Lehet, hogy tényleg az Illuminátusok irányítják a világot?

2018.02.14. 18:00

A Guardian szerzője szerint simán. Tényleg bolondok az emberek, akik Jézus arcát fedezik fel egy kekszen?

Lehet, hogy tényleg az Illuminátusok irányítják a világot?

Az összeesküvés-elméletek korát éljük, és a 2016-os nagy nyugati beszakadás (Brexit és Donald Trump) óta egyre többet is beszélünk arról, hogy a "hülye nép" mi mindent képest elhinni – egyszerűbben készít bonyolult folyamatábrákat, például Soros György veszélyes terve köré, minthogy belássa, politikai okokból szórakoznak vele a mindenható kommunikátorok.

Ilyenformán készülnek ilyen, valóban felettébb humoros karikatúrák is a jelenleg lassan dühöngőfázisba lépő magyar választási kampány idején (az eredeti képen egy Trump-rajongó amerikai szavazó látható, a magyar verziót egy Tumblr-népművész készítette):

De vajon tényleg ilyen egyszerű ez? A fideszesek buták, megvezethetők, a többiek meg okosak? Julian Baggini brit filozófus rámutat: korántsem.

Baggini először is a jelenlegi globális világrendet veszi górcső alá mai, a Guardianen megjelent cikkében. Itt arról ír, hogy végülis amikor a nagy gyógyszergyárak valóban létező elnyomásáról, kartellezéséről beszélünk, igazából ugyanazt csináljuk, mint az összeesküvés-elméletek hívei, akik szerint a gyíkemberek, vagy egy ősi, sátáni rend vette át a hatalmat: megpróbáljuk logikus rendbe állítani, értelmezni egy alapvetően átláthatatlan, kaotikus világrend eseményeit.

Az a pszichológiai folyamat, amely elvezethet a alufóliasapkákig, tehát mindennapos. A filozófus emlékeztet: az alapvető eszköz, amellyel a nagy összeesküvések dolgoznak, valójában egyszerű: szándékot kell tulajdonítani olyan dolgok mögé, amelyek valóban összefüggenek, ugyanakkor a mai gazdasági rendszer, a kizsákmányolás, az elnyomás, valamint például a piaci, profitszerző logika motiválja őket.

A természettudománnyal kapcsolatban ezt a szándék-tulajdonítást mindennapi nyelvünkben is használjuk, amikor azt mondjuk: "napra van szüksége ennek a virágnak," vagy "lehullajtotta leveleit ez a fa."

Amikor pedig olyan híreket hallunk, hogy valaki Elvis képét, vagy Jézus Kriszus arcmását fedezi fel egy pizzán vagy a fagylaltjában, valójában egy mindannyiunk által használt kognitív képesség, a pareidolia extrém esetével állunk szemben. Mindannyian mintákat keresünk ugyanis, összezavart betűkbe látunk bele szavakat, a Story magazin képrejtvényeiben fürkésszük az elrejtett fotót. Ezek természetes dolgok, csak éppen csúcsra járatva.

Hasonlóképpen, amikor különböző nemzetközi cégek például eltörlik a net semlegességét az USA-ban, vagy gátlástalanul rárepülnek katasztrófa-sújtotta térségekre, esetleg amikor egy patinás nemzetközi szervezet képviselőiről derül ki, megszálló kalózokként viselkednek egy karibi szigeten, sokan nem tudják összerakni a nagy képet. Ebben van segítségükre minden olyam elmélet, amely egységes, szűk csoportoz köthető szándékot magyaráz a jelenségek mögé, mondván: "ez itt mind egyetlen, zseniális, ördögi terv része!"

Így tehát Baggini szerint az összeesküvés-elméletek valójában nem mások, mint a világ megértésére tett radikális kísérletek. Nem a patologikus őrület a kiindulópontjuk, hanem egy kételkedő, elemző álláspont. Noha kicsit sem valószínű tehát, hogy az Illuminátusok nevű, 17. századi német mozgalom örökösei irányítják a világot (hiszen a sok weboldalas leleplezésből következtetve ezek egy csoport béna szerencsétlen lennének, akiknek a találkozóiról több részlet szivárog ki, mint egy MSZP-frakcióülésről), azok, akik emellett kardoskodnak, valójában legitim alapkérdésekből indulnak ki.

Tagadhatatlan ugyanis, hogy a világban folyamatosan nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, és hogy a globális, 21. századi kapitalizmus logikája kezelhetetlen méretű vagyonokat terel folyamatosan egyre kevesebb kézbe.

Mert rendben, a Soros-tervről szóló fideszes dumára nyilván könnyű azt mondani, hogy totálisan képtelen, káros baromság. Így is van. De amikor például ellenzéki tüntetések szónokai úgy érvelnek, hogy vagy a Nyugat, vagy pedig a velük harcoló gonosz Putyin és a félázsiai Kelet vár ránk, akkor is jogosan meg lehet kérdezni, hogyan van az, hogy a Putyinnal elvileg minden eszközzel harcoló Nyugat oligarchái folyamatosan üzletelnek az orosz elnökkel, és hogy nagy nyugati cégek, mint a Siemens még Paks II-ben is együttműködnek vele? Nem hiányzik valami ebből az egyszerű szembeállításból? Ez valójában nem más, mint egy kicsit bonyolultabb összeesküvés-elmélet.

Azok tehát, akik szerint egy darab titkos társaság irányítja a világot, még akár meggyőzhetőek is lehetnek arról, hogy a dolog nem ilyen egyszerű. Ennél mindenképpen rosszabb a fölényes, tudálékos elutasítás a konteók irányába, azok mögött ugyanis gyakran a tulajdonviszonyokra vonatkozó összefüggések teljes tagadása rejlik.

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek