Karácsony: Ne a vidéknek jusson kevesebb EU-s pénz, hanem Budapestnek több!

Szerző: Illés Gergő
2020.01.17. 16:07

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban, pedig a főváros szívesen gondolkodna együtt a kormánnyal.

Karácsony: Ne a vidéknek jusson kevesebb EU-s pénz, hanem Budapestnek több!

„Budapest nem azért dolgozik, hogy más magyarországi településeknek kevesebb uniós forrás jusson, hanem azért, hogy Magyarország, és ezen belül a főváros is több uniós támogatást kapjon” – így reagált az Azonnalinak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, mikor azzal kapcsolatban kérdeztük pénteki sajtótájékoztatóján, hogy az előzetes tervek szerint nem jutnának Budapestnek uniós fejlesztési pénzek a következő hétéves költségvetésben.

Inkább gondolkozzunk együtt a kormánnyal, minthogy veszekedjünk

Az EU-s pénzek körüli botrány még a hét elején indult el az ellenzéki sajtóban, miután kiszivárgott a kormány uniós fejlesztési pénzek elosztására vonatkozó előzetes terve, mindezek alapján pedig se Budapest, se Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron és Vas megyék nem részesülnének a fejlesztési pénzekből. Karácsony erre akkor úgy reagált, a kormány Budapestet akarja büntetni. Most sajtótájékoztatóján kifejtette: a főváros igazán azt nehezményezi, hogy bár a kormány tudhatóan tárgyal az Európai Bizottsággal a következő fejlesztési ciklus Magyarországra vonatkozó részének elosztását illetően,

„de a Budapestet érintő forrásokkal kapcsolatban nem tárgyal a budapesti vezetéssel”.

„A magyar kormány vegye komolyan az Európai Unió partnerségi alapelvét, hiszen a helyi önkormányzatok bevonása nélkül operatív programot tervezni ellentétes az európai normákkal” – nehezményezte a főpolgármester.

Karácsony Gergely az Azonnalin nemrég megjelent publicisztikánkra is reagált, melyben azt fejtegettük, hogy a leszakadó régiók fejlesztésére félretett uniós forrásokat talán nem Magyarország legfejlettebb régiójára, az uniós régiók átlagfejlettségének 137 százalékát kitevő Budapestre kéne költeni. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: bár valóban kell pénzt szánni a felzárkóztatásra,

„az európai gazdaság motorja a fejlett régiókban van, Magyarország gazdasági növekedési motorja pedig Budapesten.”

Karácsony szerint ennek a motornak dübörögnie kell ahhoz, hogy az ország fejlődjön, tehát a város nem kér többet, mint hogy „a budapesti régió fejlettségét figyelembe véve az uniós forrásokat okosan használjuk fel”.

„Magunk részéről sokkal szívesebben gondolkozunk együtt a kormánnyal annak érdekében, hogy Magyarország, így Budapest még több uniós forrást tudjon megszerezni, mint hogy azon vitatkozzunk, hogy az egyébként csökkenő támogatásokat hogyan osszuk el egymás között” – fejtette ki, hozzátéve hogy a Budapestre érkező forrásokat elsősorban három kulcsterületre, a közösségi közlekedésre, a levegőminőségre, valamint a lakhatási problémák megoldására fordítaná. Ezen felül bízik az uniótól közvetlenül is megpályázható források hozzáférhetőségében is, összegzett. (Hogy ez mennyire reális elképzelés, arról itt írtunk részletesen.)

Karácsony nem a kínaiak, hanem a MÁV reptéri vasútja mellett áll

Az Azonnali arra is rákérdezett Karácsony Gergelynél, hogy mit tud a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre már régóta tervezgetett gyorsvasút ügyéről, és a kormánnyal történt-e bármilyen kommunikáció azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődhetne meg a gyorsvasút építése. Karácsony erre válaszolva elmondta,

azt a verziót tudná támogatni, amelyik az országos vasúti hálózatba építené be a reptéri kapcsolatot.

A reptéri vasút lehetséges terveiről pár napja az Azonnalin is megjelent egy cikk, melyben leírtuk, alapvetően két versengő irányvonal van annak megépítésére:

+ Az egyik, a MÁV által is favorizált terv a Budapest-Szolnok vasútvonalból Kőbánya-Kispest és Monor között hozna létre egy kiágazást, mely a föld alatt érné el a repteret. Így nem a reptér lenne a vonal végállomása, hanem onnan tovább lehetne haladni más, kelet-magyarországi nagyvárosok felé, ahogyan a budapesti városközpont felé is, ez az az irányvonal, amit Karácsony is támogatott.

+ A másik a kínai CRRC járműgyártó terve, mely a MÁV-os vonallal párhuzamosan Budapest-Keleti és a reptér között hozna létre egy új pályán egy gyorsvasutat. A CRRC nem kér mindehhez állami pénzt, csupán a vonal üzemeltetését harminc éven keresztül, szakértők szerint viszont mindezzel az a probléma, hogy nem integrálná a reptéri vonalat a nagyvasúti hálózatba. Karácsony a kínai tervekkel kapcsolatban sajtótájékoztatóján kifejtette: feleslegesnek érzi, hogy „párhuzamos vasúti infrastruktúra alakuljon ki egy olyan területen, ahol egyébként van létező vasúti infrastruktúra”, és

a koncessziós tervnek semmi értelme sincs, „feltéve, ha az a cél, hogy a budapesti közlekedőknek legyen jó, és ne a befektetőknek”.

Karácsony végül kijelentette: a kormány nem tárgyal jelenleg erről a beruházásról a fővárossal, viszont a MÁV által is favorizált koncepcióval egyetért. Hozzátette: reméli, hogy hamarosan a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa napirendjére kerüljön a döntés.

Megszűnhetnek a budapesti várólisták

A főpolgármester egyébként Havasi Gáborral, a Momentum egészségpolitikusával (képünkön jobbra) – egyben az egyesült ellenzék végül kikapott budafok-tétényi polgármesterjelöltjével – tartott sajtótájékoztatót, ahol a budapesti egészségügyi fejlesztésekről esett szó. Karácsony itt kifejtette, hogy

a kormánytól budapesti atlétikai vb-ért cserébe kapott 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési pénzből a főváros meg tudja szüntetni a várólistákat.

Havasi Gábor, aki immár Karácsony egészségpolitikai tanácsadójaként tevékenykedik, kifejtette, hogy a pénzt a főváros „nem festékre és betonra” hanem modern orvosi műszerekre és hatékony ellátórendszerre költené. Ezt Orbán Viktorra reagálva mondta a momentumos politikus, hiszen a miniszterelnök éves sajtótájékoztatóján lényegében csak a kórházak tatarozásáról beszélt, de mélyebben gyökerező reformról nem.

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek