A választás óta nem hirdeti senki a kormány influenszereit, de a kezüket nem engedték el

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.16. 07:13

A Megafon továbbra is gyárt tartalmakat Facebookra, de már senki nem hirdeti őket milliárdokért. Közülük az egyik legismertebbnek számító Kötter Tamás meg is üzente rajtunk keresztül, hogy nem kell félni, csak uborkaszezon van.

A választás óta nem hirdeti senki a kormány influenszereit, de a kezüket nem engedték el

1,1 milliárd forintot hirdetett el április 3-ig a fideszes megmondóembereket gyűjtő és képző Megafon, amit tulajdonképpen a Fidesz rettentően drága, de a jelek szerint hatásos csodafegyverének is tekinthetünk: mivel hivatalosan nem a kormánypárthoz kötődnek a kormánypárt üzenetével valami véletlen folytán minden egyes mondatban megegyező véleményt harsogó influenszerek, ezért bármiféle szabályozás nélkül hirdethetnek el felfoghatatlan mennyiségű pénzt.

A választás előtti hetekben már annyira a Fidesz arcának számított például a politikai elemzőnek álcázott Deák Dániel, vagy a száguldó riportereset játszó Bohár Dániel, hogy az ellenzéki vezetők sokszor velük vitáztak, miután tényleges hatalommal bíró kormánypárti politikusok következetesen távol maradtak attól, hogy akár csak röviden szóba álljanak ellenzékiekkel. Márki-Zay Péter a hírek szerint tényleg képes lett volna kihívni vitára az egyszerre megafonos és Pesti TV-s Bohárt,

ami riasztóan sokat elmond arról, micsoda outsourcing ment a Fideszben, ha kulimunkáról volt szó.

Viszont minden jel arra mutat, hogy a jobboldali üzletemberek”, akik öntötték a hivatalos kommunikáció szerint a pénzt a Megafonba hónapokon keresztül (mióta a Telexszel pereskedtek, legalább már magabiztosan leírható, hogy előfordulhat, hogy közpénz is került a projektbe) valahogy épp a választás utánig gondolták úgy, támogatni akarják hirdetésekkel is azt, hogy az egyébként a Hír TV-nél dolgozó Déri Stefi rövid videókon hangoztassa, milyen hülye mindenki, aki nem a Fideszben politizál.

A Megafon legismertebb arcainak hirdetési történeteit átböngészve ugyanis kiderül, hogy épp április 3. volt az utolsó nap, amikor valaki pénzzel támogatta a posztjaikat. Azóta tényleg egy fillért sem költött senki Kötter Tamásra, Deák Dánielre és Déri Stefire sem.

Illetve van egy kivétel: Bohár Dániel egyes teljesítményeit a Pesti TV még fizette, de mióta megszűnt a csatorna, ő sem elég érdekes egyetlen polgári konzervatív üzletembernek sem.

Külön eset Rákay Philip, ő tulajdonképpen egyszerre megafonos, és az egyetlen ember, aki bevallotta, hogy pénzt rakott a Megafonba. Rákay ezek szerint magán is spórol: Facebookon ő sem hirtetett április 3. óta, de a párt érdekében végzett munkát is visszafogta, hiszen azóta magyarázó videót sem töltött fel sehova a világ dolgairól. A szebb napjain az Izé névre hallgató Z+ tévés kibeszélőt vezetett Rákay munkakedve egyébként úgy általában hullámzó:

neki például Youtube-csatornája is van, a Patriótát bevallottan az elmúlt évek legsikeresebb médiavállalkozásának számító Partizán ellenpontjaként hozta össze, oda fél éve került fel utoljára bármiféle tartalom.

Összesen hat adás készült egyébként.

A Megafon véleményvezéreinek aggódni biztosan nem kell: a többieknek viszonylag stabilnak tűnő munkájuk van a kormánypárti sajtóorgánumok valamelyikénél. Látványosan egyelőre tehát egyedül a Facebooknak fognak hiányozni azok a pénzek, amikben akár közpénz is lehet.  

Persze ezek a jobboldali üzletemberek jól bánnak a pénzzel, ezt mutatja a Megafon üzleti eredménye is: a milliárdos Facebook-hirdetések mellett is kijött 2021-ben 557 millió forintnyi nyereség.

A Megafon hirdetéseinek eltűnése egyáltalán nem azt jelenti, hogy a megafonosok ne lennének aktívak: Trombitás Kristófot például le is tiltotta a Facebook, azóta valamivel kevesebb, mint 4000 követőt tudott szerezni, de a többiek is rendszeresen posztolnak, viszont jóval kevesebb a jól láthatóan a központban összevágott videó, és több a szöveges tartalom.

A társaság tehát minden jel szerint kész arra, hogy kampány előtt újra milliókat költsenek a posztjaikra.

Hogy ők maguk hogy élik meg a hirtelen jött közönségveszést, arról próbáltunk érdeklődni például Deák Dáninelnél és Kötter Tamásnál is, utóbbi készségesen válaszolt többek közt arra a kérdésre, mi történt a hirdetésekkel: mint elmondta, április 3-án hatalmasat győzelmet értek el a nemzeti erők. 

Egy focihasonlattal élve, az egész baloldal lecsúszott a politikai megyei osztályba. Az, a rossz magyarsággal kifejezve, a baloldal jelen nem lévősége miatt, alacsony intenzitásúvá váló háború, amit tetéz a nyári belpolitikai uborkaszezon, kevesebb időt, energiát, erőforrást igényel, mint a választások felfokozott légköre. Most az építkezés ideje van”

- válaszolta az Azonnalinak Kötter, aki mint elmondta, influenszerkedés helyett most főleg új regényének promotálásával, anyaggyűjtéssel, pihenéssel és a nyár titkainak fürkészésével tölti idejét.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e, amiért mostanában több kormányközeli sajatóorgánum is bezárt vagy létszámleépített, stabil nem a válasz:

„Rossz hírem van ellenfeleinknek, a Megafon igazi sikertörténet és ezért természetesen marad, küzd és reményeim szerint újra győz, mert nekünk Magyaroroszág az első”

- mondta, hozzátéve, hogy a jobboldalon nincs gond, hiszen jól működnek a szellemi műhelyeik, konferenciákat szerveznek, összességében pedig szellemi pezsgést lát.

KIEMELT KÉP: Azonnali / Bohár Dániel / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek