdéseinkkel, egyelőre nem válaszoltak.

A Duda Éva és a többi táncszakmai szereplő által elfogadott nyilatkozat teljes szövege itt található.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek