Egy pletyka miatt ölhették meg Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt

2022.07.09. 14:21

Egy tévedés okozhatta a japán politikus halálát.

Egy pletyka miatt ölhették meg Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt

A japán rendőrség közölte, hogy a nyugati Nara városában letartóztatták az Abe Sinzó volt miniszterelnök elleni merénylet gyanúsítottját, aki beismerte a támadást - számolt be az Euronews.

A 41 éves Tetsuya Yamagami azt mondta a nyomozóknak, hogy azért tervelte ki a gyilkosságot, mert elhitte azokat a pletykákat, amelyek szerint a volt vezető kapcsolatban állt egy bizonyos, a rendőrség által nem azonosított szervezettel - közölte Kazuhisa Yamamura, a Nara prefektúra rendőrség első nyomozati osztályának vezetője.

A helyi média rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Yamagami azt mondta a rendőröknek, hogy szerinte Abe kapcsolatban állt egy vallási csoporttal, amelyet azzal vádolt, hogy anyját anyagilag tönkretette és szétverte a családot.

Yamagami bevallotta, hogy neheztelt egy bizonyos szervezetre, és az volt a benyomása, hogy a volt miniszterelnöknek valamilyen kapcsolata van vele, ez vezetett a tettéhez - mondta a rendőrségi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Abe-t pénteken egy utcán gyilkolta meg egy fegyveres, aki hátulról nyitott rá tüzet, miközben kampánybeszédet tartott egy gyűlésen - a támadás megdöbbentette Japánt, az ország ugyanis azok közé az államok közé tartozik, amelynek rendkívül szigorú fegyvertartási törvényei vannak. 

A rendőrség szerint Yamagami egy házi készítésű - körülbelül 40 centiméter hosszú - fegyvert használt. A lakásán hasonló fegyvereket és a számítógépét is lefoglalták, amikor rajtaütöttek. A lövöldözés pontos körülményeinek kivizsgálására a japán hatóságok egy 90 fős munkacsoportot állítottak fel.

A kampány a felsőházi választások előtti utolsó napon is folytatódik, és várhatóan az Abe pártfogoltja, Fumio Kishida miniszterelnök által vezetett kormánykoalíció győzelmét hozza majd.

Kishida ismét kampánykörútra indult, és regionális választókerületeket látogatott meg, miután a lövöldözés miatt pénteken sürgősen visszatért Tokióba.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek