Szuperbiztos bunkert alakítanának ki az Európai Tanácsban

2022.07.13. 11:30

A szakértők szerint lépni kell a kémek és hackerek ellen.

Szuperbiztos bunkert alakítanának ki az Európai Tanácsban

Az EU-s vezetők védelmére szolgáló bunker felépítésén gondolkodik Brüsszel - számolt be a Politico az Euobsever információi alapján.

Az EUobserver brüsszeli hírportál szerint, amelynek birtokába jutott egy, a projektet ismertető uniós feljegyzés, a 8 millió euróba kerülő és legfeljebb 100 ember befogadására alkalmas szuperbiztonságos helyiséget azért alakítanák ki, hogy csökkentsék a kompromittáló információk kiszivárgásának kockázatát.

A tervezett bunker az EU Tanácsában kapna helyet, amely az EU 27 tagállamának diplomatáit és minisztereit tömöríti. A projekt része az uniós intézmények azon szélesebb körű erőfeszítéseinek, amelyek célja a bizalmas kommunikáció, a dokumentumok és a bizalmas megbeszélések biztonságának fokozása, miután évek óta kémkedési kísérletekkel és hackerkampányokkal kell szembenézniük.

Az új bunkerre vonatkozó javaslattervezet azonban arra késztette a kiberszakértőket és tisztviselőket, hogy feltegyék a kérdést, miért nem épített már eddig is ilyen biztonságos létesítményt az EU.

Itt az ideje a nagy kiberbiztonsági újraindításnak - mondta Bart Groothuis, az Európai Parlament liberális képviselője, aki korábban a holland védelmi minisztérium kiberbiztonsági szakpolitikai vezetőjeként dolgozott.

Az Európai Unió tisztviselőit az elmúlt években több hackertámadás is érte, emellett a védett dokumentumok kiszivárogtatása is problémává vált.

Tavaly márciusban például Európai Bankhatóság e-mail rendszerét kellett leállítani, miután felfedezték, hogy azt feltörték, 2020-ban az Európai Gyógyszerügynökséget érte kibertámadás, 2019-ben pedig az EU moszkvai külügyi küldöttségének két számítógépéhez fértek hozzá hackerek.

Az elmúlt hónapokban az EU vezető tisztségviselőit és kormányfőit mobiltelefonos támadás érte, amelyekben olyan kémprogramokat használtak, mint például a nálunk is elhíresült, izraeli gyártmányú Pegasus szoftver. Ezt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök telefonján, valamint az EU Bizottság magas rangú tisztviselőinek eszközein is megtalálták.

Groothuis szerint az elmúlt három évben megtízszereződött az EU-t érő támadások száma, ami radikális fellépést tesz szükségessé. Meg kell fontolnunk a technológiai infrastruktúra újjáépítését a semmiből - érvelt.

A többé-kevésbé sikeres hacker akciókra válaszul a blokk egy sor kezdeményezést indított, köztük a 2020-ig szóló kiberbiztonsági stratégiát és a közelmúltban tett javaslatokat az uniós intézményeken belüli információbiztonság megerősítésére.

A terv része egy EU által működtetett biztonságos műholdas kommunikációs hálózat elindítása, amelynek célja, hogy biztonságos űralapú kapcsolatot biztosítson az EU és tagállamai által irányított, biztonság és védelem szempontjából kritikus küldetések és műveletek számára - áll a 2020-as stratégiai tervben.

A védelem legújabb eszköze lenne a bunker, ami az EUobserver szerint megfelelő szintű kényelmet is biztosít majd a VIP-k számára is.

Egy meg nem nevezett uniós tisztviselő szerint a biztonságos helyiség kialakítása része az uniós intézmények, szervek és ügynökségek biztonságának és ellenálló képességének megerősítésére irányuló szélesebb körű erőfeszítéseknek.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek