Tokió 2021-ben már mindenképp megrendezné az olimpiát

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.26. 14:54

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni, de a japán miniszterelnök hajthatatlan.

Tokió 2021-ben már mindenképp megrendezné az olimpiát

Az Abe Sinzó miniszterelnököt egészségügyi problémái miatt a japán kormányfői székben követő Szuga Josihide az ENSZ közgyűlésének küldött videóüzenetében azt mondta, mindenképpen megrendeznék az eredetileg idén nyárra tervezett nyári olimpiai és paralimpiai játékokat Tokióban.

„Japán elkötelezett, hogy jövő nyáron vendégül lássa az olimpiát, annak jeleként, hogy az emberiség legyőzte a világjárványt. Nem fogom rá sajnálni az energiát, hogy a játékokon mindenkit biztonságban üdvözölhessünk”

mondta a miniszterelnök.

Hasonlóan gondolkodhatnak az olimpia szervezői is, ugyanakkor ha addig nem sikerül valamiképpen megfékezni a koronavírus terjedését, ők is nehéz feladat előtt állnak majd. Pénteken éppen ezért arra tettek javaslatot, hogy a kisegítő személyzetet létszámát csökkentsék, csak úgy, mint az edzőközpontok nyitva tartási idejét – kérdés persze, ez utóbbihoz mit szólnak a sportolók.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az olimpia megrendezése komoly nehézségekbe ütközhet, ha addig nem sikerül megfékezni a járványt.

Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John Coates is amellett tett hitet pénteken, hogy a játékokat tovább nem lehet halasztani. Szerinte a sportolókat hatalmas kár érné, ha 2021-ben sem mérettethetnék meg magukat.

A japán közvélemény közben egyre inkább olimpia-ellenes: közvélemény-kutatások szerint négyből már csak egy japán szeretné, ha a játékokat jövőre megrendeznék, egyre többen vannak a további halasztás, illetve az olimpiai projekt lefújása mellett is.

Japánban eddig 80 ezren fertőzödtek meg a koronavírussal, amely 1500 életet követelt az országban. Egymillió főre vetítve ez 637 pozitív esetet és 12 halálos áldozatot jelent, ami egyébként a szerencsésebb országok közé emeli Japánt: Magyarországon egymillió főre vetítve 2390 fertőzöttről és 36 halottról tudunk szombatig.

Szuga Josihide arról is biztosította az ENSZ-t, hogy Japán alapos kutatásokat folytat egy koronavírus-vakcina kifejlesztéséért, amelyhez mindenkinek hozzáférést biztosítana. Egyúttal felajánlott 4,5 milliárd dollárnyi hitelt a járvány által legjobban sújtott fejlődő országoknak.

NYITÓKÉP: Az épülő tokiói Olimpiai Stadion 2019-ben

FOTÓ: Tokyo-Good / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek