Hány milliárdot költ a kormány a mostani nemzeti konzultációra, és mennyit szánt a korábbiakra? Íme az összesítés!

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.14. 22:13

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról. Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Hány milliárdot költ a kormány a mostani nemzeti konzultációra, és mennyit szánt a korábbiakra? Íme az összesítés!

Kedden este összesítést közölt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda arról, hogy 2016-tól kezdve egészen 2020-ig mennyibe is kerültek a nemzeti konzultációk.

Ez idő alatt négyszer folytatott nemzeti konzultációt a Fidesz-KDNP,  ezek összköltsége több mint bruttó 7,5 milliárd forintra rúg

– vette észre az Azonnali.

Még köszönőleveleket is küldtek

A kormány még 2017 áprilisában indított nemzeti konzultációt „Állítsuk meg Brüsszelt!” néven. Itt – ahogy a többi konzultáció esetén is – a Belügyminisztérum, illetve az állami tulajdonú Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. van szerződéses partnerként feltüntetve. A nemzeti konzultációs levelek és kérdőívek címzettekhez történő eljuttatása (például a küldemények összeállítása vagy a nyomdai borítékok előállítása) bruttó több mint 1,2 milliárd forintba került, a nyomdai kivitelezés több mint 86 millió forint, míg a nemzeti konzultációs levelek Braille-írással történő nyomdai kivitelezése közel egymillió forint volt.

Vagyis összesen több mint bruttó 1,3 milliárd forintot szántak erre a konzultációra.

Ugyan az összesítés nem tartalmazza ezt, miután a gyártási és előállítási költségeket részletezi, de a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2017-es szerződései szerint több mint 51 millió forint értékben állapodtak meg a Belügyminisztériummal arról is, hogy nemzeti konzultációs „köszönőleveleket” juttassanak el a címzettekhez.

Mennyit ért Soros terve?

Legközelebb Soros György „tervéről” konzultált a kormány 2017 októberében az emberekkel, vagyis arról, hogy a kormány szerint a magyar származású, de az Egyesült Államokban élő milliárdos illegális bevándorlókkal szeretné elárasztani Európát.

Ugyan ezt megelőzően féléve még a belügynek 1,2 milliárd ment „nemzeti konzultációs levelek és kérdőívek címzettekhez történő eljuttatása” címén, ebben az esetben viszont már több mint 1,9 milliárd forint.

Drágább volt a nyomdai kivitelezés is: 86 millió forint helyett közel 160 millió, ugyanakkor a Braille-írásos kivitelezés olcsóbb lett, ami így 960 ezer forint helyett csak 576 ezerbe került. Vagyis összesen bruttó több mint 2 milliárd forint ment erre a konzultációs körre – közel 700 millió forinttal több, mint az előzőre.

Tovább drágul a konzultáció

A konzultáció eszközét ezután 2018 őszén vetette be a kormány ismét, ezúttal a családpolitikájukkal kapcsolatban. Akárcsak a legutóbbi esetben, úgy most is drágultak a konzultáció kötlségei: a „nemzeti konzultációs levelek és kérdőívek címzettekhez történő eljuttatása” immáron több mint 2 milliárd forintba került, míg a nyomdai szolgáltatás már a 174 millió forinthoz közelített. Ugyan az összesítés nem tér ki arra, készültek-e ekkor Braille-írásos konzultációk (valószínűleg feltüntették volna, ha igen),

de a két tétel így is a legdrágább konzultációt jelentette a többihez képest: összesen több mint bruttó 2,2 milliárdba került.

Mi a helyzet a koronavírusos konzultációval?

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvánosságra hozta a jelenleg is zajló, főként koronavírussal kapcsolatos, de azért kicsit sorosozó konzultáció költségeit is.

Ez alkalommal a konzultáció gyártási és előállítási költsége az 1,9 milliárd forinthoz közelít, ami úgy lehetséges, hogy ugyan tovább drágult a nyomdai szolgáltatás (már 197 millió forint), de olcsóbb lett konzultációs levelek és kérdőívek címzettekhez történő eljuttatása,

vagyis már csak több mint 1,7 milliárd forintos költséggel jár ez.

A kormány egyébként ezúttal sem csak papír alapon konzultál, hanem interneten is. Arról, hogy az ez elmúlt évekhez hasonlóan most is megtrükközhető az online kitöltés, itt írtunk részletesebben.

FOTÓ: A Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt hirdető plakátok a Fejér megyei Zichyújfalun / Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek