Először disznóláb, aztán hanuka és Simicska? Vágó Gábor szerint ez nem adja

Szerző: Bukovics Martin
2017.12.14. 15:23

Vágó Gábor nemhogy nem tüntet a Jobbik mellett a párt ÁSZ-büntetése miatt pénteken: a volt LMP-s politikus ígéri, ellendemonstrálni fog. A Jobbik valójában egy korrupt oligarcha üzelmeinek részesésévé vált, mondja az Azonnalinak Vágó, aki sajnálja, hogy az LMP is részt vesz Vona Gábor fáklyás felvonulásán.

Először disznóláb, aztán hanuka és Simicska? Vágó Gábor szerint ez nem adja

Kimész a Jobbik 330 millió forintos ÁSZ-büntetése miatti fáklyás felvonulás ellen tüntetni, miközben a fél ellenzék besorolt az ügyben Vona Gábor mellé.

Sokan, akik most jogosan fölháborodnak az Állami Számvevőszék döntésén, úgy nyilvánultak meg, hogy abból nem látszik az, hogy a Jobbik valójában egy korrupt oligarcha üzelmeinek részesésévé vált azáltal, hogy áron alul vett plakátokat. A Fidesz is ugyanezt csinálta évekig.

Az oligarcha tehát nem változott, csak a pártja lett más?

És a korrupt pártfinanszírozási rendszer is maradt. Az állampárt által gyarmatosított ÁSZ most az ellenzék ellen fordul, miközben ugyanezt a büntetéssel zárult vizsgálatot Domokos László ÁSZ-elnök saját volt pártjával, a Fidesszel is megtehetné. Ez a kampányfinanszírozási rendszer továbbra is elítélendő. Amikor kimegyünk tüntetni a büntetés ellen, óhatatlanul is kimegyünk tüntetni a pártfinanszírozási rendszer továbbélése mellett.

Nem állsz tehát ki a Jobbik üldözése ellen.

Nem a Jobbik üldözéséről van szó. És nem is feltétlenül arról, hogy a Jobbik kapott egy nem túlságosan jogállami büntetést, hanem arról, hogy a korrupt párt- és kampányfinanszírozási gyakorlat továbbra is áll.

A Jobbik párezer forintért tudott venni óriásplakáthelyeket, miközben a Kétfarkú Kutyapárt vagy az LMP ennek sokszorosáért, piaci áron vásárolt plakátokat ugyanettől a szereplőtől.

Ezek után mindenki hirtelen beáll a Jobbikot védeni? Elég abszurd.

Nem a Jobbikot védik az értelmezésem szerint, hanem a demokráciát, hogy egy pártot ne lehessen ellehetetleníteni.

Persze, a választásokon mindenki szavazhasson arra, akire akar. Ám az, hogy oligarchák által kibélelt pártok indulnak, torzítja a politikai versenyt, ahogy az is, hogy indokolatlanul nagy büntetéseket ró ki az állampárt által megszállt hivatalos intézmény a politikai szereplőkre. A Fidesz ellen nem szabad oligarchákkal szövetkezni, mert ugyanolyanokká válunk ezáltal, mint a Fidesz.

Ezek szerint nincs is dolga a baloldali ellenzéknek a Jobbikkal?

De, a baloldali ellenzéknek van dolga a Jobbikkal: meg kell győznie a szavazóit. A Jobbik ugyanis ugyanolyanná vált, mint a Fidesz: oligarchák irányítják, hasonló a mondanivalójuk. Ezt el kell mondani az ellenzéki szavazóknak, nem szabad beállni a jajgatók kórusába, hogy jaj, szegény Jobbik. Kíváncsi lennék, vajon ha a Jobbik kormányozná Magyarországot, a számvevőszék rászállna-e hasonló módon a baloldali ellenzékre.

Abszolút mértékben kishitű és defetista hozzáállás, amit a baloldali ellenzék produkál a Jobbikkal kapcsolatban: sokan azt remélik, hogy vigye a Jobbik a körzeteket, csak győzze le a Fideszt. Miközben nem vesszük észre, hogy Vona Gábor ugyanolyan lesz, mint Orbán Viktor.

Eszerint még nem ugyanolyan.

Még nem.

Majd a baloldali-liberális ellenzék megneveli, és ennek hatására nem válik olyanná.

Kétségtelen, hogy ha pártok elkezdenek kooperálni, egymás működéseire hatással vannak. A NER-kollaboráns, pszeudoellenzéki pártok és a volt Fidesz-oligarcha által finanszírozott Jobbik együttműködése nem egy szép jövőt vet előre. Kétségtelen, hogy a Jobbikkal bizonyos kérdésekben meg kell egyezni. Már-már összebútorozásról beszélni nem érdemes, amíg nincs érdemi jobbikos elhatárolódás a párt 2010-es évek elején tett szélsőjobbos kijelentéseitől.

A Jobbik saját politikai változása egy életközép-válságban lévő, abból kiutat kereső ember tétovaságát mutatja.

Politikai termék ez vagy érési folyamat?

Politikai termék. A Jobbik azért változtatott politikai mondandóján, mert az egyik fő témáját, az idegenellenességet a kormánypárt magáévá tette. A párt mozgása a háttérembere, Simicska Lajos szájíze szerint történik. Amennyiben releváns, igazi politikai fejlődés lenne ez a Jobbik részéről, reflektálnia kellene saját korábbi radikalizmusára is: mi volt jó, mi volt rossz belőle.

Egyik nap még disznóláb a Duna-parti cipőkben, másik nap már boldog hanukát kívánnak? Elég erős így a kettő egymás mellett.

Akkor az esélyt sem adod meg a Jobbiknak.

Megadom az esélyt a Jobbiknak, hogy bocsánatot kérjen a cigánygyalázó és holokauszttagadó mondataiért, ahogy Gyurcsány Ferencnek is megadom az esélyt, hogy bocsánatot kérjen 2006-ért. Eddig sem Gyurcsány, sem Vona nem tette ezt meg.

Az LMP-hez mennyire köthető ez az akció? Az emberek fejében továbbra is a párt egyik arcaként élsz, és továbbra is számos LMP által támogatott dologban veszel részt.

Nem egyeztettem az LMP-vel, nem tudom, hogy nekem nem párttag-állampolgárként miért kéne egyeztetnem bárkivel is a saját véleményem kialakításában.

Mert az LMP kimegy tüntetni a Jobbik mellett.

Sajnálom. Ha párttag lennék, belső fórumokon részletesen elmondtam volna a véleményemet, és nem nyilatkoztam volna az Azonnalinak.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek