+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 26. szombat, 14:54
A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni, de a japán miniszterelnök hajthatatlan.

Az Abe Sinzó miniszterelnököt egészségügyi problémái miatt a japán kormányfői székben követő Szuga Josihide az ENSZ közgyűlésének küldött videóüzenetében azt mondta, mindenképpen megrendeznék az eredetileg idén nyárra tervezett nyári olimpiai és paralimpiai játékokat Tokióban.

 

„Japán elkötelezett, hogy jövő nyáron vendégül lássa az olimpiát, annak jeleként, hogy az emberiség legyőzte a világjárványt. Nem fogom rá sajnálni az energiát, hogy a játékokon mindenkit biztonságban üdvözölhessünk”

 

mondta a miniszterelnök.

 

Hasonlóan gondolkodhatnak az olimpia szervezői is, ugyanakkor ha addig nem sikerül valamiképpen megfékezni a koronavírus terjedését, ők is nehéz feladat előtt állnak majd. Pénteken éppen ezért arra tettek javaslatot, hogy a kisegítő személyzetet létszámát csökkentsék, csak úgy, mint az edzőközpontok nyitva tartási idejét – kérdés persze, ez utóbbihoz mit szólnak a sportolók.

 

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az olimpia megrendezése komoly nehézségekbe ütközhet, ha addig nem sikerül megfékezni a járványt.

 

Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John Coates is amellett tett hitet pénteken, hogy a játékokat tovább nem lehet halasztani. Szerinte a sportolókat hatalmas kár érné, ha 2021-ben sem mérettethetnék meg magukat.

 

A japán közvélemény közben egyre inkább olimpia-ellenes: közvélemény-kutatások szerint négyből már csak egy japán szeretné, ha a játékokat jövőre megrendeznék, egyre többen vannak a további halasztás, illetve az olimpiai projekt lefújása mellett is.

 

Japánban eddig 80 ezren fertőzödtek meg a koronavírussal, amely 1500 életet követelt az országban. Egymillió főre vetítve ez 637 pozitív esetet és 12 halálos áldozatot jelent, ami egyébként a szerencsésebb országok közé emeli Japánt: Magyarországon egymillió főre vetítve 2390 fertőzöttről és 36 halottról tudunk szombatig.

 

Szuga Josihide arról is biztosította az ENSZ-t, hogy Japán alapos kutatásokat folytat egy koronavírus-vakcina kifejlesztéséért, amelyhez mindenkinek hozzáférést biztosítana. Egyúttal felajánlott 4,5 milliárd dollárnyi hitelt a járvány által legjobban sújtott fejlődő országoknak.

 

NYITÓKÉP: Az épülő tokiói Olimpiai Stadion 2019-ben

FOTÓ: Tokyo-Good / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás