A Fidesz megtalálta, kiktől kell megvédeni a pedagógusokat: a baloldaltól!

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.06. 10:43

Bár még hazai szinten is kiemelkedően rosszul keresnek a pedagógusok, a párt közleménye szerint viszont nélkülük még az árstop és a rezsicsökkentés sem védené őket.

A Fidesz megtalálta, kiktől kell megvédeni a pedagógusokat: a baloldaltól!

Igazán ritkán idézünk MTI-nek elküldött közleményeket, de a Fidesz eljutott az ingerküszöbünkig egy közleménnyel: az LMP-frakcióvezető Csárdi Antal azt mondta,„a kormány a dolgozó emberekkel, a munkavállalókkal alkarja megfizettetni a válság árát, és az oktatást akarja feláldozni a válságkezelés oltárán”, erre még magához képest is hihetetlent húzott a kormánypárt.

A közlemény címe az, hogy „A baloldal a pedagógusokkal fizettetné meg a háború árát”, az érv pedig úgy szól, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok elvettek egyhavi fizetést a pedagógusoktól, állandó létbizonytalanságban tartották őket, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé.

„A pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10 százalékos béremelést. Viszont, ha a baloldalon múlna, már a pedagógusoknak is négyszeres lenne az áremelkedés”, nem védené őket semmilyen árstop és rezsicsökkentés, mert azokat a baloldal eltörölné” – áll a közleményben.

A helyzet nemcsak azért érdekes, mert a 12 éve kormányzó Fidesz mutogat vissza egy olyan nyolc éve kormányzó társaságra, aminek amúgy az LMP pont nem volt része, hanem azért, mert a pedagógusok rettenetesen alacsony fizetése miatt épp súlyos tanárhiány van Magyarországon. 

A pedagógusképzésen résztvettek fele más pályán helyezkedik el általában, ami nem véletlen: az Unió OECD-tagállamai közül Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok fizetése úgy, hogy a segítő személyzet hiánya miatt egy átlagos tanárnak sokszor például iskolán kívüli felügyeletet is kell vállalnia.

Az emelkedő költségek miatt még értéktelenebbé vált pedagógusi fizetés miatt többen sztrájkoltak is idén annak ellenére, hogy azt próbálta ellehetetleníteni a kormány, a kúria pedig csak nemrég mondta ki, hogy jogszerű volt a februári akció.

Jelenleg egy főiskolai végzettségű pedagógus havi bruttó 182 700 forinttal vág neki a felnőtt életnek, az egyetemi végzettségűek pedig 203 000 forinttal, de még 42 év tapasztalattal és egyetemi végzettséggel is 416 500 forint volt a hazavihető fizetés a bértábla alapján. 

Az új kormányban Pintér Sándor belügyminiszter alá került az oktatás, ő nemrég egyeztetett is a pedagógus kar elnökével, de a Népszava beszámolója szerint a további béremelés szóba sem került.

További hírek a kormánypárttól: Kövér László sátánistának nevezte a progresszió híveit.

KIEMELT KÉP: Kocsis Máté / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek